Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

#Linkshandigendag

Vandaag is het 13 augustus: internationale linkshandigendag.

Zó leuk dat er ook voor mij een speciale dag georganiseerd wordt, al hoor ik natuurlijk ook al bij de internationale vrouwendag op 8 maart, moederdag op de tweede zondag in mei en opa en oma dag op 4 juni, dus je hoort mij niet mopperen.

Naar schatting is acht tot dertien procent van alle mensen linkshandig. Dat zijn gemiddeld zo’n drie kinderen in elke klas.
In de tijd van de kroontjespen werden linkshandige kinderen gedwongen om met hun rechterhand te schrijven. Soms met harde hand en vrijwel altijd met een belabberd handschrift als resultaat. Mijn vader had de pech dat hij in die tijd leefde. Zijn linkerhand werd op zijn rug gebonden en als hij naderhand toch per ongeluk zijn linkerhand ergens voor gebruikte, werd dat afgestraft met een tik van een liniaal op zijn hand. Het gevolg was inderdaad een zeer slecht handschrift. Gelukkig had ik in 1957 een tamelijk moderne juf, die mij gewoon met mijn linkerhand heeft leren schrijven, zelfs met de kroontjespen. Ook de handwerkjuf leerde mij linkshandig breien (dat was toen nog een vak dat op de basisschool werd gegeven aan meisjes). Tegenwoordig is het geen enkel punt meer en weet elke onderwijzer dat ook linkshandigen vlot en netjes kunnen leren schrijven.

Bron: Gratisography Rayon McGuire

Wetenschappers weten niet hoe het komt dat iemand linkshandig is. Het ‘hoe’ en het ‘waarom’ van linkshandigheid is een groot mysterie omgeven door vele mythen.

Van linkshandigen wordt gezegd dat ze dom, dwars en onhandig zijn. Maar tegelijkertijd zouden ze geniaal, creatief en een beetje gek zijn. Op zich is dat niet zo vreemd, want je moet heel creatief zijn om linkshandig te kunnen werken in een wereld die is afgestemd op rechtshandigen. Dus word je geniaal in het bedenken van allerlei oplossingen. Dat je in eerste instantie ‘onhandig’ lijkt, is ook geen wonder; je kunt namelijk nooit meteen goed overweg met die voor rechtshandigen ontworpen zaken. Neem bijvoorbeeld de navigatie in een auto; die zit rechts van de bestuurder en dan is het heel lastig om je route in te stellen.

Verder zouden linkshandigen korter leven dan rechtshandigen, eerder boos worden en zouden er in de winter meer linkshandige mannen dan vrouwen geboren worden.  Mijn vader is vijfentachtig geworden, dus dat valt nogal mee. Dat eerder boos worden klopt half, want mijn vader kon heel snel boos worden, maar ik ben de geduld zelve. En mijn vader en ik zijn kennelijk uitzonderingen op de geboorteregel, want mijn vader (een mannetje) werd in augustus geboren, ik (een vrouwtje) ben van december .

(Links)handige links:

Op Wikipedia staat een uitgebreid artikel over linkshandigheid, oorzaken en gevolgen.
Linkshandigen vereniging op Facebook 
Het Linkshandig Universum (met o.a. een test in hoeverre je links- of rechtshandig bent – als je dat nog niet wist 😃)
Klik op het boek voor meer informatie
Linkshandige verzameling van Mariette Looije op Pinterest
In Nederland runt Sander Reijn, samen met zijn vrouw, Sandrine Mellema, de Linkshandigen Winkel , met producten als linkse scharen, blikopeners, dunschillers, linkse pennen en potloden met grips of een écht goede linkshandige muis. Ook te vinden op Facebook
Nog meer informatie op linkshandig.info

 

 

Delen

16 reacties op “#Linkshandigendag

 1. Rikit
  15 aug 2019
  Rianne

  Ik heb Engelen geduld, dus daar wijk ik als linkshandige van af. Maar voor de rest klopt het vrij aardig… Onhandig kan ik niet zeggen, want als rechtshandigen precies doen wat ik doe, is er niets aan de hand. Maar meestal werkt het niet, dus als ik met mijn Lief iets moet opvouwen, kijk ik eerst hoe het aan de andere kant gebeurt!!!

  • Jokezelf
   17 aug 2019
   Jokezelf – The Netherlands – Gepensioneerd GZ-psycholoog (NP,) voormalig docente Nederlands. (Web)schrijfster, auteur van 'Sjeng van Dalsum, nagelaten werk'. Geïnteresseerd in theater, literatuur, kunst, fotografie, muziek, film en reizen.

   Hahaha, “als rechtshandigen precies doen wat ik doe is er niets aan de hand”. Ik heb overigens nooit problemen gehad met het opvouwen van lakens en dekens met mijn Lief, dat ging bijna vanzelf. Nu ik het alleen moet doen, gaat dat vele malen onhandiger, maar dat heeft niets met mijn linkshandigheid te maken.

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 13 aug 2019 door in Persoonlijk, Politiek en samenleving en getagd als , , , , , , , , .

Navigatie

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%