Goed voor lichaam en geest

Die dag staat Edith vroeg op. Ze neemt een douche, rommelt nog wat in de keuken, maakt iets lekkers voor onderweg en gaat op de bank zitten om haar schoenen aan te trekken. Het is pas negen uur. Lekker, heeft ze de hele dag nog voor zich. Ze zou weer eens een flink stuk gaan wandelen. Ze hield van lopen, maar was er al bijna een jaar niet meer aan toe gekomen. Telkens had ze een excuus om niet weg te gaan; het regende, of het waaide, of het was te koud, of ze zat net zo lekker, of ze was deze keer wel héél erg moe.
lopen excusesWíl ik überhaupt nog wel lopen, vroeg ze zich af, word ik niet gewoon een luie oude dame, niet mijn stoel te branden voor een gezonde portie actie? Als ze eerlijk was, had ze een bloedhekel aan bewegen. Het liefst zat ze opgekruld op de bank, met een stapel boeken naast zich en een pot thee onder handbereik. Ze kwam altijd tijd tekort en je kon nou eenmaal niet lopend lezen. Wel nadenken en juist daarom was ze een paar jaar geleden begonnen. Al lopend kon ze heerlijk nadenken over van alles en nog wat. Na zo’n wandeling voelde zich als herboren en spatte de energie er weer vanaf.
Het probleem, bedacht Edith, is dat ik me altijd eerst in mijn nekvel moet grijpen om urenlang met mezelf in discussie te gaan, voordat ik eindelijk mijn wandelschoenen aantrek en bepaal waar ik heen wil. Liep ze eenmaal, dan was het leed geleden en voelde ze zich in haar element. Lekker op zichzelf, niemand die haar gedachtenspinsels onderbrak of belachelijk maakte, alleen maar haar eigen gezelschap. Het was haar meer dan genoeg. Maar de voorbereiding tot het uiteindelijke gaan, vond ze zó vervelend dat ze zo langzamerhand allerlei excuses was gaan bedenken om er maar niet aan te hoeven beginnen.
Ooit dacht ze dat het kwam doordat ze haar schaarse vrije uurtjes liever met lezen doorbracht. Maar sinds ze een jaar geleden gescheiden was en ook de kinderen inmiddels volwassen genoeg waren om hun eigen gang te gaan, had ze meer dan genoeg vrije tijd. En toch was het wandelen er niet gemakkelijker op geworden. Integendeel zelfs. Het leek alsof ze nog meer met de bank vergroeide. Stiekem vond ze het heerlijk. Zo kon ze zich helemaal overgeven aan haar eigen gedachten en lezen wat ze wilde. Niemand die er meer tussen kwam. Waarom zou ze nog wandelen? Ze kwam voldoende aan zichzelf toe. Er tussenuit glippen hoefde niet meer.

Maar toch bleef het knagen. Ze vond wandelen best leuk en bewegen was niet haar sterkste kant. Daarom had ze gisteren besloten dat het er nu echt weer eens van moest komen. Ze zou naar Castricum. Ze had meteen de kaart van het duingebied opgezocht, haar rugzak klaar gelegd voor de boterhammen en het flesje water, en haar wandelschoenen uit de kast gehaald. Hoefde ze vandaag alleen nog maar weg te gaan.


Als haar zoon laat in de middag thuis komt, treft hij zijn moeder aan op haar favoriete plekje op de bank, opgekruld met een dik boek. De wandelkaart van het Noord Hollands Duinreservaat hangt uitgespreid over de leuning. Op haar mededeling dat ze zo met de trein naar de duinen vertrekt om te gaan wandelen, vraagt hij verbaasd:
“Sinds wanneer loop jij ’s avonds?”

Delen

8 gedachten over “Goed voor lichaam en geest

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

A WordPress.com Website. door Anders Noren.

Omhoog ↑