Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Albert van Dalsum in Eenigenburg

Wil de Bie – Eenigenburg 22-02-2015

UPDATE: een deel van de tentoonstelling in het museum van Eenigenburg met Van Dalsum schilderijen wordt in 2018 voortgezet. Dit seizoen in combinatie met tekeningen van Wil de Bie.

 

Albert van Dalsum (1899 – 1971) was was een vermaard en veelzijdig toneelleider, acteur, regisseur en decorontwerper, de laatste grote toneelvernieuwer in Nederland. Hij bepaalde een halve eeuw het gezicht van het toneel en was bij zijn leven al een legende. Daarnaast was hij, wat niet veel mensen weten, ook zijn hele leven kunstschilder.

Bergense School
Van Dalsum kwam al vanaf 1917 ‘s zomers in Bergen, waar hij in het openluchttheater speelde. Daar leerde hij de schilders van de Bergense School kennen, mensen met wie hij jarenlang contact onderhield.  Naarmate hij ouder werd, kwam Van Dalsum steeds vaker in Noord-Holland. In 1963 kocht hij de oude bakkerij in het dorpje Eenigenburg. Daar voelde hij zich meteen thuis en vond hij meer rust en ruimte om te schilderen.

Tentoonstelling
Tot en met 27 september 2017 presenteert Museum Eenigenburg  een unieke en verassende selectie van de schilderwerken van Albert van Dalsum. De tijdelijke tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Renee Smithuis, gepassioneerd kenner en verzamelaar van de Bergense School.  De getoonde werken komen uit schenkingen aan het museum door de zoon van Albert – Sjeng van Dalsum – en diens weduwe Joke. De collectie is aangevuld met aantal bijzondere werken in bruikleen, uit particuliere collecties die nog niet eerder te zien zijn geweest.

Boekje
In het boekje bij de tentoonstelling (te koop ad € 10,00) vertelt Renee Smithuis met veel liefde over de schilderkunst van Van Dalsum en zijn bijzondere vriendschappen met de schilders van de Bergense School.  Ook vermeld in het boekje zijn de herinneringen van mensen die Van Dalsum nog hebben gekend. Hans van der Geest, actief en betrokken dorpsbewoonster, verzamelde verhalen uit die tijd over de grote Dal en zijn kleine vrouwtje Do, die de omgeving op haar fiets afstruinde.

Openingstijden en adres
Het museum is elke zondag open van mei tot en met september 12:00 tot 17:00 uur en buiten deze tijden ook op afspraak

Kerkweg 5                                 Telefoon 06-30043706
1744 JD Eenigenburg             E -mail   info@eenigenburg.nl
Noord-Holland

 

 

Het geslacht Eenigenburg
Museum Eenigenburg vertelt ook het verhaal van de familie Eenigenburg, een familie die haar geluk in het Verre Westen ging beproeven. Gerrit en Jannetje Eenigenburg waren zogenoemde separatisten. Zij hingen een andere interpretatie van de Bijbel aan en werden daarmee verketterd. In 1849 besloten ze om met hun vier kinderen naar Amerika te emigreren.

De reis met de ‘Massachussets of Boston’, waarvan een replica in het museum wordt tentoongesteld, was zwaar. Het echtpaar Eenigenburg verloor drie kinderen voordat ze in het beloofde land voet aan wal zetten. De familie bouwde een bestaan op dat zich tot over de huidige generatie uitstrekt. Het geslacht Eenigenburg (in de USA) was nauw betrokken bij het opstellen van een waarheidsgetrouw relaas.

 

 

 

 

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Delen

6 reacties op “Albert van Dalsum in Eenigenburg

 1. ria
  30 jun 2017
  ria

  De grote van Dalsum ja die ken en ja ook Josine ken ik wel en dacht ook dat zij een dochter was.Maar jij kunt het weten Joke. Fijn om nu de waarheid te kennen

 2. rietepietz
  30 jun 2017
  rietepietz – Een niet zo piepjonge halfdigibeet die zich met verwondering door het logwereldje beweegt.

  Dat wist ik inderdaad ook niet al ken ik hem natuurlijk wél als een fantastische acteur die ook regelmatig op TV te zien was.Behalve de hier genoemde zoon had hij ook een dochter, Josine die ook acteerde. Zij stierf in 2009 nadat zij nogal spraakmakend met haar ziekte ( kanker) op TV kwam.

  • Jokezelf
   30 jun 2017

   Josine van Dalsum acteerde inderdaad ook, maar was geen dochter van Albert. Zij was een ver familielied met wie hij niet of nauwelijks contact had, ondanks dat zij op een gegeven moment ook in Eenigenburg kwam wonen. (ik weet dat omdat ik de Joke ben die met Sjeng was getrouwd).

   • rietepietz
    30 jun 2017
    rietepietz – Een niet zo piepjonge halfdigibeet die zich met verwondering door het logwereldje beweegt.

    Aha, dan weet jij er natuurlijk alles van.
    Ik heb altijd gedacht dat zij” een dochter van” was. Maar misschien heeft zij die indruk wel bewust gewekt, zo’n naam is natuurlijk een grote plus als je actrice bent.

    • Jokezelf
     30 jun 2017

     Dat heb je goed geconcludeerd 😉

    • rietepietz
     30 jun 2017
     rietepietz – Een niet zo piepjonge halfdigibeet die zich met verwondering door het logwereldje beweegt.

     Ik ben zóóó slim;-)

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 30 jun 2017 door in Beeldende kunst en getagd als , , , , , .

Navigatie

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%