Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Morgen is gisteren vandaag

watte?Staan wij er met zijn alles wel eens bij stil dat we nú leven, en niet in het verleden of in de toekomst?

Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze zo’n spijt hebben van… en dan sommen ze dingen op die ze gedaan hebben, of juist niet gedaan hebben, maar graag hadden willen doen. Of dat ze twintig jaar later nog steeds zo boos zijn op onrecht die ze is aangedaan door (hun moeder, de juf van de tweede klas, hun baas, de tramconducteur, hun ex). Of nog steeds jaloers zijn op de aandacht die hun (oudste, jongste, middelste, gehandicapte, drukke, stille, tweeling-) broer of zus van hun ouders kreeg. Dat kunnen ze maar niet loslaten, want tja, dom geweest, onrechtvaardig behandeld, te weinig aandacht gekregen.

Wat ik ook geregeld hoor is de kreet; als ik … (uit de kinderen, gepensioneerd, 50, 65 ben, een erfenis krijg, de loterij win, directeur van de bank word, een klapper maak in het casino, mijn huis verkoop, een fortuin maak van mijn verzamelde postzegels, ansichtkaarten, antieke spullen) dan ga ik… vul maar in; reizen, studeren, de bloemetjes buiten zetten, genieten van het leven, naar het theater, een muziekinstrument leren spelen, een huis kopen, verhuizen naar Spanje, enzovoort, enzoverder. Met al die spoken uit het verleden en de fictie uit de toekomst, is genieten van het nu er dus niet altijd (of vaak niet) bij.

willy wonka dr phil

plaatje van DIYLOL.com

Heel af en toe stuit ik bij het zappen op dr. Phil (mijn lief S. noemt hem ‘Onze Grote Mensenvriend’ en vindt het totaal verwerpelijk dat ik überhaupt naar dit programma kijk, maar ja… soms zegt de man best zinnige dingen over de problemen van zijn gasten). In zijn metershoge stoelen ontvangt en helpt psycholoog Phillip McGraw mensen, die blijven steken in het verleden, ruziemakend met hun ouders, hun (ex) echtgenoot, kinderen, de buren, en zich daar helemaal niet prettig onder voelen. Of die vinden dat ze nog veel verder moeten in het leven. Een grote toekomst tegemoet. Niet stilstaan, want stilstaan is achteruitgang. En dat kunnen we niet hebben. Achteruitgang.

Nee, dat hebben we gemerkt. De vooruitgangsmaffia riep jaren geleden al dat we moesten privatiseren, (ver)commercialiseren en dat alles wat geen geld opleverde, niet nuttig zou zijn. Want het bracht geen geld op. En dingen die – volgens deze ultieme cirkelredenering – niets opleveren, zijn economisch niet interessant en betekenen daarom alleen al achteruitgang. Dus zijn inmiddels bijna alle overheidsinstellingen geprivatiseerd en moeten politie agenten, brandweerlieden, leraren en zorgverleners productie maken. Want dat is modern, dat is vooruitgang, dat levert meetbare winst op. Verder, groter, hoger, meer, beter, niet omkijken en zeker niet stilstaan. Want je mocht eens tot de conclusie komen dat wat je gisteren hebt verzameld en vandaag hebt, voldoende is om gelukkig te zijn.

Geef mij maar dr. Phil. Die heeft één stelregel; “The past is gone. The future hasn’t happened yet. The only time is now.”

En daar heeft ie verdorie gelijk in.

Delen

14 reacties op “Morgen is gisteren vandaag

 1. Annet Lemaire
  14 jul 2015

  Van alles wat eigenlijk niet mag vind ik het fijn het toch te doen. Terugkijken, hopen op nog wat geluk, een prijs. Maar blijf er niet in hangen 🙂

 2. Myriam
  12 jul 2015

  Mooier dan Dit kan ik het niet zeggen!!!! Helemaal mee eens hoor!!!

 3. rietepietz
  12 jul 2015

  Ik heb het me vaak afgevraagd ja, waarom genieten mensen niet méér van wat hun kinderen nú kunnen…maar wachten maar ál te vaak op “als de baby maar eenmaal zelf kan eten, waarna zonder knoeien eten zelf eten op het verlanglijstje komt, naar school gaan, enz enz… en vergeten te genieten van juist die leuke dingen die bij iedere periode horen. Natuurlijk zijn er wel dingen die een levenslange invloed hebben maar daar hoeft je leven (meestal) niet te ontdoen van mooie en waardevolle momenten. Toch is lering trekken uit het verleden om in de toekomst te kunnen gebruiken niet verkeerd zolang je er niet in blijft hangen!

 4. roadlaura1969
  11 jul 2015

  De theorie wijst vaak anders uit. Echter mijn motto is wel dat ik vandaag leef. Af en toe dwaal ik wel eens terug als ik in een situatie terecht kom, gelukkig gebeurt het niet meer vaak.

  Ook kijk ik graag Dr. Phil, hij heeft wijze adviezen, soms erger ik me wel aan de American way of television “and all of you get a book, and the new perfume from wenn Georgia smily’s ..Yeahhh ” 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d