Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Simpel geboren en gek gewiegd?

hoera dollarsOpgegroeid met spaarbankboekjes en Zilvervlootsparen, is de huidige lage rente een doorn in mijn oog. Maar ik blijf positief en kijk zo nu en dan of ik misschien ergens een (half) procentje meer kan krijgen. Je bent tenslotte een dief van je eigen portemonnee als je niet geregeld wijzigt van bank, ziektekosten-verzekering, energiemaatschappij, of van wat dan ook.

Ik zoek alleen Nederlandse spaarrekeningen omdat de IJslandse bankencrisis van 2008 nog vers in mijn geheugen zit (veel mensen verloren toen hun spaargeld, waar ze maar een deel van terugkregen). Het moet een rekening zijn waar ik op elk moment mijn geld weer vanaf kan halen. Sommige banken vallen onder een andere bank, wat je moet weten als je meer dan 100.000 euro spaargeld hebt. Want hoewel er een wettelijke regeling is dat je je geld terugkrijgt als de bank omvalt, krijg je per hoofdbank maar één keer maximaal een ton terug.

Nou heb ik geen ton, maar wel een paar duizend euro en het valt om de dooie dood niet mee om tussen alle krachtpatsers die een hoge en/of aantrekkelijke rente beloven, een spaarrekening te vinden die financieel de moeite waard is. En omdat ik de rotste niet ben, deel ik mijn bevindingen graag met jullie. Welke banken vielen mij op? Lees vooral dóór! Dit wil je niet missen!

Moneyou
Een vergelijkingssite tipt: ‘aantrekkelijke’ rente en altijd zonder kosten opneembaar. Dat wil ik, dus ik klik door en kom uit bij Moneyou. Die roeptoetert over zijn ‘hoge’, scherpe, variabele rente van 0,3%, zonder voorwaarden. De site ronkt verder dat deze spaarrekening gratis is en dat je er ook mee kunt betalen. Ik reken voor het gemak even met 1.000 euro. Wat krijg ik dan aan het eind van het jaar? € 3,00 (drie) hele aantrekkelijke euro’s en die mag ik zonder kosten opnemen. (Blij mee!)

KNAB
De KNAB adverteert: Flexibel Sparen met één van de ‘hoogste’ rentes (nl. 0,27%) van Nederland. Zo veel – of zo weinig – geld inleggen als je wilt, voor ieder spaardoel een extra rekening openen en op ieder moment je geld én je rente kunnen opnemen. Dan kies je overigens ook (trommelen ze zich trots op de borst) voor een rekening die al drie jaar op rij is beloond met het Gouden Spaarvarken voor de meest renderende spaarrekening (I’m impressed: het Goúden Spaarvarken?) Als ik hier mijn 1.000 euro een jaar parkeer, renderen die na een jaar tot maar liefst € 1.002,70. Twee euro en zeventig cent! Wat je noemt een Gouden Spaarvarken waard…

SNS
Met SNS Internet Sparen bepaal je zelf hoeveel je spaart. (Ja hallo, het is míjn geld!) En je krijgt ‘zonder gedoe’ 0,15% variabele rente. Op jaarbasis. Maar, zeggen ze er eerlijk bij, die rente kan inmiddels veranderd zijn (want variabel). En je mag tot wel € 1,5 miljoen sparen. (jeetje, tot 1,5 miljoen en dan evengoed nog 0,15%, ik ben flabbergasted!)
Nou heb ik geen anderhalf miljoen, maar wel die € 1.000,–. Als ik die het hele jaar bij SNS laat rentehappen, wat beur ik dan aan het eind van het jaar? (Zonder gedoe, hè? Ik wil er niet veel voor moeten doen). Het lieve sommetje van 1 euro en 50 cent. (had ik overigens die 1,5 miljoen wel gehad, dan zou ik 2250 euro hebben ontvangen, ook niet veel op zo’n enorm bedrag, maar toch nog een leuke dertiende maand).

