Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Klein geluk in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Snoepwinkel Zus en Jet, foto op Pinterest

Mijn oma is op bezoek, en mijn zusje en ik krijgen elk een dubbeltje om te versnoepen. Een heel dubbeltje. Het brandt in mijn hand. Wat kan ik daar niet allemaal voor kopen? Ik knijp mijn ogen dicht en zucht eens diep. In gedachten zie ik het snoepwinkeltje van ome Hannes voor me en ruik ik zoute drop en chocola. In de toonbank liggen spekkies, schuine drop, wijnballen, stroopsoldaatjes, schuimblokken, zwartwit, nogablokken, zoethout. Tegen de achterwand rijen potten met toffees, kauwgomballen, toverballen, centendrop, zuurstokken. Snuivend haal ik adem. Heerlijk!

Een ruk aan mijn mouw maakt dat ik weer in de werkelijkheid kom.
“Ga je mee?” Mijn zusje kijkt me smekend aan. “Ga je mee naar ome Hannes? Nu? Ja?”
Met in onze oren de vermaning van mijn moeder om voorzichtig te zijn en goed uit te kijken bij het oversteken, springen we tree voor tree, neuriënd naar beneden. Langs de sigarenwinkel, het politiebureau en de Toneelschool. Daar is het café al. Een tram rijdt tingelend voorbij. Als we bij de brandweer aankomen, slaan we linksaf de Rozengracht op. Op een holletje lopen we snel door, slalommend tussen de andere voetgangers, langs de kerk, de automatiek en de bakker met het stoepje, tot we voor het oude winkeltje van ome Hannes staan. Gesloten! Wat nu?

Dropautomaat foto op Facebook bij Benedef Mancave Collectibles

Ik weet wat; in de automatiek, een stukje terug, hangt een dropautomaat. Daar kunnen we een rolletje drop trekken. Hand in hand rennen we terug en stuiven de automatiek binnen. Gelukkig! De automaat zit vol. Mijn zusje mag eerst. Voorzichtig duwt zij haar warme dubbeltje in de gleuf. Ik moet haar helpen met de trekknop. Haar handjes zijn nog te klein voor dat grote ding. Met een plof valt er een rolletje Faam zoute drop in de opvangbak. Opgetogen graait ze het eruit.
“Jaaa! Gelukt.” Blij scheurt ze het papier aan een kant van het rolletje af en stopt twee dropjes tegelijk in haar mond. Genietend kauwt ze op haar snoep. “Lekkerrr” zegt ze, terwijl er zwart vocht langs haar mond druipt.

Dan gaat mijn dubbeltje de gleuf in. Opnieuw trek ik aan de knop. Ik hoor niets en houd mijn adem in: er zal nu toch ook wel wat uit komen? Ik steek mijn hand in de bak en voel mijn rolletje helemaal achteraan. Het zit een beetje vast, maar voorzichtig wrikkend, krijg ik het vrij. En ook ik scheur het papier van de rol om meteen twee dropjes in mijn mond te proppen.

Huppelend gaan we terug naar huis.

 

 

 

15 reacties op “Klein geluk in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

 1. friedab2015
  20 mei 2020

  Wat heerlijk, dat kleine geluk … Ik gaat … , morgen vroeg weer op … , meteen me kroppie sla wassen, de computer negeren, want anders red ik dat kroppie sla nog niet eens … Maar, heel langzaam begin ik toch ook met mensen (mondjes maat hoor) een “band” op te bouwen en dat is wel leuk … Amsterdam, 20 mei 2020, 3.15 uur … * Hollandse tijd * http://www.friedabblog.wordpress.com *

  Like

 2. hennie van ee
  19 april 2020

  Lekker verhaal

  Like

 3. nicolekatje
  10 april 2020

  Wat een gezellige weblog heb je en ik blijf je zeker vaker bezoeken

  Like

  • Jokezelf
   10 april 2020

   Dank je wel, ik ga ook gauw bij jou kijken,

   Like

 4. rietepietz
  9 april 2020

  Zelfs met een stuiver was je al “rijk”en kon je in dat soort snoepzaken zóveel heerlijks kopen! Die schuimblokken waren heerlijk, en vergeet de spekkies niet;-)

  Geliked door 1 persoon

  • Jokezelf
   10 april 2020

   Ja spekkies, die vond ik ook lekker, maar ik was niet zo dol op de schuimblokken, ik had liever een salmiaktong, of een zoute schuine.

   Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 april 2020 door in Nostalgie, Overig en getagd als , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: