De toekomst is begonnen

Leve het pensioen!
Ik ben al enige tijd gepensioneerd, dus in principe heb ik alle tijd van de wereld. Maar ik doe helemaal niets tot zeer weinig. Dit soort periodes heb ik vaker gehad en tot nu kwam ik daar na verloop van tijd wel weer uit, maar op dit moment is het huilen met de pet op (en ik heb niet eens een pet).

Maar, roeptoeteren mijn familie, vrienden en kennissen: “je bent toch gepensioneerd? Je hóéft toch helemaal niets meer?” Nee, dat klopt. Ik hoef niets meer en daardoor zou ik nu eindelijk tijd hebben om mijn levenslange schrijfaspiraties waar te maken. Daarom was ik zo blij met al die nieuwe vrije tijd. Maar als het me niet lukt om ook maar een paar regels te schrijven, dan komen die bundel verhalen, die roman en mijn volgende biografie nooit af. Zoals het nu gaat, versnipper ik die vrije tijd in de krant en voor de tv.

Niks uit mijn handen

Na publicatie van mijn boek over Sjeng (van Dalsum – red.) in maart vorig jaar, komt er nauwelijks iets fatsoenlijks uit mijn handen. Op zich misschien wel logisch omdat ik in de twee jaar daarvóór alleen maar met dat boek bezig ben geweest, met de nalatenschap van de familie en met mijn verhuizing. Rouw moet natuurlijk ook zijn tijd en plaats hebben en daar heb ik dan ook uitgebreid bij stil gestaan. Ik heb wat afgehuild het afgelopen jaar, soms zelfs dagenlang. Maar nu begint dat wat minder te worden.

Bron: Pixabay.com

Minder vaak, minder tranen, maar ik vraag me af of het ooit helemaal slijt, want op de gekste momenten komen de waterlanders en kan ik een halve of een hele dag alleen maar zitten, eventueel de krant lezen en tv series bekijken.

Eigenlijk is het ongelooflijk dat iemand die zich nooit verveelde, altijd wat te doen wist, altijd bezig was, vol met ideeën en plannen zat, op een gegeven moment min of meer alleen nog maar zit te vegeteren. Achter de geraniums is dan al een groot woord, want die heb ik ook al niet, net zomin als die pet uit mijn eerste alinea. En ik verveel me evengoed nog steeds niet. Plannen en ideeën zat, dingen om te doen ook, maar de puf om dat aan te pakken is nul komma nul. Dus nu heb ik me voorgenomen om in ieder geval twee keer per week (om te beginnen) naar een plek buitenshuis te gaan, waar ik thee kan drinken en daarnaast een uurtje op mijn laptopje kan rammelen.

Zes uur opstaan? No Way!
Mijn – eveneens schrijvende – lief deed dat destijds gewoon thuis: die stond om 6 uur op, keek naar het nieuws en zette zich achter zijn computer tot 12 uur. Daarna deed hij waar hij maar zin in had, met het rustige idee in zijn achterhoofd dat hij die ochtend toch maar mooi het nodige voor elkaar had gekregen.
Mij lukt dat niet. Sowieso vind ik om 6 uur opstaan al een volkomen bezopen idee als je niet naar je werk hoeft en daarnaast kan ik ’s morgens vroeg de discipline niet opbrengen om meteen achter mijn computer te gaan zitten. Make it a little; ik ben te veel gehecht aan rustig opstarten met mijn krantje en mijn geroosterde boterhammetje met ei.

Het nieuwe werken
Enfin, vandaag is het nieuwe werken begonnen. Ik zit deze keer in een HEMA-restaurant met een kopje thee en ik heb ruim 600 woorden getikt. Dus dat gaat goed, al zeg ik het zelf. Het is nog geen verhaal of een column, laat staan redactiewerk voor mijn verhalenbundel, maar dat komt nog wel. Het blote feit dat er woorden uit mijn vingers rollen en dat ik überhaupt iets op het scherm krijg, is al een enorme winst.

Ik hoef inderdaad niets, maar ik wil, moet en zal verdorie schrijven wat er in jaren aan materiaal in mijn hoofd en in mijn aantekeningen zit.

 

(eerder gepubliceerd op HOD)

Delen

27 gedachten over “De toekomst is begonnen

Voeg uw reactie toe

 1. friedab2015 – Amsterdam – Ik ben bijna 73 jaar in april en ben getrouwd, heb een katje en ik houw van lezen en schrijven. Misschien ga ik een leesclubje oprichten of ik wurm me ergens tussen ook al heb ik grote moeite met "dames" en zij met mij, want ik had 't al eens eerder geprobeerd ... Ik wil al die wijven niet in m'n keuken hebben met al hun commentaar. Ik klim vast tegen de keukenkastjes op ... Ik ben dus huisvrouw en dat vinden ze maar niks. Kortom, Elfriede bestaat niet. Ze weten het beter ... Nee, ik weet zelf niet wie ik ben . . . Elfriede, zaterdag 21 januari 2017
  friedab2015 schreef:

  Schrijven! U heeft wel het moeilijkste vak van de hele wereld uitgekozen. Ik denk altijd: Zoveel mensen die het lezen, zoveel kritiek, want er is altijd wel wat te zeiken, maar door het zelf te doen … Jezus Christus, AllenMachtig zeg! Zo slaat u ze wel alles uit handen …
  Je kan ook denken: Ik ga kinderboeken schrijven en begin van onderaf aan, maar dat is juist het allermoeilijkste … Dan schrijf je weer te veel, dan te weinig en ga zo maar door … Honderdduizend adviezen waar je géén reet aan hebt en dan kijk je naar poezenboeken bij Boekspot.Bol.com en dan hoef ik helemaal niet meer …
  En, dan heb ik het nog niet eens over al die kankerlijers, die het altijd weer beter weten en beter kunnen en waar je ondertussen ook spuugziek van bent …
  Kortom: Ik kan gelukkig nog niet eens bloggen. * http://www.friedabblog.wordpress.com * Amsterdam, zondag 6 oktober 2019

 2. ja in de HEMA heb ik ook wel eens geschreven tja Joke je moet je ei
  gen manier vinden meid. Ik wil eigenlijk ook maar …….de manier is er nog niet

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

A WordPress.com Website. door Anders Noren.

Omhoog ↑

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%