Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Het absolute nulpunt: wat te doen met je concepten?

Bloggen bij WordPress houdt ook in, dat je berichten waar je (nog niet helemaal) tevreden mee bent, kunt bewaren in de afdeling ‘concepten’. Ik doe dat vaak. Soms werk ik weer even aan zo’n bericht en plaats ik het alsnog. Andere berichten verdwijnen omdat het toch niet werd wat ik voor ogen had. Van sommige probeersels gebruik ik delen in nieuwere berichten, zodat een groot deel van zo’n oud concept alsnog verwerkt wordt. Restverwerking. Mooi toch?
En een flink aantal blijft gewoon staan, omdat ik denk dat er toch nog wel potentie in zit, maar ik telkens geen idee heb hoe ik die potentie moet waarmaken. Of omdat er nog stukjes in zitten waarvan ik denk dat ik die ooit nog wel eens ergens kan gebruiken. En vervolgens vergeet ik ze weer.

Mijn oudste concept op WordPress dateert van 9 augustus 2010. Dat wil zeggen: die dag heb ik dat bericht voor het laatst bijgewerkt, ben ik verder gegaan met andere berichten en is dit bericht langzamerhand uit mijn gezichtsveld verdwenen. Het ging over mijn kennismaking met de ouderenzorg in de GGZ. Nog zo’n oudje komt uit 2011. Van 20 februari om precies te zijn. Het heet 40 jaar jojoën; over mijn avonturen met afvallen en aankomen. Dan nog eentje van 19 juni, over mijn avonturen als leerkracht in het middelbaar beroepsonderwijs, geschreven naar aanleiding van een herinnering van een medeblogger. Toen wel degelijk gepubliceerd, maar om de een of andere reden (welke ben ik vergeten) toch weer teruggezet naar concept en, zo blijkt nu, opnieuw gepubliceerd in mei 2019. Uit 2013 stamt het begin van een thriller die ik nooit heb uitgewerkt. Er staat nog een handvol uit 2014 en 2015 in de wacht, maar het overgrote deel van mijn WordPress blog-to-be verzameling stamt uit 2019 en 2020.

Enfin, ik neem aan dat iedereen ergens wel zo’n stuwmeer aan halfvergeten teksten heeft staan. Overigens heb ik ze niet alleen op WordPress, maar ook in ladingen notitieboekjes en in Evernote, Pages of Word op mijn tablet en mijn pc. Ik schrijf namelijk al zolang ik kan schrijven, altijd, overal, en niet erg systematisch. Ik heb dus mappen en usb-sticks vol materiaal ‘waar ik misschien nog iets mee kan’. Het gevolg is dat ik af en toe verrast word door mezelf en (soms met rooie oortjes(!)) teruglees wat ik destijds aan het geduldige papier heb toevertrouwd.

Soms gaat dat zelfs zo ver dat ik niet kan geloven dat ik dat echt zelf heb geschreven. Het moet wel, want het zijn mijn eigen notities, in mijn eigen handschrift, gemaakt vlak na de gebeurtenissen die ik zelf heb meegemaakt, maar heb ik die dingen werkelijk zo beleefd? Ik zou er op dit moment mijn hand niet meer voor in het vuur durven steken. Wat meteen maar weer aantoont dat mensen grote veranderingen kunnen doormaken in hun leven, of zich juist dingen herinneren die misschien niet helemaal zo gebeurd zijn, getuige de aantekeningen die ik zelf gemaakt heb.

Nou ja, lang verhaal kort: ik ga me maar eens buigen over mijn schrijfsels om te kijken wat weg kan en waar ik nog wat van kan maken. Dan komt hopelijk mijn normale inspiratie ook weer terug. Want die is op dit moment tot het absolute nulpunt gezakt.

 

 

29 reacties op “Het absolute nulpunt: wat te doen met je concepten?

 1. saturnein
  20 mei 2020

  Herkenbaar 🙂
  Ik ben op een bepaald moment gestopt met concepten bijhouden in WordPress. Alles eruit gezwierd, weg. Er hebben nog wat mensen toegang tot mijn WordPress, en dan krijg ik het gevoel dat er in mijn hersenpan gewroet wordt. Dus géén concepten aldaar.
  Ik heb wel een simpel online notaboekje (letterlijk dus, het heet Simplenote) waarin ik ideeën bewaar. Maar geen half afgewerkte blogposts. Denk ik.
  En dan heb ik nog Open Live Writer, een offline editor waarin ik vaak schrijf. Handig om dat gewoon te zijn als we op vakantie gaan en het internet niet altijd even enthousiast is. Ik vrees, als ik erover nadenk, dat daar wel een hoop onafgewerkte en compleet vergeten blogposts in staan. Hm. Misschien moet ik dat maar eens checken… 😀

  Geliked door 1 persoon

 2. roadlaura1969
  19 mei 2020

  Nee op WordPress wordt het geplaatst of direct de prullenbak in 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Jokezelf
   19 mei 2020

   Dus jij hebt helemaal geen bewaarde teksten voor je-weet-maar-nooit? Of half afgemaakte berichten die je later nog eens beter wil bekijken?

   Geliked door 1 persoon

   • roadlaura1969
    19 mei 2020

    Op WordPress niet, toen ik nog niet hier was had ik schriften waar ik van mij afschreef en ook dat is zoals het op papier kwam blijven staan . Alleen raakte die nooit vol, ik liep dan weer tegen een andere leuk ogend notitie schrijft aan 🙂

    Like

 3. Ferrara
  19 mei 2020

  Sorry, vergeet ik nog te zeggen dat ik het spijtig vind dat je in een dip zit. Altijd lastig, vooral als je graag anders zou willen. Toch maar weer eens bij de Hema gaan zitten, misschien? Of kijk eens bij Hella’s schrijfveren wie weet zit er iets tussen dat je vlot trekt.

  Geliked door 1 persoon

  • Jokezelf
   19 mei 2020

   Tja, zodra de Hema weer open gaat, zou ik dat kunnen doen. Maar op dit moment is dat nogal lastig, zelfs als ze weer opengaan. Ik kijk af en toe wel naar opdrachtjes en tips en trucs om te kijken of ik mijn geschrijf weer vlot kan trekken. Maar tot nu toe blijft het bij kijken. Ik weet het niet. Ik herinner me dat ik jaren geleden ook eens zo’n periode heb gehad. Er kwam helemaal niets uit mijn pen en dat is uiteindelijk ook weer over gegaan. Misschien hoort het er gewoon bij en moet ik me daar maar bij neerleggen. Duwen en trekken maakt het allemaal niet beter.

   Like

 4. Ferrara
  19 mei 2020

  Als het me echt niet lukt een redelijk schrijven af te leveren gooi ik het weg en begin opnieuw of laat het idee varen. In mijn notitieboekje kom ik soms opmerkingen tegen waarvan ik niet meer weet waarom ik ze opschreef, die blaadjes scheur ik er uit.
  Mijn hele blog bewaar ik op een stick waarvan ik regelmatig een update maak.
  Ben als de dood dat mijn laptop een keer crasht en dat ik dan alles kwijt zal zijn.
  Inmiddels 9 jaar bloggen om zeep helpen zou toch jammer zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Jokezelf
   19 mei 2020

   Dat zou zeker jammer zijn. Ik laat ook regelmatig een back up maken van mijn blog op WordPress en dat zet ik dan weer over naar een stick.

   Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: