Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Klein geluk in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Snoepwinkel Zus en Jet, foto op Pinterest

Mijn oma is op bezoek, en mijn zusje en ik krijgen elk een dubbeltje om te versnoepen. Een heel dubbeltje. Het brandt in mijn hand. Wat kan ik daar niet allemaal voor kopen? Ik knijp mijn ogen dicht en zucht eens diep. In gedachten zie ik het snoepwinkeltje van ome Hannes voor me en ruik ik zoute drop en chocola. In de toonbank liggen spekkies, schuine drop, wijnballen, stroopsoldaatjes, schuimblokken, zwartwit, nogablokken, zoethout. Tegen de achterwand rijen potten met toffees, kauwgomballen, toverballen, centendrop, zuurstokken. Snuivend haal ik adem. Heerlijk!

Een ruk aan mijn mouw maakt dat ik weer in de werkelijkheid kom.
“Ga je mee?” Mijn zusje kijkt me smekend aan. “Ga je mee naar ome Hannes? Nu? Ja?”
Met in onze oren de vermaning van mijn moeder om voorzichtig te zijn en goed uit te kijken bij het oversteken, springen we tree voor tree, neuriënd naar beneden. Langs de sigarenwinkel, het politiebureau en de Toneelschool. Daar is het café al. Een tram rijdt tingelend voorbij. Als we bij de brandweer aankomen, slaan we linksaf de Rozengracht op. Op een holletje lopen we snel door, slalommend tussen de andere voetgangers, langs de kerk, de automatiek en de bakker met het stoepje, tot we voor het oude winkeltje van ome Hannes staan. Gesloten! Wat nu?

Dropautomaat foto op Facebook bij Benedef Mancave Collectibles

Ik weet wat; in de automatiek, een stukje terug, hangt een dropautomaat. Daar kunnen we een rolletje drop trekken. Hand in hand rennen we terug en stuiven de automatiek binnen. Gelukkig! De automaat zit vol. Mijn zusje mag eerst. Voorzichtig duwt zij haar warme dubbeltje in de gleuf. Ik moet haar helpen met de trekknop. Haar handjes zijn nog te klein voor dat grote ding. Met een plof valt er een rolletje Faam zoute drop in de opvangbak. Opgetogen graait ze het eruit.
“Jaaa! Gelukt.” Blij scheurt ze het papier aan een kant van het rolletje af en stopt twee dropjes tegelijk in haar mond. Genietend kauwt ze op haar snoep. “Lekkerrr” zegt ze, terwijl er zwart vocht langs haar mond druipt.

Dan gaat mijn dubbeltje de gleuf in. Opnieuw trek ik aan de knop. Ik hoor niets en houd mijn adem in: er zal nu toch ook wel wat uit komen? Ik steek mijn hand in de bak en voel mijn rolletje helemaal achteraan. Het zit een beetje vast, maar voorzichtig wrikkend, krijg ik het vrij. En ook ik scheur het papier van de rol om meteen twee dropjes in mijn mond te proppen.

Huppelend gaan we terug naar huis.

 

 

 

Delen

15 reacties op “Klein geluk in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

 1. friedab2015
  20 mei 2020
  friedab2015 – Amsterdam – Ik ben bijna 73 jaar in april en ben getrouwd, heb een katje en ik houw van lezen en schrijven. Misschien ga ik een leesclubje oprichten of ik wurm me ergens tussen ook al heb ik grote moeite met "dames" en zij met mij, want ik had 't al eens eerder geprobeerd ... Ik wil al die wijven niet in m'n keuken hebben met al hun commentaar. Ik klim vast tegen de keukenkastjes op ... Ik ben dus huisvrouw en dat vinden ze maar niks. Kortom, Elfriede bestaat niet. Ze weten het beter ... Nee, ik weet zelf niet wie ik ben . . . Elfriede, zaterdag 21 januari 2017

  Wat heerlijk, dat kleine geluk … Ik gaat … , morgen vroeg weer op … , meteen me kroppie sla wassen, de computer negeren, want anders red ik dat kroppie sla nog niet eens … Maar, heel langzaam begin ik toch ook met mensen (mondjes maat hoor) een “band” op te bouwen en dat is wel leuk … Amsterdam, 20 mei 2020, 3.15 uur … * Hollandse tijd * http://www.friedabblog.wordpress.com *

 2. hennie van ee
  19 apr 2020
  hennie van ee

  Lekker verhaal

 3. nicolekatje
  10 apr 2020
  nicolekatje

  Wat een gezellige weblog heb je en ik blijf je zeker vaker bezoeken

  • Jokezelf
   10 apr 2020
   Jokezelf – The Netherlands – Gepensioneerd GZ-psycholoog (NP,) voormalig docente Nederlands. (Web)schrijfster, auteur van 'Sjeng van Dalsum, nagelaten werk'. Geïnteresseerd in theater, literatuur, kunst, fotografie, muziek, film en reizen.

   Dank je wel, ik ga ook gauw bij jou kijken,

 4. rietepietz
  9 apr 2020
  rietepietz – Een niet zo piepjonge halfdigibeet die zich met verwondering door het logwereldje beweegt.

  Zelfs met een stuiver was je al “rijk”en kon je in dat soort snoepzaken zóveel heerlijks kopen! Die schuimblokken waren heerlijk, en vergeet de spekkies niet;-)

  • Jokezelf
   10 apr 2020
   Jokezelf – The Netherlands – Gepensioneerd GZ-psycholoog (NP,) voormalig docente Nederlands. (Web)schrijfster, auteur van 'Sjeng van Dalsum, nagelaten werk'. Geïnteresseerd in theater, literatuur, kunst, fotografie, muziek, film en reizen.

   Ja spekkies, die vond ik ook lekker, maar ik was niet zo dol op de schuimblokken, ik had liever een salmiaktong, of een zoute schuine.

   • rietepietz
    10 apr 2020
    rietepietz – Een niet zo piepjonge halfdigibeet die zich met verwondering door het logwereldje beweegt.

    Er was zóveel lekkers;-)

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 apr 2020 door in Nostalgie, Overig en getagd als , , , , , , , , .

Navigatie

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%