ING
Tot slot de Bonusrenterekening van de ING.  Die hebben daar een leuk filmpje voor. Een mannetje met een feesthoed op kijkt blij naar een pakje dat hem wordt aangereikt. ‘Surprise’ staat ernaast. Een beetje zijige vrouwenstem declameert: “Kunt u het zich permitteren om wat geld opzij te zetten? En wilt u daar iets extra’s bovenop, voor later? (spannend! er komt iets bovenop!) Dan is de bonusrenterekening een goed idee. Om te beginnen krijgt u altijd een basisrente en daarbovenop komt de bonusrente. Zo krijgt u meer rente dan bij andere variabele renterekeningen en dat maakt, ook bij een lage rentestand, op den duur toch echt wel een verschil.” (op den duur, echt wel, heus waar, je moet ons geloven, meer dan bij anderen). En bij de ING mag je een miljoen sparen voordat de rente tot 0 zakt.(Jeej! Feesthoedjes!)

Na zo’n vrolijk filmpje wil ik meteen weten wat mijn zuur gespaarde centen dan opleveren. Want ik heb ook geen miljoen, maar nog wel steeds die 1.000 euro en wat krijg ik dan na een jaar van die geweldige ING?  Daarvoor moet ik even een tabelletje bekijken, want er is natuurlijk verschil tussen een rekening waar minder dan 5000 euro op staat, eentje van 10.000 euro en eentje van meer dan 25.000 euro. Ehm… niet dus.
Alle spaarsaldi krijgen dezelfde rente, namelijk een fijne 0,03% variabele basisrente en een prachtige 0,02% bonusrente voor als je aan het eind van het jaar hetzelfde, of een hoger saldo hebt. De maximale rente is dus 0,05%, maar let op: de bonusrente wordt berekend over je gemiddelde saldo van dat jaar.

gekke bek

Gratis plaatje van Pixabay

Dus laat ik mijn 1.000 euro een jaar lang bij de ING staan, dan krijg ik daarvoor – (ff uitrekenen hoor: 1% van 1.000 euro is een tientje, 0,5% is 5 euro, dus 0,05% is, toe maar), 50 hele eurocenten! Voor een jaar sparen! Daar gaan dan nog wel de kosten vanaf voor het aanhouden van de rekening. (Logisch toch?). Heb ik tussentijds geld opgenomen en weer teruggestort, dan is mijn jaarwinst nog lager.

  Wat denken die banken nu eigenlijk? Dat wij allemaal hartstikke simpel geboren en gek gewiegd zijn?

   

   

  N.B. Bij alle berekeningen ben ik er (waarschijnlijk ten onrechte) van uitgegaan dat de scherpe, variabele rentes een jaar gelijk zijn gebleven en niet naar beneden werd bijgesteld.
  Delen

  19 reacties op “Simpel geboren en gek gewiegd?

  1. Regenboogvlinder
   10 okt 2018

   Dank voor de opsomming! Ik zit bij NN en heb spaarrekening waar ik altijd bij kan, met een tussenrekening dan wel. De rente was een stuk hoger dan bij mijn bank en ik heb er wel een poos van geprofiteerd. Maar ja, net als andere banken ging hun rente natuurlijk ook omlaag. Nu nog maar 0,2% 🙁

   • Jokezelf
    10 okt 2018

    Het is om te huilen zo weinig rente als je krijgt en die banken maar roeptoeteren dat ze zulke hoge rentes geven. Hoewel, er zijn ook banken die heel duidelijk zeggen dat je bij hen geen, of maar weinig rente krijgt op je spaarrekening, de Triodosbank bijvoorbeeld. Het is trouwens de Europees Centrale Bank die de rente zo laag houdt. Als de banken geld bij de ECB stallen, moeten zij daar zelf 0,40% voor betalen. Nou ja, laten we maar hopen dat het ooit nog een keer beter wordt. En gelukkig is het niet zo erg geweest als toen: https://youtu.be/E714jle7THQ

  2. Harme van Kamp
   9 okt 2018

   Een verhelderend stukje waaruit maar weer blijkt dat het grootkapitaal de dienst uitmaakt. Vroeger, nu en in de toekomst.

  3. rietepietz
   8 okt 2018

   Ik verdeel mijn geld wel onder armen….. één deel onder m’n rechterarm en het andere deel onder linkerarm!

  4. Vrouwtje Jas
   8 okt 2018

   Wat een prachtige titel! Ik heb de uitdrukking nooit eerder gehoord!

   • Jokezelf
    8 okt 2018

    Dank je. Ik vind hem zelf ook geweldig. Hij komt van mijn moeder en die heeft hem weer van haar moeder.

  Geef een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d