Theater Instituut Nederland al enige tijd Theater In Nederland

TIN_Logo_New4Update: De bezuinigingen op de kunst zijn inmiddels ruimschoots doorgevoerd, dus het Theater Instituut Nederland is niet meer, maar sinds de sluiting  in 2013 is de TIN collectie ondergebracht bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Tin staat nu voor Theater In Nederland. De collectie is opgesplitst in de TIN mediatheekcollectie en de TIN erfgoedcollectie.

De TIN mediatheekcollectie is eigendom geworden van de UvA en ondergebracht bij de UvA Universiteitsbibliotheek (UvA UB). De TIN erfgoedcollectie is eigendom gebleven van stichting TIN. Het beheer is in handen van UvA Bijzondere Collecties (UvA BC).

De collectie beslaat drie eeuwen Nederlandse podiumkunsten en is een belangrijke bron van informatie voor theaterwetenschappers, studenten, professionals in de podiumkunsten en liefhebbers.

Stichting TIN en de UvA maken zich samen sterk voor projecten en activiteiten die de zichtbaarheid en actualiteit van de collectie vergroten, zoals onderzoek, bruiklenen, schenkingen, tentoonstellingen en publicaties.

 

Hoe zat het ook alweer in 2011?

Er moet bezuinigd worden, daar zijn we het allemaal over eens. Maar vooral de manier waarop er bezuinigd wordt op onze culturele erfenis is zo verschrikkelijk moeilijk te verteren.

Staatssecretaris Zijlstra van Cultuur wil o.a. de subsidie aan het Theater Instituut Nederland stop zetten. Dat betekent het einde van een collectie die al sinds de 19e eeuw wordt verzameld en getoond in talloze publicaties, digitale presentaties en reizende tentoonstellingen.

Dit unieke erfgoed is van ons allemaal.

tin_actie_300pxlsWaar vind je anders het kostuum dat Tom Manders als Dorus droeg? Of de balletschoenen en tutu’s van Alexandra Radius? Video’s van de eerste voorstellingen van Carice van Houten en Halina Reijn? Of verhalen over de zwarte avonden van Ko van Dijk tijdens de Tweede Wereldoorlog? Het archief van locatiegezelschap Dogtroep? De originele, handgeschreven bladmuziek van de musicals die Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink schreven?
Het geheugen van het theater dreigt te verdwijnen. Wat na 2012 gemaakt wordt, zal nooit meer terug te vinden zijn. Dit mag niet gebeuren!

Zonder het TIN blijft er na de voorstelling niets meer over.

Steun behoud van cultureel erfgoed !

Delen

8 gedachten over “Theater Instituut Nederland al enige tijd Theater In Nederland

Voeg uw reactie toe

  1. Ik teken. Ik sta helemaal achter je stukje. Kletersteegje overtrekt de boel. Er zijn helemaal geen 6 miljoen armen in Nederland (er zijn er zo’n 2x 16,5 miljoen, als Kletersteegje begrijpt wat ik bedoel). Maar als we de lat leggen op wat Afrika en Azië aan armoede opleveren, dan hebben we in Nederland bijna helemaal geen armoede. We willen teveel, dat is het probleem.

  2. Hoe haalt die Zijlstra het in zijn hoofd, sommige dingen blijf je gewoon van af.
    Ik heb de petitie ook getekend, Joke.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

A WordPress.com Website. door Anders Noren.

Omhoog ↑