Kunstig Eenigenburg

Vandaag was ik bij de opening van een hartstikke leuke tentoonstelling in Museum Surmerhuizen in Eenigenburg, een klein dorpje in de kop van Noord Holland, tussen Alkmaar en Schagen. Onder de titel “Kunstig Eenigenburg” hangt daar de komende maanden werk van drie bekende, inmiddels overleden, kunstenaars die in het dorpje hebben gewoond en gewerkt. Er zijnschilderijen van acteur, toneelleider, en kunstschilder Albert van Dalsum (1889-1971). Er is werk van Piet VanDuivenboden (overleden in 2006 – veel werk   gemaakt voor RTLsoap GTST), en er staatwerk van beeldhouwer Noek Rädecker (1924-2009), zoon van de ontwerpervan het monument op de Dam in Amsterdam. De tentoonstelling is smaakvol ingericht en er is veel extra informatie over de kleurrijke kunstenaars. Ook tijdelijk is de ‘koeienparade’; zo’n twintig houten koeien die door evenzoveel Eenigenburgse kinderen kunstig beschilderd, beplakt of op een andere manier bewerkt zijn.

Het museum van Eenigenburg heeft een vaste tentoonstelling over het geslacht Eenigenburg dat in 1849 emigreerde naar Amerika. Verder is er een impressie over de Engels-Russische invasie en ligt er een propeller van een nabij Eenigenburg neergestort gevechtsvliegtuig. Naast het museum staat een oud gerestaureerd daglonerhuisje, dat een getrouwe weergave geeft van het huiselijk leven aan het einde van de 19de eeuw.  Vanaf 2011 is op de bovenverdieping de tentoonstelling, ‘’t Huys te Nuwedore’ toen en nu ingericht. Na de herovering van West-Friesland in 1282 gaf Floris V de opdracht diverse dwangburchten langs de Westfriese Omringdijk te bouwen waaronder één vlakbij Eenigenburg. In 1948 en 1960-1963 zijn er diverse opgravingen op het terrein van de dwangburcht verricht die onder meer informatie gaven over de omtrek van de burcht. De tentoonstelling laat -langs een tijdsbalk- de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van de dwangburcht en de directe omgeving zien tot en met de realisatie van de toren in 2010 die nu op de plek van de voormalige burcht staat.

 Museum Surmerhuizen aan de Kerkweg 5 in Eenigenburg is van 1 mei tot en met 23 oktober 2011 iedere zondag geopend tussen 11.00 en 17.00 uur. Een fietstochtje over de Westfriese Omringdijk is niet compleet zonder een bezoek aan dit bijzonder leuke museumpje.

Zie ook: www.eenigenburg.nl

Delen

Een gedachte over “Kunstig Eenigenburg

Voeg uw reactie toe

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

A WordPress.com Website. door Anders Noren.

Omhoog ↑

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%