NVP waarschuwt voor niet geregistreerde therapeuten

Patiënten met geestelijke problemen moeten er bij de keuze van een behandelaar altijd op letten of deze ingeschreven is in het BIG-register. Dat is het dringende advies van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP).

Patiënten worden regelmatig op het verkeerde been gezet als een therapeut hen vertelt dat hij of zij bij uitstek de juiste persoon is om hun problemen op te lossen. Media berichten regelmatig over deze wantoestanden en de gezondheidsschade die hiervan het gevolg is. Een recent voorbeeld betreft Keith Bakker.

Behandeling
Patiënten met ernstige emotionele problemen en persoonlijkheidsproblemen hebben vaak een psychotherapeutische behandeling nodig. Ze kunnen echter gemakkelijk geconfronteerd worden met therapeuten die niet over de vereiste deskundigheid beschikken om verantwoorde behandeling te bieden.

Patiëntgericht
Psychotherapeuten zijn, naast klinisch psychologen en psychiaters (èn GZ-psychologen JZ), opgeleid om samen met de patiënt te onderzoeken wat de aard van de problemen is en welke behandeling passend is. Zij bieden de patiënt een veilige, patiëntgerichte en effectieve vorm van psychotherapie.

BIG-register
Psychotherapeuten (èn GZ-psychologen, JZ) voldoen na een langdurige opleiding aan hoge eisen voor kwalitatief verantwoorde zorg. Daarom worden zij geregistreerd in het zogenaamde BIG-register (Beroepen Individuele Gezondheidszorg). De rijksoverheid heeft dit register ingesteld om de burger te beschermen tegen onverantwoorde zorg die patiënten kan schaden. Alleen personen die in dit register staan ingeschreven mogen zich psychotherapeut (dan wel GZ-psycholoog, JZ) noemen. Psychotherapeuten vallen tevens onder het tuchtrecht van de overheid.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie
Kijk voor informatie over GZ- en klinisch psychologen op het Nederlands Instituut voor Psychologen.

Kijk hier voor informatie over BIG-registratie.


overgenomen via www.psywerkt.nl

Delen

8 gedachten over “NVP waarschuwt voor niet geregistreerde therapeuten

Voeg uw reactie toe

 1. Hm, ik ben het met je eens Joke. Iemand die niet aan de BIG voorwaarden doet, moet bij zichzelf te rade gaan hoe dat komt. Als patiënt kies ik voor kwaliteit en mocht ik ooit een psychotherapeut nodig hebben, dan helemaal. Want mensen die ziek zijn hebben behoefte aan zekerheid en hebben zeker geen zin alles nog eens na te pluizen. Overigens, sinds de zorgverzekeringen volgens het concurrentiesysteem opereren moeten patiënten dat toch al. Immers, niet elke arts, vervoersmaatschappij, instelling heeft zo maar meer een contract. Dus als je zwaar ziek bent, moet je toch nog flink uitkijken om de juiste hulpverlener in te schakelen. Anders krijg je misschien wel niet alles vergoed. De overheid stelde dit in opdat patiënt en hulpverlener kostenbewuster wordt.
  Het is een van de redenen dat ik blij ben dat ik niet meer voor een zorgverzekeraar werk.

  Sorry, kon het niet laten. Jouw stukje bracht me terug naar mijn werkzame leven en dan bloei ik toch weer enigszins op. Maar er is veel verpest door rechts. Daar zou ik wel een drieluiklogje over kunnen schrijven. Te beginnen bij de poortwachter van onze gezondheidszorg (not), ons solidaire premiestelsel (not) en de hierboven genoemde commerciële impulsen van Hoogervorst en de zijnen.

  Pffffff.

 2. Overigens ben ik het niet met je eens dat de BIG-registratie in de praktijk een belangenclub is die een drempel wil opwerpen tegen kleine zelfstandigen. Het BIG-register is een door de overheid ingesteld register. De NVM is een particuliere organisatie.

 3. Knutselsmurf, je hebt volkomen gelijk; in instellingen mogen niet-geregistreerde (maar wel behandelaars met een basisopleiding zoals psychologen) werken onder begeleiding van een BIG-geregistreerde GZ-psycholoog of psychotherapeut. Gelukkig maar, want anders zouden die mensen nooit praktijkervaring kunnen opdoen en dus ook nooit opgenomen kunnen worden in dat register.

  Maar daar gaat het artikel niet over; het artikel gaat over individuele behandelaars, die al of niet kunnen werken bij een instelling of in een eigen praktijk. Als zijn of haar naam is opgenomen in het BIG-register, kun je er in ieder geval zeker van zijn dat hij voldoende opgeleid is. Staat hij of zij daar niet in, dan moet je voorzichtig zijn en goed navragen hoe het zit met de kennis en kunde van je therapeut of psycholoog.

 4. Je zou dus zeggen dat je als patient belang hebt bij die BIG registratie van je behandelaar. Maar dat is helemaal niet waar. Een grote praktijk hoeft maar 1 persoon in dienst te hebben die BIG geregistreerd is. Dat zegt dus helemaal niets over degene die jou behandelt. In de praktijk is de BIG registratie vooral een belangenclub die als doel heeft een drempel op te werpen voor kleine zelfstandige therapeuten die een praktijk willen beginnen. Vergelijkbaar met de NVM in de makelaarswereld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

A WordPress.com Website. door Anders Noren.

Omhoog ↑