Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Beweeg je hersenen, goed voor je humeur!

Bron: Pixabay door D Mz

Mijn conditie gaat hard hollend achteruit. Dat is deels mijn eigen schuld, omdat ik niet of nauwelijks iets sportiefs heb gedaan gedurende mijn voorgaande leven. Hoewel… dat is een beetje overdreven:  in mijn jonge jaren heb ik gezwommen, aan aquarobic gedaan, gefietst, getennist, gewandeld, gejogd, lange-afstanden-gehold en sportgeschoold.

Helaas ligt die tijd al lang achter me. In een zwembad kom ik tegenwoordig alleen nog in het verwarmde gedeelte. Daar trek ik rustig een baantje en klets met mijn medezwemmers die ook niet meer zo fanatiek zijn. Met fietsen ben ik gestopt meer sinds mij vorig jaar een nieuwe knie is aangemeten. Niet omdat ik daarmee niet zou kunnen fietsen, maar omdat ik niet meer durf, want moet intussen ook een nieuwe schouder. En die operatie stel ik zo lang mogelijk uit met pijnstillers en prikken op de pijnpoli. Tegelijkertijd betekent dat dat ik alleen nog maar fiets op mijn hometrainer. En daar kom je niet zo ver mee. Ga dan lekker lopen, zou je zeggen, maar ik ben van nature nogal lui, dus ik loop eigenlijk alleen maar van en naar de auto en in supermarkten, of om mijn vuilniszakken, papier en plastic naar de containers te brengen. De sportschool heb ik nog wel geprobeerd: maar van de 65+ fitness werd ik niet echt vrolijk.

Het is vreselijk. Vanuit mijn oude beroep weet ik heus wel dat bewegen je behoud is en dat je dagelijks minimaal een halfuurtje naar buiten moet. Dat is goed voor je fysiek, je hersenen en je humeur. Het voorkomt allerlei kwalen en ziektes. Kortom: Bewegen! Moet! Maar ja, tante Totebel heeft daar geen zin in en moet zich dagelijks al een schop onder haar kont verkopen om in ieder geval toch even met de auto naar de AH XL te rijden.

Maar nu heb ik iets leuks gevonden. Het is een soort dans-klap-zing-roep-lach-stap-en-bewonder (met dank aan Ramses Shaffy) op muziek. Het is bedacht door Ronnie Gardiner, een Amerikaanse jazzdrummer, die deze methode baseerde op het ‘klap tjing boem’ van zijn drumstel. Het idee is dat je door middel van klappen, stampen, roepen en bewegen op (elke soort) muziek je hersenen stimuleert om nieuwe verbindingen aan te maken. Bovendien is het goed voor lijf en leden, omdat je voortdurend beweegt. En het is nog leuk ook, omdat je het met meer mensen tegelijk doet. Fouten maken mag en geven vaak reden tot uitbundige pret.
(tekst gaat verder na het filmpje)

Ik wist het niet, maar Nederland blijkt vergeven van de RGM practitioners (mooi woord voor iemand die lesgeeft in de Ronnie Gardiner Methode), ook in mijn woonplaats zit er een en nu sta ik elke dinsdagochtend te ‘klap tjing boemen’ dat het een lieve lust is. Het ziet er niet uit, maar de lol is groot en de cursisten variëren van een fysiotherapeute van in de vijftig die er misschien les in wil gaan geven, via drie vriendinnen die het doen op advies van hun fysiotherapeut, tot aan een 80-jarige mevrouw die het afgelopen jaar drie tia’s heeft gehad. En ik, zei de gek.

Mijn brein, mijn lijf en mijn leden voelen zich nú al stukken fitter!

N.B. Een stuk met ongeveer dezelfde inhoud heb ik eerder geplaatst op hoeouderendenken.nl
Delen

21 reacties op “Beweeg je hersenen, goed voor je humeur!

 1. Appelvrouw
  26 okt 2019

  Lekker inspirerend, heel wat anders dan kangoojump!
  Bedankt voor de leuke tip

  • Jokezelf
   26 okt 2019

   Kangoojump? Daar heb ik nou nog nooit van gehoord.

   • Appelvrouw
    26 okt 2019

    Dit, ook bewegen op muziek 🙂 Sta jij daar niet achteraan met dat groene shirt?

    • Jokezelf
     26 okt 2019

     Hahaha, nee dat moet een dubbelgangster zijn. Dat zie ik de mensen met een hersenbeschadiging nog niet doen allemaal. Mijzelf trouwens ook niet. Ik denk dat ik meteen zou omvallen 😂. Voor kinderen en jongeren lijkt het me dan weer wel erg leuk!

 2. Judy
  25 okt 2019

  Hartstikke leuk! De muziek is ook niet slecht, daar ga je vanzelf al je voet bij bewegen. 🙂 Ik wandel, door de stad vooral, omdat ik hier wel gedwongen ben alles lopend te doen, maar zo langzamerhand ook omdat ik het leuk vind.

  • Jokezelf
   25 okt 2019

   Ik moet dat lopend alles doen nog leuk gaan vinden. Ik deed alles op de fiets, maar dat kan dus niet meer, vandaar dat ik al snel de auto pak. Maar ik doe mijn best, ga soms lopend naar het winkelcentrum ook al heb ik er helemaal geen zin in.   🙂

 3. Rob Alberts
  25 okt 2019

  Leuk!

  PS: sterkte met de knie en schouder

  Vrolijke groet,

 4. Bertie
  24 okt 2019

  Ik heb even gekeken, het lijkt me hartstikke leuk. Ik ga zoeken naar zoiets in mijn omgeving.
  Fietsen durf ik ook niet na een val en armbreuk maar lopen doe ik wel. Met de fiets aan de hand, kan ik meteen boodschappen meenemen. ik heb geen auto meer dus….
  Verder is er Nederland In Beweging op de tv. Het is nogal suf maar dat kwartiertje is net genoeg om wakker te worden.
  Bejaardengym trekt me niet. Ik weet ook niet wat ze daar doen.

  • Jokezelf
   25 okt 2019

   Er zitten dit soort cursussen door heel Nederland, dus dat moet lukken en in bejaardenhuizen heb ik inderdaad ok niet zo’n zin. Dat leek dit in het begin ook te zijn omdat we er in eerste instantie bij bleven zitten. Maar als je een beetje conditie hebt, sta je al gauw naast je stoel te dansen. In onze groep blijven overigens toch ook wel mensen zitten die niet zo fit meer zijn.
   Nederland in beweging heb ik ook een poosje gedaan, maar dat doe ik niet meer. Geen idee waarom niet. Het werd me een beetje te saai geloof ik (of ik had er gewoon geen zin meer in, kweenie). 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 24 okt 2019 door in Ouder worden, Persoonlijk en getagd als , , , , , , , , , .
%d