Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Rosa’s droomleven verklaard – I

In vijf deeltjes heb ik een verhaal geschreven over Rosa, een vrouw die min of meer ’s nachts leeft; in haar dromen voelt ze zich beter op haar plaats dan in haar dagelijkse leven. In weer vijf deeltjes geef ik mogelijke verklaringen voor de droomthema’s in Rosa’s droomleven.

In deel I zoekt Rosa naar een uitgang die ze maar niet kan vinden. Dat kan betekenen dat ze met een bepaald aspect van haar leven nergens naar op weg is.

Deuren die ze tegenkomt, zitten meestal op slot, wat betekent dat iemand iets voor haar verborgen houdt, of dat ze voor zichzelf allerlei hindernissen opwerpt. Ook is het mogelijk dat iemand haar ervan weerhoudt om te doen wat ze graag wil. Dit laatste geldt vooral als ze buitengesloten wordt. Is ze ergens binnengesloten, dan voelt ze zich gevangen. Rosa komt beide tegen; deuren waardoor ze niet naar buiten kan en deuren waardoor ze niet naar binnen kan. Ze zit dus duidelijk al heel vroeg in haar leven op een dood spoor.

Een open deur staat voor een nieuwe kans. Af en toe ziet ze zo’n deur, of loopt ze met iemand mee, dus pakt ze op dat moment die kans in het kielzog van een ander. Jammer genoeg duren die momenten in haar dromen nooit lang. Je mag dus aannemen dat Rosa in haar dagelijkse leven wel probeert mee te liften op het succes van iemand anders, maar niet haar eigen kansen pakt.

Rosa dwaalt veel door gangen. Gangen staan voor spirituele groei en leren. Loop je door een lange gang dan kan dat ook een poging betekenen om te ontsnappen aan een terugkerende situatie. In haar dromen is Rosa kennelijk bezig om zowel spiritueel te groeien als te ontsnappen aan haar situatie. Gangen en deuren zijn ook seksuele symbolen. Het is dus ook heel goed mogelijk dat Rosa op seksueel gebied nog zoekende is.

Trappen zijn vaak een aanwijzing voor de stappen die we nemen om een doel te bereiken. Rosa onderneemt dus wel dingen om te bereiken wat ze wil. Wie over scholen en universiteiten droomt, benadrukt zijn eigen persoonlijke potentieel, het vermogen tot leren en zijn kennis uit te breiden. Rosa heeft dus mogelijkheden om te ontsnappen aan de moeilijke situatie waarin ze zich overdag bevindt.

Lees verder in deel II

Delen

16 reacties op “Rosa’s droomleven verklaard – I

  1. EJW
    13 aug 2012

    ik droom heel veel. Vaak belachelijk over mensen waar ik nooit meer aan denk. Die maken dan de vreemdste opmerkingen met hele rare verwrongen stemmetjes

  2. Annet Lemaire
    31 jul 2012

    Joke, ik vertel het je nog wel hoor…..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 5 jul 2012 door in Psychologie en getagd als , , , , , , , , .
%d