Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Rokjesdagen ZWOZ

Naar aanleiding van het artikel in De Volkskrant over het fenomeen ‘rokjesdag’ en de discussie daarover die daarna ontstond op Facebook, heb ik, voor het zwijmelgebeuren op zaterdag, een lied uit 1968 gevonden dat daar slechts zijdelings mee te maken heeft, maar dat – als je dat zou willen – ook een hele woordenstrijd kan doen losbarsten, omdat het is geschreven en vertolkt in een tijd dat men nog niet viel over zaken als ‘rokjesdag’*. Uit de gedachtenwisseling op Facebook viel op te maken dat veel mensen de term erg seksistisch vinden en geboren uit een ‘geil mannelijk brein’. Tja, wat zal ik daar nou eens op zeggen? Ik zeg maar zo, ik zeg maar niks.

*Volgens columnist Martin Bril (1959-2009) ‘die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen met daaronder blote benen’. Alsof vrouwen mysterieuze wezens met bovennatuurlijk gaven zijn, zusters met geheime codes, een sekse met onpeilbare diepgang. Dat is natuurlijk niet zo, maar het is wèl een feit dat van bijna alle vrouwen de benen bloot gaan als het, zoals vandaag, ineens erg mooi weer wordt. Ook de mijne (en die zíjn me, zo na de winter, een partij wit, dat wil je niet weten).

Het lied is geschreven door cabaretier Henk Elsink (1935-2017), die het samen met Ina van Faassen zong in het in de jaren zestig bijzonder populaire Vara-radio programma Vrij Entree (1963-1969). Ik heb hele goede herinneringen aan dit programma, aan de liedjes uit die show en aan de artiesten die Henk Elsink daar ontving, zoals Jenny Arean, Leen Jongewaard, Tonny Huurdeman, Wim Sonneveld, Adéle Bloemendaal. Kortom, de hele toen bekende goegemeente liep daar – bij wijze van spreken – de deur plat.

************************

Meer zwijmels beluisteren of zelf meedoen? Kijk dan bij Iris Papillo
Delen

26 reacties op “Rokjesdagen ZWOZ

 1. Hier aan de Costa del Sol is het meestal begin februari al tijd voor een rokjesdag.

 2. We zochten naar een ZoZ op zaterdag 27 april 2019.
  Die was er niet maar wel een leuke een week eerder.
  Rokjesdag, tja dat hangt ook een beetje af van je leeftijd!
  Een hotpant draag ik niet meer.
  Wel een strakke (spijker)broek.
  Grtz Mara

  • Jokezelf
   29 apr 2019

   Nee, ik had deze keer geen tijd om mee te doen. Maar rokjesdag is ook leuk toch?

 3. Dwarsbongel
  25 apr 2019

  Uit de tijd dat Televisie nog niet de radio helemaal verdrongen had!
  Tja, ik ben er wel eens verwonderd over. Alles wordt tegenwoordig uitgelegd als seksistisch, terwijl vrouwen hun best blijven doen om er verleidelijk uit te zien…
  Vandaag las ik in de Volkskrant dat een wetenschappelijk tijdschrift de gramschap van een hoogleraar had opgewekt. Hij had, jaren gelden, de term “schone slaapster” geïntroduceerd voor wetenschappelijke artikelen die op de plank bleven liggen, tot ze herontdekt werden en nuttig bleken. Die term mocht niet meer, die was seksistisch, vond een medewerkster van dat blad.
  Ik vind: volkomen doorgeslagen!

  • Jokezelf
   25 apr 2019

   Ik ben het helemaal met je eens; de wereld gaat aan deze waanzin ten onder, dat kan niet anders.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20 apr 2019 door in (Zinnige) onzin en flauwekul, Zwoz en getagd als , , , , , , , .