Liedjes over brieven gaan vaak over de liefde. Tenminste⦠ik ken geen enkel liedje dat gaat over het schrijven van een sollicitatiebrief. Wel ken ik wat klaagbrieven, zoals de brief van de bijstandsmoeder aan Beatrix van Harrie Jekkers en de oerbrief van Koos Speenhof die een liedje had over een zoon die in de gevangenis een brief aan zijn moeder schrijft. Maar een liedje over een zakelijke brief heb ik nog nooit gehoord. Of eentje over een dwangbevel van de deurwaarder. Bestellingen, uitnodigingen, aanmaningen en offertes. Ze komen per post, maar liedjes erover?
Ik vind het wel jammer dat er steeds minder wordt geschreven door al dat gemail, getwitter en ge-sms. Je kunt pingen en op Facebook en Hyves van alles publiceren. Handig, snel en je krijgt er geen schrijfkramp van, hooguit een muisarm of een Twitterduim. Maar ja, brieven kon je vroeger zo lekker bewaren. Na het overlijden van oude dames kwam je dan in de linnenkast bijvoorbeeld wel eens een bundeltje liefdesbrieven tegen van hun man (of hun geheime aanbidder), met een mooi lint eromheen en een gedroogde roos ertussen. Dat kun je met E-mails, Smsājes en Twittertjes niet zo gemakkelijk doen. Je kunt ze wel uitprinten natuurlijk, maar of dat dezelfde gevoelens geeft als onvervalst papier met het handschrift van je geliefde? En zou je er ook liedjes over hebben?
Rondom de brief is van oudsher een hele industrie ontstaan. Je hebt enveloppen in alle soorten en maten en de briefopener natuurlijk. Er zijn postzegels, een brievenbus om ze te posten en ooit was er een heuse postbode om ze te bezorgen. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om. En dan die vele soorten brieven; aangetekende brieven, aanmaningen, bedel- en kettingbrieven, boterbriefjes, briefkaarten, dreig-, poeder-, kogel- en bombrieven. Verder is er de ingezonden brief, de Apostolische brief en de briefroman. Je hebt de brandbrief en het briefgeheim. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Voor E-mail, SMS en Twitter heb je dat allemaal niet. Natuurlijk, we kennen de hatemail en de scheldtweet, en je kunt elkaar virtueel een kaartje sturen, maar een SMS-roman, of een Tweetverhaal? Nou ja, dat zou nog kunnen. Het is, geloof ik, ook al ergens gedaan, al heb ik zo gauw geen voorbeeld, maar een aanmaningstwitter, boterping of een kogeltweet, een mailzegel of een twitteropener?
Johannes Vermeer (1632-1675)
heeft veel brievenschrijvers en ā lezers geportretteerd. Deze bijvoorbeeld:Ā Ā Brieflezend meisje bij open raam. (Rijksmuseum)
Geschreven voor De Sandwich op Hyves (inmiddels opgeheven pagina)
Aan de andere kant kunnen we nu het icoon van de brieflezeres ‘herdenken’ met een i-phone in haar hand š
Leuk! De brief was vroeger heel belangrijk. Op schilderijene uit die tid verwees het ook vaak naar andere zaken. Weet je jongeren hebben nog nooit zoveel geschreven en gelezen als nu. En dat in alle lagen van de bevolking. Allen gaat het op de phone, twitter etc
Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in; alles is veel toegankelijker geworden voor iedereen.
Pracht schilderij; Wie schrijft er nog brieven. Eerlijk gezegd: ik niet meer. En toch is het jammer.
Joost Zwagerman had laatst een mooie uitleg bij dwdd over dit schilderij van Vermeer. Mooie ode aan de brief š