Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Afdingen

 

Als peuter walgde ik van de stinkende groene bolletjes die ze spruitjes noemen. Maar mijn ouders waren er dol op, dus elke zondag stond de groente op tafel.
“Lekker hoor, spruitjes, hmmm.” Met een verzaligd gezicht prikte mijn moeder dan zo’n groene knikker aan haar vork en bracht die naar haar mond. Maar ik hield de mijne stijf dicht. Ja, ik zou me daar een beetje zo’n stinkend groen kreng in mijn mond laten stoppen. Geen haar op mijn blonde hoofdje die er zelfs maar over piekerde.
“Dat moet je anders doen,” mijn vader nam het hoofdschuddend over; “ tjoeketjoeketjoeke, daar komt het treintje en nu gaat hij het stationnetje in…,” hij sperde zijn mond open, liet de spruit erin vallen en kauwde: “héérlijk! Nou jij.” Maar treintjes, vliegtuigjes of autootjes; met spruitjes bleven ze buiten. Wat dachten ze wel? Dat ik van de pot gerukt was? Ik dacht het niet. Ik wilde ze niet geprakt, niet met appelmoes en niet met suiker. Spruiten waren niet voor mij, al gingen ze op hun kop staan.

Spruitjes 2Vanaf mijn zevende vonden mijn ouders dat ik toch echt spruitjes moest leren eten. Ze prakten ze door mijn aardappelen en eisten dat ik mijn bord leegat. Ik vertikte het en bleef roerloos achter mijn koud geworden prakje zitten.
Dat ging zo enkele weken door, tot mijn moeder het zat werd; “Weet je wat?” zei ze, “je eet de helft, dan krijg je daarna een extra lekker toetje.” Ik schudde mijn hoofd.
“Joh, spruitjes zijn hartstikke lekker, drie hapjes dan?” Zwijgend draaide ik mijn hoofd weg. “Oké, één spruitje door alle aardappelen, dan proef je er niets van.”

Ik bleef weigeren en na een jaar gaven mijn ouders het op. Vanaf toen kwam er op zondag óók spinazie op tafel. Dat lustte ik wel.

 

=========================

 

Méér lezen over afdingen? Surf naar Plato. Daar staan ook de spelregels voor de WE300.

Delen

34 reacties op “Afdingen

 1. gewoonanneke
  23 feb 2015

  Sterk hoor van je. Mijn zoon wilde ze ook nooit maar hij moest van mij altijd alles proberen. Alleen de zuurkool is nooit gelukt haha. Verder als drie kwam hij niet tot ik ze in een ovenschotel maakte toen vond hij ze opeens lekker. Mooi verhaal.

 2. ferraravictoriene
  23 feb 2015

  Heerlijk spruitjes. Mooie WE, de aanhouder wint en overduidelijk je lust ze echt niet, dat kan toch. Wat een leuk smoeltje heeft dat ene spruitje.

 3. Meer dan mamma
  23 feb 2015

  Mijn kinderen hoeven bepaalde groenten niet te eten.. dat komt wel als ze groter zijn, maar de meesten vinden de spruiten wel lekker…
  Jammer voor je ouders dat het zo lang heeft moeten duren voor ze je echt begrepen. Ik ga met eten het gevecht nooit aan… er staat bijna elke dag twee soorten groenten op tafel.
  Leuke WE!

 4. Myriam
  23 feb 2015

  Goed gedaan met die spruiten!!! De volhouder wint! En goed geschreven ook 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20 feb 2015 door in Persoonlijk, WE300 en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , .
%d