Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

De lol van Vaderdag

familie op de foto in volendam

           Gait-Jan en Dirkje Kruutmoes met dochters ca. 1966

Mijn vader leeft niet meer. Hij overleed op 21 januari 2012, maar op een dag als vandaag komen ongemerkt toch allerlei herinneringen naar boven.

Als het op zijn kinderen aankwam, vergeleek hij vergeleek zich bijvoorbeeld  graag met prins Bernhard. “Wat die kan, kan ik ook,”was een van zijn gevleugelde uitspraken. En dat klopte; in rijtjes van twee kondigden zich ook bij hem vier dochters aan.

Vaderdag werd, zeker op de kleuterschool, bij ons altijd uitbundig gevierd. We kleiden deurhangers en asbakken, knipten fotolijstjes, kleurden en plakten wc-rollen aan elkaar als pennenkoker en leerden versjes uit het hoofd om thuis aan de ontbijttafel op te zeggen. Een ‘wensje’ werd dat genoemd. De wensjes werden door de juf -in ons geval een non- met veel gevoel voor dichtkunst (echt wel!) bedacht en op een velletje papier geschreven met daarop soms een tekening die we inkleurden. Soms ook niet, dat hing af van het aantal kleuters (dat varieerde van 30 tot 46) dat ze in een bepaald jaar in de klas had.

Het gedichtje hieronder werd in 1965 opgezegd door mijn zusje Ingrid, toen vier jaar oud. Ze vind het vast niet erg dat ik het hier als illustratie gebruik.

Delen

9 reacties op “De lol van Vaderdag

 1. Regenboogvlinder
  2 jul 2015
  Regenboogvlinder – Ik ben een gepensioneerde, levenslustige vrouw, moeder, schoonmoeder en oma. Vriendin van de allerliefste man van de wereld, waar ik oud mee hoop te worden! Ik heb 2 geweldige kinderen, 1 zoon en 1 dochter en daarbij als bonus een schoondochter en een schoonzoon. En 2 fantastische kleindochters van 21 en 20 die op Gran Canaria wonen. Ik woon in Noord-Holland in een heel fijn appartement en ben heel gelukkig. Hobby's: lezen, bloggen, uit eten, computeren maar dan van alles en nog wat, muziek luisteren, vakantie en dus reizen.

  Leuk die herinneringen hè, komt de tijd weer heel eventjes terug! 🙂

 2. gewoonanneke
  23 jun 2015
  gewoonanneke

  Ik kan me helemaal niet herinneren dat we bijzonder veel aan vader of moederdag deden, later wel kreeg hij sigaren en zo. Hoewel dat briefje met dat versje heel ver in mijn geheugen wel iets terug deed komen. Heeft waarschijnlijk nooit veel indruk op me gemaakt. Moederdag nog iets meer want dan hoefde mijn moeder een dag niets te doen. Leuk deze herinneringen en dat zo’n briefje bewaard is gebleven.

 3. rietepietz
  23 jun 2015
  rietepietz – Een niet zo piepjonge halfdigibeet die zich met verwondering door het logwereldje beweegt.

  De versjes werden ook veelal uit het hoofd geleerd en opgezegd. Van mezelf kan ik me die versjes niet herinneren voor m’n vader, maar van de kinderen en kleinkinderen komen soms nog wel eens flarden bovendrijven op die dag.
  Je hebt je vader lang mogen hebben, eigenlijk is het dus nog een beetje vers om geen vaderdag te kunnen vieren.

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 21 jun 2015 door in Persoonlijk en getagd als , , , , , , , , .
Mobiele versie afsluiten
%%footer%%