Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Het Schooltje van Dik Trom

IMG_1341Als tamelijk recente weduwe, min of meer gepensioneerd en pas weer terugverhuisd naar mijn huidige woonplaats, zag ik mezelf niet uren op de bank voor de tv, of met een boek of een puzzel aan de eettafel. Dat kan altijd nog als ik oud en grijs en tachtig ben; de geraniums wachten wel. Ik pas ongeveer een keer per twee weken een hele dag, en af en toe een paar uurtjes, op mijn geweldige kleindochter, een pretletter van anderhalf, maar daarnaast wilde ik nog iets nuttigs en vooral iets leuks om te doen.

Het heeft even geduurd, maar ik heb het gevonden; sinds half februari ben ik Diktrom-op-ezel2museumwacht in het Schooltje van Dik Trom in Etersheim, een gehucht in de Gemeente Edam-Volendam. Ongeveer een keer per week ‘draai’ ik een dienst van 2,5 uur. Samen met een medevrijwilliger open of sluit ik het museumpje, verkoop ik kaartjes, een enkel souvenirtje, beantwoord ik vragen van bezoekers en luister naar opkomende herinneringen. Het museumpje is genoemd naar Dik Trom, omdat de schrijver van de beroemde Dik Tromboeken (en vele andere) -C. Joh. Kieviet- hier hoofdonderwijzer was van 1883-1902 en toen zijn eerste Dik Trom boek schreef.

buitenbannersmalHet schooltje is in 2013 gerestaureerd, in de oorspronkelijke staat teruggebracht en nu in gebruik als kinderboekenmuseum. In de grote boekenkast staan behalve verschillende uitgaven van alle Dik Trom-boeken, vele andere boeken van C. Joh. Kieviet. De collectie van het Kinderboekenmuseum bevat daarnaast kinderboeken van vóór 1940. Naast de vaste collectie is er een steeds wisselende tentoonstelling, momenteel over leesplankjes door de jaren heen (waarover later meer).

Adres: Het Schooltje van Dik Trom, Etersheim 8A, 1474 MT Oosthuizen
Openingstijden: Het hele jaar op zaterdag en zondag en vanaf Pasen tot aan de herfstvakantie ook op woensdag en vrijdag van 11:00 tot 16:00 uur.

Meer informatie: www.hetschooltjevandiktrom.nl

Of volg ons op Facebook www.facebook.com/hetschooltjevandiktrom
en/of Twitter @diktromschooltje

Delen

16 reacties op “Het Schooltje van Dik Trom

 1. ria
  18 apr 2017

  Heerlijk lijkt het me om dit werk te doen. Letterlijk met de neus in de boeken
  Ik heb heel wat voorgelezen uit het boek Dik Trom. Fijn voor pretlettertje zo’n oma.

 2. EJW
  18 apr 2017

  Loop daar weleens te wandelen als ik het rondje om de molen doe. Zal eens kijken of ik je zie

 3. Marja
  18 apr 2017

  Wat leuk. Heerlijk dat je kunt genieten van kleindochter en al die prachtige boeken.

 4. gewoonanneke
  17 apr 2017

  Dat is nog eens leuk vrijwilligers werk om te doen. Nog nooit gehoord van dit museum trouwens. Heb zelf ook nog al mijn oude kinderboeken, sommige helemaal versleten die ik met de kerstmis kreeg van de zondagsschool.

  • Jokezelf
   18 apr 2017

   Wij hebben ook veel oude versleten boeken, maar er zijn enkele vrijwilligers die de boeken restaureren en dan zien ze er weer prachtig uit!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17 apr 2017 door in Persoonlijk, Samenleving en getagd als , , , , , , .
%d