Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Eindejaarsgedachten

Ik word altijd een beetje filosofisch in deze tijd van het jaar. Kerstmis is voorbij. Het nieuwe jaar komt eraan. 2014 alweer! Waar blijft de tijd? Die vervliegt. Kijk maar naar de wijzers van de klok die braaf hun rondjes draaien. Tik na tik, seconde na seconde, minuut na minuut, uur na uur. En na 24 uur begint het proces opnieuw; tik na tik gaan de seconden overboord.

Wonderlijk; als ik er middenin zit, loopt een jaar zoals het loopt en neem ik de meeste dingen voor zoete (of bittere) koek aan. Maar kijk ik aan het eind van een jaar terug, dan denk ik vaak; hoe is het mogelijk dat er zoveel in twaalf maanden past. Je kunt van tevoren niet verzinnen hoeveel moeilijkheden, blijdschap en verdriet er gaan in die 365 dagen van zo’n enkel jaar. In een boek zou je het teveel vinden, maar in het werkelijke leven is niets overdreven; dingen gebeuren en houden zich niet aan de wetten van een roman. Gelukkig maar, want daardoor wordt het leven minder voorspelbaar. Die -al dan niet onverwachte- gebeurtenissen maken het leven tot wat het is. Diepe dalen volgen op hoge toppen, die uitlopen op kronkelige wegen, zandpaadjes of goed onderhouden asfalt. Bruiloften, verjaardagen, nieuwe banen, geboortes, feestdagen, wisselen elkaar af met scheidingen, vertrek, ontslag, ziekte of zelfs overlijden.

Sterke droefenis en grote vreugde wisselen elkaar af, maar narigheid wordt overwonnen, of in ieder geval zó verwerkt dat ermee te leven valt. Natuurlijk hebben we liever geen negatieve gevoelens, maar zonder dalen zijn er ook geen heuvels om van het uitzicht te genieten.

wegwijzer 2014Enfin, al mijmerend neem ik afscheid van 2013 en wens ik iedereen veel gezondheid, liefde en geluk, en maar net dat kleine beetje narigheid om in 2014 te kunnen genieten van alles wat voorbij komt.

Meer (na de) kerstgedachten lezen of meedoen? Klik dan op Platoonline

Delen

18 reacties op “Eindejaarsgedachten

 1. De loop der dingen in ons leven. Aan de ene kant: kranten en andere “artikelen”, hippe boeken, films, trends die mij net wat later bereiken. Het heeft op mij een rustgevend effect: oh, dat dacht iedereen dat er aan de hand was, of: hee die hele dure X’artikelen liggen nu in de winkel voor de helft van de helft. Daar ging het dus niet om.
  Wat komt bovendrijven. Het persoonlijke.
  Joke, dank voor je blog en je verhalen. Via jouw blog kom ik de voor mij bekende “internetnamen” tegen en lees ik wat zij vinden en hoe jij daarop reageert.
  Dank je ook voor de aandacht voor mijn blog en de tijd die je neemt voor reacties, ik waardeer het! Ik wens je alle goeds toe voor het nieuwe jaar.

 2. Dauw
  30 dec 2013

  Ik kom hier snel nog even aanwaaien omdat ik net las dat jij jarig bent.
  Vandaar, ietwat laat, toch nog een fijne verjaardag gewenst Joke
  en maak er nog een sprankelende avond van.

 3. Plato
  30 dec 2013

  Een mooie filosofische terugblik. Het schijnt dat je aan gene zijde het gevoel voor tijd langzamerhand volkomen kwijtraakt en dat je tijd dan een vreemd fenomeen vindt. Het lijkt me heerlijk zonder tijd te leven. Nooit meer die druk te voelen van iets voor een bepaald moment te moeten. Ja, je stukje doet peinzen. Mooi!!

 4. Trees
  29 dec 2013

  Wat een leuke WE! Ja, de tijd gaat ontzettend snel… Als de helft voorbij is verbaas ik me niet meer over hoe snel het jaar om is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 28 dec 2013 door in Persoonlijk en getagd als , , , , , , , , , , , .
%d