Het “spullekiekerswijfie”

Huisje van Bertus Schoneveld – foto dickwalravenwordpress.com

In de zomer van 1963 huurden Albert van Dalsum en Do van Dalsum-Mogendorff het huisje van de familie van Schoneveld aan de Kerkweg 5. Dat huisje is nu onderdeel van Museum Eenigenburg – het zogenaamde Daglonershuisje. De Van Dalsums huurden met enige regelmaat zomers huisjes in de regio, omdat ze zich in Noord Holland erg prettig voelden en Dal (zo werd Van Dalsum genoemd) in de polder de rust vond om te schilderen. Dat jaar stond de oude bakkerij aan de Surmurhuizenweg 19 te koop. Albert en Do besloten om de bakkerij te kopen en te laten verbouwen zodat ze daar konden wonen en Albert een atelier had om te schilderen. Een jaar later trokken ze erin.

Do speecht bij de begrafenis van Dal

Echtgenote Do van Dalsum, een klein vrouwtje, 57 jaar oud in 1964, deed op haar fiets de boodschappen in Tuitjenhorn. De Tuitjenhorners kenden haar niet en noemden haar het ‘spullenkiekerswijfie’. Maar via de pastoor van de H. Jacobus Parochie, waar Dal en Do te kerk gingen, werd langzamerhand bekend dat ze in Eenigenburg woonde en de echtgenote was van een beroemd acteur.

Dat fietsen heeft Dootje, zoals ze al snel liefkozend werd genoemd, bijna tot aan haar dood in 1985 volgehouden. Als ze zin had om er even uit te gaan, stapte ze op de fiets. In de hele omtrek wist iedere automobilist, dat hij even aan de kant moest als zij er op de fiets aankwam, want ze was altijd in gedachten. Als het hard waaide ging ze met de wind mee en dan werd ze overal vandaan weer teruggebracht. Of ze liet haar fiets staan en kwam met de trein terug. Die fiets werd later altijd door een bevriend dorpsgenoot opgehaald.

BewarenBewaren

Delen

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

A WordPress.com Website. door Anders Noren.

Omhoog ↑

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%