Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Drukken en duwen in een Thaise vrouwengevangenis

Geschreven voor een initiatief van Aline. De bedoeling is dat je een stukje schrijft van exact 250 woorden. Het woord van deze keer was drukken. Lekker woord weer. Ik had er, net als veel anderen, van die donkerbruine associaties bij, maar daar wilde ik per sé niet over schrijven, want drukken betekent veel meer. Je kunt er, zoals Aline21 zelf fijntje opmerkte; “alle kanten mee op”. Nou dat heb ik gedaan en ik kwam uit in Thailand. Lees en oordeel zelf. N.B. Het stukje zelf is precies 250 woorden. De onderschriften van de foto’s heb ik niet meegeteld.

=================================================================

Vorig jaar belandden mijn man en ik in de vrouwengevangenis van Chiang Mai.

In voorbereiding op hun vrijlating, krijgen de vrouwen een opleiding. Daarmee kunnen ze buiten de deur normaal hun brood verdienen. Een van de opleidingen is traditionele Thaise massage. De vrouwen die deze opleiding kiezen, krijgen 180 uur les in full body massage. De laatste drie maanden van hun gevangenschap  werken ze in de gevangenissalon. Het geld dat ze daarmee verdienen, wordt bewaard als startkapitaaltje voor na hun vrijlating.

Van de gevangenis is weinig te zien, behalve een muur, vrolijk blauw geschilderd. En in de wachtruimte ligt een fotoboek met geposeerde kiekjes van de directrice met de inmates.

 Die massages kun je overal laten doen, maar wij vonden dit wel speciaal. Zo’n massage gaat anders dan bij ons. Wij hadden gekozen voor de ‘zachte’ variant. Ik moet er niet aan denken hoe de ‘harde’ variant aangevoeld zou hebben. De dames gebruikten hun hele gewicht (full body), hun ellebogen en knieën op onze armen, benen en rug. Rekken, strekken, kneden, drukken en duwen. Pijnlijk, maar effectief, want daarna kon ik alles weer bewegen. Manlief ook, maar door het geduw, was zijn maag van streek geraakt, dus hij liep dagen daarna nog met een pijnlijk middenrif en oprispingen.

Later waren we in een blindeninstituut in Hua Hin. Dat was helemaal fantastisch; totaal blinde mensen die niet of nauwelijks Engels spreken, maar precies weten welke spieren ze moeten masseren. Niks bindweefselmassage zoals bij ons, maar je hele skelet weer in vorm.

 Een kruispunt in Chiang Mai

Delen

8 reacties op “Drukken en duwen in een Thaise vrouwengevangenis

 1. hanneke
  15 sep 2010

  wat een bijzonder verhaal,
  verder had plato’s reactie de mijne kunnen zijn.

 2. Jokezelf
  15 sep 2010

  Dan vonden wij inderdaad ook heel bijzonder. Het is een van de sociale projecten van koning Bhumibol, net als dat blindeninstituut. En precies weet ik het niet meer, maar in dat fotoboek stonden wel wat getallen van vrouwen die nooit meer terugvielen. Je kunt in Thailand op ieder hoek van de straat zo’n massagesalonnetje beginnen. En dat gebeurt dus ook. Ze staan op markten elkaar zusterlijk in rijen naast elkaar weg te concurreren. Maar met het geld van één massagebeurt (tussen de 100 en 200 baht per uur = 2,50 tot 5 euro!!!), kunnen ze wel weer een tijdje voort.
  De vrouwen in deze gevangenis waren overigens niet van die zware criminelen, het ging om kruimeldiefstallen, (kleine beetjes) drugs verkopen en vervoeren e.d.

 3. Plato
  15 sep 2010

  Ik vind het eigenlijk heel bijzonder dat ze zoveel moeite doen die vrouwen een nieuw begin te geven. Had ik niet verwacht van zo’n land. Is het ook bekend in hoeverre die vrouwen ook uit de gevangenis blijven en dus succesvol reïntegreren?

 4. Aline
  14 sep 2010

  Zo hey dat klinkt apart allemaal hoor… en zo zie je maar je kan echt alle kanten op met woord… zo zitten we nu dus in Thailand… leuke WOW, en gelijk weer wat bijgeleerd…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 18 feb 2009 door in Thailand en getagd als , , , , , , , , , , .
%d