Haiku zaterdag

*

EEN TULP HOUDT DE WACHT

BIJ KLEURIGE VIOLEN

HOEDER IN DE WIND

violen en tulp

 

HAIKU ZATERDAG

haiku zaterdagHaiku is een vorm van Japanse dichtkunst in drie regels. De eerste regel heeft vijf, de tweede regel zeven en de derde regel weer vijf lettergrepen.
In de klassieke vorm d
rukt de haiku een ervaring uit van een ogenblik, soms gelinkt aan en/of geïnspireerd door zen. De haiku is een vingerhoed vol emotie, waarin weinig ruimte is voor ontledingen en benaderende omschrijvingen.

Ook meedoen en/of meer haiku lezen? Klik dan op het plaatje in het grijze veld.

 

Delen

6 gedachten over “Haiku zaterdag

Voeg uw reactie toe

  1. Hoewel ik me best kan redden met wat rijmelarij als limericks en zo kom ik nooit aan een haiku toe, misschien wel juist omdat die niet hoeven te rijmen want rijm geeft eigenlijk best een heleboel “vastigheid” een patroon waar je binnen moet blijven en dat maakt dat niet álles kan.

    1. Tuurlijk geeft rijm vastigheid, maar een haiku zit ook in een mooi schema; 5-7-5 lettergrepen, waardoor ook niet echt alles kan. Maar ik snap het wel hoor; het is natuurlijk een niet-westerse vorm. Wij zijn dat niet gewend en het duurt even voordat je het gevoel hebt dat een haiku een beetje lukt. Ik vind een limerick nou weer moeilijk, tja, tis niet anders. Maar Sinterklaasrijmen kan ik als de beste 🙂

      1. Ja héérlijk hé zo’n Sinterklaasrijm, ik leef me daar altijd erg in uit.
        Voor de haiku moet je volgens mij wat meer poëet dan dichter zijn en “het poëet zijn” overvalt me wel eens maar dan meestal als er dingen om me heen gebeuren die ik niet kan benoemen vanuit “m’n nuchtere zelf”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

A WordPress.com Website. door Anders Noren.

Omhoog ↑