Pensioen moet je doen – 2

In mijn vorige blog schreef ik het al: ook voor ‘met pensioen gaan’ kun je trainingen volgen. Nu trek ik al enige tijd van Drees, maar een workshop van een halve dag voor je persoonlijke pensioenplan, aangeboden door mijn pensioenvereniging, leek me toch nog wel leuk. Ik ging met een vriendin die bijna gepensioneerd was en bij dezelfde pensioenvereniging was aangesloten.

Creatief èn interactief

De workshop heette, heel toepasselijk, ‘met pensioen… en nu?’ en werd gegeven door een ‘professioneel trainer, adviseur en voormalig leefstijlcoach’. Niet de minste dus. En na afloop zouden we een beginnetje hebben voor ons persoonlijke pensioenplan: volledig op onszelf en onze eigen leefsituatie toegespitst. Mooier kon toch niet?
We moesten wel beseffen dat de workshop uitsluitend was bedoeld om een stap te nemen in het persoonlijk veranderingsproces dat gepensioneerd worden met zich meebrengt. Juridische en/of financiële informatie zou niet aan de orde komen. Dat snapten wij uiteraard, want dat kon niet allemaal geperst worden in een middagje van 13.00 tot 15.30 uur. In plaats daarvan zouden we, op een creatieve en interactieve manier, bespreken wat je in zo’n plan kunt opnemen Leuk: samen ideeën en mogelijkheden delen en elkaar inspireren. Want, wie weet, kom je via die anderen wel op iets waar je zelf nog niet aan gedacht had.

Enfin, wij erheen.

Locatie, locatie, locatie
Het vinden van de cursusplaats viel nog niet mee. We hadden een routebeschrijving gekregen en onze tomtom bracht ons waar we moesten wezen. Maar bij aankomst bleek dat niet de bedoelde locatie. (Wat natuurlijk erg goed is voor de hersencellen van een beginnend bejaarde: word je alert van). Het navigatiesysteem had ons naar de garage van het pensioenfonds gebracht, maar daar verwezen ze ons vervolgens naar buiten. Dat was nog een flink stukje wandelen, helemaal om het gebouw heen. (En dat is uiteraard weer goed voor de spieren en de longen van een startend oudje: kom je meteen aan je dagelijkse 10.000 stappen). Na tien minuten lopen – het was een enorm gebouw – stonden we voor een draaideur.

Gratis afbeelding van Morguefile.com door Krossel

Nog voor we de deur konden aanraken, kwam er fluks een jongeman aangesneld. Hij vertelde dat het hier een ‘Engelse’ draaideur betrof. Die draaide tegendraads. En hij was speciaal aangesteld omdat iedereen die er doorheen wilde, vertwijfeld tegen de deur bleef duwen. Niemand kwam op het idee om het andersom te proberen. Waarom zou je ook? Ik ben vaak in Engeland geweest en heb daar nog nooit een linksdraaiende draaideur gezien. Maar goed, ludiek is ook een mening. (En hartstikke goed voor de hersenen van een frisse gepensioneerde, want een onverwacht probleem schudt de grijze cellen los).

Theoretisch én praktisch
Aan een lange tafel keken vijftien vrouwen en één man, allen op leeftijd, verwachtingsvol naar de professionele trainer, adviseur én voormalig leefstijlcoach. Zij vertelde dat haar workshop was ingedeeld in een theoretisch en een praktisch gedeelte.

De theorie zou bestaan uit een overzicht van de gevolgen van ouder worden, zowel voor je lichaam als voor je geest. En natuurlijk, in het verlengde daarvan, waarom het zo belangrijk is om actief te blijven en vooral, om gezond te blijven (of gaan) eten. Daar had zij verstand van, want zij had natuurgeneeskunde gestudeerd en ze had ook mensen geholpen met afvallen.
In het praktische gedeelte zouden we die theorie in de praktijk toepassen en uitzoeken wat je daarvoor nodig zou kunnen hebben. En om dat te doen, moesten we – uiteraard, zou ik bijna zeggen – een aantal vragenlijstjes invullen. Daarmee kon je in kaart brengen wat je zelf wilt, wat je kunt en wat bij jou en je leefomgeving past. En van daaruit zou vervolgens vanzelf een voorstelling ontstaan van hoe jouw persoonlijke pensioenplan eruit ging zien. Halleluja, ik kon bijna niet wachten.

klik hier voor het vervolg

Dit bericht werd eerder geplaatst op hoeouderendenken.nl 
Delen

23 gedachten over “Pensioen moet je doen – 2

Voeg uw reactie toe

 1. ik ben nog niet met pensioen…qua leeftijd dan…. al wel 15 jaar uit het arbeidsproces maar nee ‘dat zwarte gat’ zie ik niet komen… (zit daar al eeuwen in grinnik)
  ik zou zo’n bijeenkomst niet bezoeken maar voor hen die wel gaan hoop ik dat ze er achteraf geen stempeltje van ’tijdverspilling’ op hoeven te zetten 😉

  Met en zonder pensioen, we leven in de som van plussen en minnen en aaneengeschakelde momenten… hoe we die invullen of niet is aan onszelf, toch?

  1. Je hebt helemaal gelijk, maar toch zien veel mensen op tegen het ‘zwarte gat’, ook werkgevers en pensioenfondsen maken zich er druk om. Reden voor ondernemers om in dat gat te springen en cursussen, wurrekkshops en weekenden aan te bieden.

   1. Ja klopt…. allemaal zaken die ‘iets’ kosten terwijl de mens op voorhand amper een idee heeft van hoe hij de rondjes moet breien om schulden te voorkomen want na pensionering daalt het inkomen… omdat er gaandeweg de jaren veel beloofd is maar niets gegeven, integendeel.

 2. In ons bedrijf hadden we iets dergelijks, voor als je in een zwart gat zou vallen. Hoewel ik destijds bedankte voor de cursus is me dat niet gebeurd.

 3. Het verhaal gaar aardig de kant op van een heleboel geleuter dat ieder weldenkend mens zélf ook wel kan bedenken, waarschijnlijk is jouw verhaal stukken leuker dan de workshop ‘-) . Ik heb echt 0 zinnige informatie gekregen bij vergelijke “voorstellingen” .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

A WordPress.com Website. door Anders Noren.

Omhoog ↑