Het Avontuur zit in jezelf – I – 1 Het Dorp

DEEL I  Paradijs Avonturen Reizen 
Waarin Antas vertelt over de kunst van het reizen,
Suzanna liever wat dichter bij huis blijft en
Kornelis iets ziet waardoor zijn mond open zakt.

Het dorp

Het is warm. Een van de laatste warme dagen van de zomer. Misschien wel de allerlaatste. En er is feest in het dorp. Kermis. Kornelis hangt blootsvoets en slechts gekleed in een spijkerbroek, over de balustrade van zijn balkon. Een glas wijn in zijn hand. De hele dag al schalt muziek vanaf het pleintje beneden: daar in dat kleine café aan de haven, una paloma blanca. Zeker honderd mensen staan rond een tapkast die door een van de plaatselijke café’s buiten is neergezet en de jeugd probeert, met een veiligheidstouw aan een hijskraan gezekerd, kratjes op elkaar te stapelen en steeds hoger te klimmen. Vrolijke mensen, die het goed hebben samen. Geen vuiltje aan de stralende lucht.
Gatverdamme, denkt Kornelis, al die drukte! En waarvoor? De zomer is al bijna voorbij. Straks komen de herfststormen uit zee opzetten. Het weer slaat om. Donkere regendagen op weg naar Kerstmis en het Carnaval en de onontkoombare koude duisternis daar tussenin en omheen. Waarom zou ik me mengen tussen de feestvierende dorpelingen? Ik sta hier prima en ik kan zo het allemaal prachtig overzien. Hij neemt een slok van zijn wijn. Heerlijk!

Suzanne stapt het balkon op. ‘Het was heel gezellig buiten Nelis. Waarom ga je niet gewoon ook even lekker kijken? Voor je het weet is het te laat. Doe eens gezellig! Speel nou eens mee. Daar is dat feest voor.’ Maar Kornelis wuift haar weg.
‘Hè, nee, laat me nou maar. Wat moet ik tussen die mensenmassa? Die kermis is gewoon een bezwering voor de ellende die komen gaat. En ik heb geen zin in zo’n feestje. Wat heeft dat nou voor zin? Die winter komt toch wel.’
Suzanne gaat terug naar binnen. ‘Ik ga koken. Je lust vast wel een lekker hapje, ouwe brombeer.’

Juist vanwege de duisternis wil Kornelis nooit ‘s zomers, maar altijd in de winter op reis. De halve aardbol over. Reizen moeten we toch, denkt hij, dat is ons noodlot. Of je nu Adam heet, Mozes, Odysseus of Kornelis Zwartjes. Dan maar liever in de winter naar het licht en de warmte. En deze keer wil Kornelis op avontuur in Ecuador. De cultuur proeven van de indianen. Naar ruïnes van de Inca’s. Een tocht maken door het regenwoud. Als je het hele jaar in een kantoorpak nuttig hebt zitten wezen in een bankfiliaal, wil je wel eens los aan de voet van een vulkaan. Dat spreekt.

Suzanna roept hem binnen voor het avondeten. Na de maaltijd loopt hij weer naar buiten, het balkon op. De inmiddels dichtgetrokken lucht is loodgrijs. Alles is verdwenen alsof het er nooit geweest is. Loodrecht klettert de regen in dikke stralen neer op het verlaten pleintje.

Buitenparty tegen de avond
Gratis foto van Picjumbo.com
Het avontuur zit in jezelf wordt een reisfeuilleton langs de afgrond van de liefde
naar een idee van Sjeng van Dalsum.

Hieronder vind je de volgende afleveringen van Deel I, Paradijs Avonturenreizen
(als ze te lezen zijn, zijn ze gekleurd)
Ecuador EuropaTurkijeDe ZuidpoolDe Atlantische oceaanTytsjerksteradielPanamaDe wereld

Daarna volgt deel II, Het Volle Leven

Delen

9 gedachten over “Het Avontuur zit in jezelf – I – 1 Het Dorp

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

A WordPress.com Website. door Anders Noren.

Omhoog ↑