Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Lang Leve Moederdag!

moederdagOnze huidige, westerse manier van Moederdag vieren, is vandaag 100 jaar geworden. Meestal gaat dat gepaard met gezellige brunches, bloemen, cadeautjes, kaarten, als blijk van liefde en waardering voor onze moeders. In gezinnen die Moederdag vieren, gaat het er vooral om moeder te verwennen. Ze krijgt ontbijt op bed, (zelfgemaakte) cadeautjes en het huishouden hoeft ze die dag niet te doen. En natuurlijk gaan we die dag ook bij oma op bezoek.

Het vereren van moeders gaat vele eeuwen terug; er is al sprake van in het klassieke Griekenland, met de moedercultus ceremonies voor Rhea, de Grote Moeder der Goden. En ook de katholieke kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus; In Engeland was Mothering Sunday een christelijk feestdag tot 1644.

‘Onze’ Moederdag is ontstaan in Amerika en heeft sombere wortels: in 1870 startte rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia een grote publiciteitscampagne voor Moederdag, een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Maar het grote succes kwam pas nadat Anna Marie Jarvis in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders. In 1908 organiseerde zij de eerste Moederdag, vooral ook om haar moeder Ann Reeves Jarvis te herdenken die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog  Mother’s Day Work Clubs had georganiseerd om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders te zorgen. In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother’s Day zou zijn, een nationale feestdag.
Vanuit de VS verspreidde Moederdag zich over de rest van de westerse wereld. In Nederland begon de traditie rond 1925.

 

 

Moederdag wordt niet overal op dezelfde dag gevierd en in sommige landen is het vooral een dag voor vrouwen. Ook 8 maart, Internationale Vrouwendag, geldt in een aantal landen als Moederdag.

Bron: Wikipedia
Delen

12 reacties op “Lang Leve Moederdag!

 1. Blog Zonder Naam
  17 mei 2014

  Leuk dat je regelmatig langs komt, maar op de zusterblog http://www.bloggen.be/boerinzondernaam
  is het wat gezelliger, met meer reacties en mensen die langskomen. Je mag gewoon op wordpress blijven hoor, geen punt, maar het is soms ook leuk om te lezen wat andere mensen reageren…
  vr gr.
  De Boerin

 2. Rebelse Huisvrouw
  15 mei 2014

  Het is misschien een melkkoe geworden, maar moe mag wel eens in het zonnetje gezet worden vind ik. Zeker nu ik zelf moeder ben heb ik niets meer tegen Moederdag 😀 😀

 3. Blog Zonder Naam
  14 mei 2014

  Helaas ben ik geen moeder geworden. Mijn schoonmoeder leeft niet meer en mijn eigen moeder vierde op 11 mei haar huwelijksverjaardag. Slechts één genodigde, want mijn man en vader zijn water en vuur. Moederdag voor het laatst gevierd op de lagere school, toen er nog geknutseld moest worden.
  Op mijn blog wel aandacht aan besteed. Ook met Hans Dorrestijn. Gigantisch goed lied.

 4. jeetjemina
  12 mei 2014

  De huidige moederdag heft weinig ideële motieven meer. Het is moeder verwennen en de economie spekken.
  Gelukkig doet niet iedereen daar aan mee. Maar moeders verwennen mag natuurlijk altijd en niet alleen op moederdag.
  gr eva

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 11 mei 2014 door in Samenleving en getagd als , , , , , , , , , , .
%d