Adamo

Vanmorgen beluisterde ik de podcast van de Avro Sandwich uitzending van 28 oktober. In het eerste uur draaide Jacques “Alleen voor jou” van Adamo. En dat bracht mij terug naar de vroege jaren zestig. Adamo was toen razend populair in Nederland. Door zijn optreden in de Vuist van Duys, maar daardoor niet alleen. Die man (eigenlijk nog een jongen) was romantisch! Had zo’n mooie hese stem! En die taal! Kortom, ladingen meisjes adoreerden de Bard uit België. Ook ik was fan, maar niet zo groot als mijn nichtje, bij wie mijn zusje (11) en ik (12) in de zomervakantie van 1964 een week logeerden.

Zij was vijftien, had een abonnement op de Muziek Express èn de Muziek Parade, en haar kamertje hing vol met foto’s en posters van haar idool. Ze had een sprei waarin Adamo’s portret was gehaakt, en een kussen waarop zijn hoofd was afgebeeld. Mijn zus en ik kochten van ons zakgeld ook wel eens een Muziek Express en Adamo hing ook bij ons aan de muur, maar wij plakten ook Cliff Richard en Elvis Presley, Johnny Hallyday en Paul Anka, de Beach Boys en de Animals, en vooral de Beatles boven onze bedden.

Zittend op haar sprei, met haar armen om het kussen, draaide mijn nichtje de hele dag alles wat ze van Adamo had; ‘Quand les roses’, ‘Amour perdu’, ‘Vous permettez monsieur’ (dat toen weken in de hitparade stond) en ‘Tombe la neige’. Ik kan de songs nog altijd bijna letterlijk meezingen. Zij luisterde in opperste staat van verrukking en was niet, of nauwelijks, aanspreekbaar. En telkens als ze zijn naam hoorde, of een flard van een liedje, dan sloeg ze haar blik omhoog en verzuchtte hartstochtelijk: ” Oooooohh – Adaaaaaamoooo”.   

Nog steeds, bijna 50 jaar later, zuchten mijn zus en ik, telkens als we iets van Adamo horen,  automatisch: Oooooh – Adaaaamo!

Geschreven voor WE300 Bezetenheid
(èn – twee vliegen in één klap – voor de Sandwich Hyves
Delen

34 gedachten over “Adamo

  1. Beetje vijgen na Pasen maar… jullie zijn niet de enigen die zuchten bij Adamo’s erfgoed. M’n broer en ik zaten op kot samen met één lp van Salvatore. Hij was zo versleten (niet mijn broer hé) dat wanneer we de naald op kant A zetten, we kant B mee hoorden in de verte. Nu veertig jaar later staat er een Wurlitzer in mijn hersenpan. Ik hoef in gedachten maar op het goeie nummertje te duwen…

  2. Twee concerten in Nederland dat is uitzonderlijk want het was al 16 jaar geleden! Zijn nieuwe nummers zijn hier in Nederlnd volkomen onbekent dus is het logisch dat hij de oude zingt omdat het publiek die wil horen maar hij heeft zoveel geweldige andere chansons! Hij heeft er ruim vijhonderd geschreven en heus niet alleen liefdes liedjes. Via Wikipedia kun je ook op descografie kijken.

  3. Op het forum van http://www.tribute2adamo.nl/ vind je een klein aantal vertalingen van chansons van Salvatore. Zaterdag ben ik bij het uitverkochte concert in Breda geweest ! Een feest! Veel oude nummers jammer genoeg maar een deinende massa op het einde! Geweldig! Het word vanavond vast weer zo!

    1. Wat leuk Magda, dank voor de link, ik ga hem ook doorgeven aan de Sandwich Hyves.
      Vond je die oude nummers niet zo leuk? Die deinende massa kwam natuurlijk door de enthousiaste herkenning van die songs. Ik ken eigenlijk weinig nieuwe nummers van hem. En ga je vanavond weer dan???

Reacties zijn gesloten.

A WordPress.com Website. door Anders Noren.

Omhoog ↑