Minuterietjes

Doe je ook mee aan deze nieuwe schrijfuitdaging?

Vanaf juli 2017 presenteer ik elke twee weken op woensdag een woord, of een onderwerp, een gedachte of een foto. Naar aanleiding daarvan schrijf je in 60 seconden een tekst. Dat mag van alles zijn: een verhaal, een pleidooi, een advertentie, iets wat echt gebeurd is, een reactie op het nieuws, een gedicht, of wat je maar bedenkt. Als je het maar in maximaal één minuut schrijft. stopwatch

Hoe gaat dat in zijn werk? Je zet een stopwatch en begin te typen. Na 60 seconden stop je en maak je eventueel de zin af waar je aan bezig was. Uiteraard heb je dan nog de vrijheid om de type- en schrijffouten eruit te halen en zinnen beter te laten lopen, maar de basis is de getikte tekst in één minuut. Daarna publiceer je je tekst op je eigen blog en zet je de link naar de tekst in het reactieveld onder het thema van die zondag.

Eén minuut schrijven. Is dat niet erg weinig? Komt er dan wel iets zinnigs uit?
Ik denk van wel. Volgens Wikipedia typte men in 1998 gemiddeld 35 woorden per minuut. Snelle tikkers zouden op 40 woorden kunnen halen en langzame schrijvers op 23. Een professionele typist kwam toen op 50 tot 80 woorden per minuut. Maar ja, dat was 1998 en inmiddels zijn we ruim 15 jaar verder en gaan onze computers razendsnel.
Trouwens, wat dacht je van de Minutenwals van Chopin? Het is hem toch ook maar mooi gelukt in die ene minuut (toegegeven, niet geschreven in een minuut, maar de uitvoering lukt wel in één minuut)

Frédéric Chopin schreef in 1847 het pianostuk “Wals Op. 64 [Nr. 6-8] Nr. 1 Minute – Le petit chien”, ofwel De minutenwals. De wals begint met een heel zacht en twijfelend intro en blijft een ‘licht’ karakter houden gedurende het hele stuk. Het stuk werd in eerste instantie Kleine Hondjeswals genoemd omdat Chopin de opdracht kreeg een stuk over een hondje te schrijven. Later werd de bijnaam Minutenwals verzonnen omdat het stuk vaak extreem snel uitgevoerd wordt en het net mogelijk is het stuk in één minuut uit te spelen. Een andere uitleg is echter dat het woord “minute” in het Frans niet alleen “minuut” betekent, maar ook “klein” of “miniem”.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Delen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

A WordPress.com Website. door Anders Noren.

Omhoog ↑