Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Minuterietjes 1 – stopwatch

Minuterie is Frans voor tijdschakelaar, timer of kookwekker.

Doe je ook mee aan deze nieuwe schrijfuitdaging?

Vanaf juli 2017 presenteer ik elke week op zondag een woord, een onderwerp, een gedachte of een foto. Naar aanleiding daarvan schrijf je in 60 seconden een tekst. Dat mag van alles zijn: een verhaal, een pleidooi, een advertentie, iets wat echt gebeurd is, een reactie op het nieuws, een gedicht, of wat je maar bedenkt. Als je het maar in maximaal één minuut schrijft. stopwatch

Hoe gaat dat in zijn werk? Je zet een stopwatch en begin te typen. Na 60 seconden stop je en maak je eventueel de zin af waar je aan bezig was. Uiteraard heb je dan nog de vrijheid om de type- en schrijffouten eruit te halen en zinnen beter te laten lopen, maar de basis is de getikte tekst in één minuut. Daarna publiceer je je tekst op je eigen blog en zet je de link naar de tekst in het reactieveld onder het thema van die zondag.

Eén minuut schrijven. Is dat niet erg weinig? Komt er dan wel iets zinnigs uit?
Ik denk van wel. Volgens Wikipedia typte men in 1998 gemiddeld 35 woorden per minuut. Snelle tikkers zouden op 40 woorden kunnen halen en langzame schrijvers op 23. Een professionele typist kwam toen op 50 tot 80 woorden per minuut. Maar ja, dat was 1998 en inmiddels zijn we ruim 15 jaar verder en gaan onze computers razendsnel.

Trouwens, wat dacht je van de Minutenwals van Chopin? Het is hem toch ook maar mooi gelukt in die ene minuut (toegegeven, hij heeft het stuk niet geschreven in een minuut, maar, als je heel goed kunt pianospelen, lukt de uitvoering ervan wel in één minuut).

In het kader van de presentatie van minuterietjes en de Minutenwals van Chopin,
is mijn eerste thema STOPWATCH (of timer, eierwekker, kookwekker, tijdschakelaar)

Zet je minuterietje in je eigen blog en plaats de link erheen in je reactie hieronder.
Ik vermeld je vervolgens in dit bericht.  Veel plezier bij het schrijven!

Lees hier de minuterie van…

 

 

Delen

12 reacties op “Minuterietjes 1 – stopwatch

 1. minoesjka2
  2 jul 2017

  O. wat grappig!! Ik ben veel te nieuwsgierig om zulke dingen niet uit te proberen ……. hier dus mijn probeersel, maar wat gaat dat snel zeg!!
  https://minoesjka2.wordpress.com/2017/07/02/minuterietjes-1-stopwatch/

 2. rietepietz
  2 jul 2017

  Lijkt me inderdaad best een opgave maar er zijn vast wel bloggers die deze uitdaging aangaan. Ik doe nooit aan uitdagingen mee omdat het vaak nieuwe lezers op levert en ik altijd bang ben dan het bloggen niet bij te kunnen houden zoals ik gewend ben.Ik wil altijd ruimte overhouden voor lezers die me zélf vinden. Maar wel fijn dat jij weer meer gemotiveerd bent om te bloggen!

  • rietepietz
   12 jul 2017

   Ik vergat erbij te schrijven dat ik de naam wel heel bijzonder vind, heel knap gevonden!

  • Jokezelf
   12 jul 2017

   Ik snap heel goed dat je het niet aandurft hoor. Het is ook best stressen om in eenminuut een stukje te schrijven. Het is zelfs zo erg, dat het mij deze week niet is gelukt om een onderwerp te bedenken. Dus of het uiteindelijk echt wat wordt? Kweenie…

   • rietepietz
    12 jul 2017

    Ik vind het idee heel goed en als er liefhebbers zijn zeker doorgaan. Je zou “onderwerp”als onderwerp kunnen nemen , zitten veel bloggers toch vaak mee in de stress;-)

    • Jokezelf
     12 jul 2017

     Goed idee! Neem het meteen van je over

 3. Pingback: Stopwatch | Bouwen met taal

 4. Marja
  2 jul 2017

  Succes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 2 jul 2017 door in Minuterietjes en getagd als , , , , , , , , .
%d