Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Op zaterdag een #Sandwich van vrijdag

Geschreven voor Zwijmelen op Zaterdag van Marja, al is zwijmelen in onderstaand verband wat sterk, maar als zwijmelen ook mag betekenen dat ik me verheug op de muziek die gedraaid gaat worden, dan zit ik goed 😉

.
Sandwich_PlatterAl jaren luister ik naar De Sandwich, gepresenteerd door Jacques Klöters. Hij draait oude, minder oude en nieuwe, bijzondere -maar vooral tijdloze- muziek van over de hele wereld. Sinds januari 2014 wordt het programma weer uitgezonden op de zondagochtend, van 10 tot 12 uur op Radio vijf Nostalgia. Heerlijk wakker worden dus met prachtige, tijdloze muziek, maar op de middengolf (dus minder mooi geluid).  Gelukkig kun je het programma ook via internet volgen en terugluisteren. Bovendien heb ik het fenomeen podcast ontdekt, waardoor ik  die lekkere, ontspannende, opmerkelijke -en soms onalledaagse- muziek overal bij de hand heb.

Het programma begint met de aankondiging: Grenzeloos muzikaal beleg voor de vrijdagochtend, Jacques Klöters met de Sandwich. Dan klinkt deze begintune van George Brassens met Joel Favreau, waarbij de gitaarbegeleiding de meeste nadruk krijgt. Bij die tune ben ik meteen verkocht; hoera het begint weer.

Daarna begroet Jacques zijn luisteraars op zijn eigen specifieke manier met de -inmiddels onsterfelijke- zin:
“Goeie morgen… de Sandwich… is die ochtend goed begonnen? Ik begin met een gedicht van…. “ en dan volgt een zorgvuldig uitgekozen gedicht van een bekende, en soms wat minder bekende, Nederlandse dichter. Dat is al genieten, want wanneer hoor je nou nog gedichten voorlezen, laat staan op de radio? Nou, bij de Sandwich dus.

Het tweede uur – na het nieuws – klinkt dezelfde tune; en “Goeie morgen, de Sandwich… goed dat je er bent,” waarna hij weer een gedicht voorleest. Deze bijvoorbeeld, van Tom van Deel

Dit moment

Er is niets voor te stellen mooier dan
een vrouw die in het strijkend avondlicht
een tuin in loopt, het waait, ze zoekt naar
bloemen, snoeiend, alles als weleer.
Daar bukt ze, rustig buiten elke tijd,
verbonden met haar wereld, ook de mijne.
Ik zie het aan in dit moment en wens
dat ondanks ons vertrijken het beklijft.
——————————————
Uit: ‘Boven de koude steen’, 2007.

 

Delen

12 reacties op “Op zaterdag een #Sandwich van vrijdag

 1. Mirjam Kakelbont
  3 jun 2013

  Het programma ken ik ook niet, maar het leest en klinkt origineel, als ik zo jouw verslag lees. Tuurlijk mag je ook schrijven over zwijmelen 😉 Behalve leuke muziek houden we er nog een tip aan over!
  Liefs Kakel

 2. gewoonzoalsikben
  1 jun 2013

  Ik luister nooit radio dus voor mij is het programma onbekend.De muziek klinkt best wel prettig ook al versta ik het niet,een mooi gedicht erbij
  Groetjes Elisabeth

 3. Ja het was ook altijd mijn zondagochtend moment dat programma en die muziek, heerlijk even op mijn gemakkie eten, wat lezen of wat schrijven. Jammer dat het er niet meer is op dat tijdstip. Echt er voor zitten via internet komt er bij mij dan weer niet van.

 4. Greet
  1 jun 2013

  Een lekker nummer van George Brassens. Het lijkt me een vrolijk nummer, maar dat is maar gokken. Ik begrijp eerlijk gezegd, niets van het Frans, dus heb totaal geen idee waar het over gaat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d