Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

De duvel is oud.

“Waar gaat dit nou helemaal over?”
Kathy draait zich met een ruk om naar haar zus Emma die, ineengedoken, met haar hoofd in haar handen op de bank zit te huilen. “Tuurlijk, we zitten met zijn allen thuis vanwege een virus dat we niet kunnen zien. Maar waarom zo nerveus, waarom die paniek en dat gehuil, want waar gaat dit nou helemaal over? Er vallen wat meer doden dan normaal in de winter. Nou en?” Met een betraand gezicht kijkt Emma omhoog.
“Waar gaat dit nou helemaal over? Jij snapt ook niks hè? Het gaat erom dat oudere mensen enorm vatbaar zijn voor dit virus en dat ze eraan kunnen overlijden. Dáár gaat het allemaal over!” Emma staat op en loopt stampvoetend naar het dressoir waar ze driftig met haar wijsvinger op het huwelijksportret van hun ouders tikt. “En dat onze ouders al zo oud zijn dat we nu niet meer op bezoek mogen. Daar gaat het allemaal over.” Kathy haalt haar schouders op.
“Ach, de duvel is oud en we kwamen er toch al nooit, dus wat maken die paar maanden nou uit? Dit gaat echt helemaal nergens over.”
“Maar misschien zijn ze er straks niet meer vanwege dat coronavirus, daar gaat dit dus allemaal wèl over.”
“Stel je niet aan, zij blijven binnen en wij zitten thuis, juist om dat virus geen kans te geven. Daarom moet iedereen zo veel mogelijk thuisblijven en is het verstandiger om niet bij anderen op bezoek te gaan. Om te voorkomen dat we elkaar besmetten. Dus als iedereen dat ook doet, thuisblijven bedoel ik, dan kunnen we over een paar maanden gewoon weer doen wat we altijd al deden. Niet op bezoek gaan bij die moordenaars die al bijna ons hele leven in de gevangenis zitten. Dus wat ik net al zei: waar gaat dit nou helemaal over!?”

Geschreven voor de oefening: herhalen, herhalen bij Schrijven online d.d. 28 maart 2020
om mijn fantasie weer aan het werk te zetten, want mijn schrijfader was erg verstopt de laatste tijd. En het is zowaar gelukt, al is het misschien een beetje wrang verhaaltje geworden. Maar, zoals een van mijn blogmaatjes mij jaren geleden al zei, kennelijk heb ik een ietwat vreemd werkende geest. 
Delen

9 reacties op “De duvel is oud.

  1. rietepietz
    3 apr 2020

    Je fantasie de vrije loop geven is je wel toevertrouwd, lekker actueel ook nog!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 2 apr 2020 door in Korte verhalen, Samenleving en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: