“Waar gaat dit nou helemaal over?”
Kathy draait zich met een ruk om naar haar zus Emma die, ineengedoken, met haar hoofd in haar handen op de bank zit te huilen. “Tuurlijk, we zitten met zijn allen thuis vanwege een virus dat we niet kunnen zien. Maar waarom zo nerveus, waarom die paniek en dat gehuil, want waar gaat dit nou helemaal over? Er vallen wat meer doden dan normaal in de winter. Nou en?” Met een betraand gezicht kijkt Emma omhoog.
“Waar gaat dit nou helemaal over? Jij snapt ook niks hè? Het gaat erom dat oudere mensen enorm vatbaar zijn voor dit virus en dat ze eraan kunnen overlijden. Dáár gaat het allemaal over!” Emma staat op en loopt stampvoetend naar het dressoir waar ze driftig met haar wijsvinger op het huwelijksportret van hun ouders tikt. “En dat onze ouders al zo oud zijn dat we nu niet meer op bezoek mogen. Daar gaat het allemaal over.” Kathy haalt haar schouders op.
“Ach, de duvel is oud en we kwamen er toch al nooit, dus wat maken die paar maanden nou uit? Dit gaat echt helemaal nergens over.”
“Maar misschien zijn ze er straks niet meer vanwege dat coronavirus, daar gaat dit dus allemaal wèl over.”
“Stel je niet aan, zij blijven binnen en wij zitten thuis, juist om dat virus geen kans te geven. Daarom moet iedereen zo veel mogelijk thuisblijven en is het verstandiger om niet bij anderen op bezoek te gaan. Om te voorkomen dat we elkaar besmetten. Dus als iedereen dat ook doet, thuisblijven bedoel ik, dan kunnen we over een paar maanden gewoon weer doen wat we altijd al deden. Niet op bezoek gaan bij die moordenaars die al bijna ons hele leven in de gevangenis zitten. Dus wat ik net al zei: waar gaat dit nou helemaal over!?”
Afbeelding van Enrique Meseguer via Pixabay
Je kunt het nog, dat is wel duidelijk. Verrassend slot.
Thnx!
Goed verhaal! En een interessante invulling van de oefening. Ik kende die site niet. Ik ga er me eens in verdiepen. Herhaling – het doet me denken aan essay van Karel van het Reve, dat ook ging over herhaling in een literaire tekst. Het ging om het zelfstandig naamwoord ‘vuur’ of ‘vuren’. Een scene onder cowboys ofzo. Dat ‘vuur/vuren’ werd steeds herhaald terwijl, betoogde hij, er genoeg synoniemen te vinden waren. En toch maakte juist de herhaling de tekst zo sterk. Dat heb ik altijd onthouden en het heeft me ook aan het denken gezet.
Dank je. Het is een leuke site. Ze hebben er veel oefeningen en tips. Die herhaling werkt inderdaad hartstikke goed soms (niet altijd, maar dat hangt dan vaak ook van het verhale af).
Actueel stukje. Prima opgebouwd, onderhoudend geschreven.
Heel knap, Joke!
Dank Thomas.
Prima oefening, je doet het best. Zelfde woordkeus, emoties enzovoorts. Ooit zat ik ook op schrijfclubs en heb er veel geleerd.
Daar ga ik ook eens kijken.
Dankje. Ze hebben daar leuke oefeningen en opdrachten.