Code geel!

Het nationaal hitteplan is geactiveerd! Ik ben helemaal opgelucht, want ik was al bang dat deze prachtige zomer voorbij zou gaan zonder de goede wenken, tips en ideeën van het RIVM. En ook het Rode Kruis (vanmiddag om 17.30 uur al 2.000(!) mensen geholpen tijdens de hittegolf) heeft tips om deze moeilijke tijd goed door te komen. Een paar voorbeelden, want het is wel al code géél! Stel je voor dat je niet weet wat je moet doen! (Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt bij code oranje, of zelfs code rood).

Bron: Pixabay.com

Drink je wel genoeg? Kijk naar je urine; is die donkergeel, dan moet je nog meer drinken. Ook als je geen dorst hebt.
Blijf zoveel mogelijk in de schaduw.
Smeer je wel voldoende?
Span je niet teveel in. Ga vooral niet hardlopen midden op de dag, maar trek juist ’s morgens vroeg je joggingschoenen aan.
Leg af en toe een nat washandje op de hond, de kat, of de parkiet.
Pas op dat ouderen niet uitdrogen, want die drogen toch al zo snel uit en nu met deze tropische temperaturen, moet je natuurlijk helemaal oppassen.
Tropische nachten! Een lakentje is meestal voldoende. Een deken vaak te warm.
Let je ook op de kinderen? Dat die niet te warm aangekleed zijn?
Laat de hond niet in de auto achter. Moet je so wie so niet doen, maar in tropisch Nederland is dat helemaal een no go area.
En je kinderen ook niet hè? In die auto laten bedoel ik. Ook niet met het raampje open, want het is gewoon veel te warm nu.

Bron: Pixabay.com

Let je er trouwens wel op dat je voldoende drinkt? Want voor je het weet, droog je uit. Een waterijsje eten helpt ook.
Als je een kale bol hebt, leg dan buiten een zakdoek op je hoofd, of zet een petje op. Als je maar iets opzet, want tropisch Nederland is geen peulenschil. Als we dat maar goed weten. Mutsje niet doen, want veel te warm. Zonnehoedje kan dan weer wel.
En dunne kleding natuurlijk, geen ijstrui en een een vestje is ook al gauw te warm. Je moet wel kunnen transpireren. Ook weer niet teveel, want dan verlies je zout en dan moet je dat weer aanvullen. Denk dan eens aan een harinkje. Of aan een blokje kaas, ook een goed plan.
Ideetje: ga in de schaduw zitten.
En hou vooral je woning koel, bijvoorbeeld met airconditioning, zonwering, of een ventilator. Houd de ramen zoveel mogelijk dicht en de gordijnen ook. En zet dan ’s avonds, als het wat is afgekoeld, de ramen tegen elkaar openzetten.
Ga je toch naar buiten? Doe dan een hoedje op en smeer je goed in.

Dat Nederland al ongeveer vijftig jaar jaar iedere hoogzomer, in steeds grotere getale, naar het subtropische zuiden van Europa vertrekt, vergeten we even voor het gemak. Want daar is het heel anders. Daar houden ze siësta en gaat niemand tussen 12 en 3 in de zon zitten. Behalve de Nederlanders (en Engelsen). Die hebben daar  lak aan, want dan heb je tenminste een beetje ruimte aan het strand. Siësta? Doen wij niet aan.

Maar zonder gekheid: let je er wel een beetje op dat je je hoofd koel houdt en voldoende vocht binnenkrijgt?  En dat je urine niet te donker wordt? Want dan ben je misschien al een beetje aan het uitdrogen! En dat moeten we met zijn allen niet willen. Toch?

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Delen

19 gedachten over “Code geel!

Voeg uw reactie toe

  1. Ik heb me zoveel mogelijk rustig gehouden, die ene hete dag heb ik echt amper bewogen behalve veel drinken, af en toe wat zouts etc. De volgende dag zo beroerd als wat. Ben heel blij dat het wat minder is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

A WordPress.com Website. door Anders Noren.

Omhoog ↑