
Vannacht gaat de klok weer een uur naar voren. Of naar achteren. Dat weet ik nooit, dus ik moet het altijd opzooeken. En ik heb helemaal geen zin in wintertijd. Waar is dat in ’s hemelsnaam voor nodig? Tuurlijk, het wordt ’s avonds eerder donker en ’s morgens is het een uurtje langer licht. Maar voor je het weet, is het ’s morgens alweer net zo donker als nu.
Ik heb er ook altijd last van. Het kost me weken om te wennen aan die nieuwe tijden en ik ben niet de enige, heb ik me laten vertellen. Gelukkig heb ik geen kinderen meer in huis en hoef ik ook niet meer elke dag op een bepaalde tijd naar mijn werk, maar, man man, wat heb ik er een last van gehad vroeger.
Oplossingen
Enfin, er worden allerlei oplossingen aangedragen om van die vermaledijde halfjaarlijkse tijdwisselingen af te komen. Het hele jaar zomertijd, of het hele jaar wintertijd. Het probleem is alleen dat heel Europa er tegelijk aan mee moet doen, want als straks elk land voor zichzelf gaat bepalen of ze zomer- dan wel wintertijd aanhouden, of het hele gedoe middelen, zodat je er precies tussenin zit, wordt het helemaal een lappendeken aan tijden. Stel je voor; je rijdt van Amsterdam naar Malaga, dan kom je vanuit Nederland, waar het -ik noem maar wat- zomertijd 13.00 uur is, in België waar ze de wintertijd hebben aangehouden. Daar is het dus op diezelfde tijd 12.00 uur. In Frankrijk zijn ze voor het halve uur gegaan en is het 12.30. Dan kom je in Spanje en is het ineens twee uur vroeger of later, omdat ze daar hele andere ideeën hebben over zomer- dan wel wintertijd. Dat is toch vragen om moeilijkheden? Of verzet je gewoon, net als nu, je horloge naar de tijd van het land waar je bent?
Overal ter wereld dezelfde tijd?

Nou is er weer een Handige Harry opgestaan die bedacht heeft dat alle tijden over de hele wereld gelijk getrokken moeten worden. Dat zou beter zijn voor de economie. Die vent (want het zijn altijd mannen die dit soort idiote oplossingen bedenken) is niet goed snik. Wij gaan al eeuwen, over de hele wereld, naar bed als het donker wordt/is. Dat noemen we nacht. En we staan overal op als het licht wordt. Dat noemen we ochtend. Zo zit onze biologische klok in elkaar. In New York bijvoorbeeld is het door de stand van de zon altijd vijf of zes uur (afhankelijk van onze en hun zomer- en wintertijd) vroeger dan in Nederland. Nederland loopt als het ware voor op New York. Is het in Nederland 6 uur ’s ochtends, dan is het in New York pas middernacht. Zij staan dus later op dan wij, maar noemen hun tijd van opstaan vanzelfsprekend ook ochtend.
Gunstig voor de economie
Dat is ‘ingewikkeld’ volgens die meneer, want als je veel reist, of handel drijft met een land dat niet in je eigen tijdzone ligt, dan moet je rekening houden met dat tijdverschil. Hij heeft nu dus bedacht dat we die tijden domweg gelijk moeten trekken. Dus als het in New York middernacht is, dan is het daar – net als hier in Nederland –

ook 06.00 uur. Dat de New Yorker dan pas om 13.00 uur opstaat, daar moet ie dan maar aan wennen. Volgens deze Willy Wortel is het vooral economisch gunstiger als we allemaal dezelfde tijd aanhouden.
Nu vraag ik mij dus af; wat is daar dan handiger aan? Je moet ook dan toch rekening houden met het feit dat je een New Yorker niet om 10.00 ’s morgens kan bellen omdat hij dan nog in diepe rust is? Daarbij komt dat ook de datums op rare tijden verspringen. Lijkt me ook niet praktisch eerlijk gezegd.
Ik vind dat schakelen lastig voor mijn bioritme. Wat mij betreft stoppen met dat gedoe! Maar of we nu zomertijd of wintertijd hebben: mijn grootvader zei rond dez4e datum: “Ik zie met vreugd de dagen lengen, de lieve lente nadert weer!”
Ik heb er geen last van en doe er feitetlijk niet aan mee. Dwz Ik sta nu voor de klok een uur eerder op en dat is qua zonnestand dus dezelfde tijd. Klokverzetten is eenvoudig, dat doet Windows voor me. Ik kijk dus op de PC rechtonder en pas dan even m’n enige klok/wekkertje handmatig aan. Dat ding kan je voor- of achteruit draaien en met 2 seconde is dat gepiept. Aan een horloge ben ik nooit begonnen.
Helaas zijn er nog altijd verschillende zomertijden in de wereld. Brazilie ligt aan de andere kant van de evenaar en versteld de klok dus de andere kant op, ook nog eens op een andere datum. Dat geknoei met de klok komt uit GB en die snappen er weinig van. Was ooit bedacht om via verlichting energie te besparen. Lukte voor geen meter. 70% van de wereldbevoelking hoeft de tijd niet te verzetten.
Qua internationale tijd is onze klok behoorlijk fout. In de winter zitten we op Berlijntijd en in ze Zomer op Kievtijd. Dat terwijl de Londonse tijd dichterbij is. Die zouden we gebruiken als het hier internationaal water was. We zitten dus te ver in de tijdzone en in de zomer is dat nog een uur erger. In de USA heb ik wel eens in het begin van een tijdzone gezeten. Die mensen stonden op om 5 uur ‘s-ochtend, omdat de zon daar om 5 uur (hun locale tijd) ‘s-middags ondergaat.
Ooit 1 stad meegemaakt die precies de goede tijd had. Als ik daar om 12 uur in de zon ging staan had ik geen schaduw. Een wereldtijd bestaat al en die heet UTC. Ook geen probleem mee, als ze die tijd maar niet een paar keer per jaar gaan verstellen. 😉
Helder!
Direct afschaffen wat mij betreft hoewel ik er niet echt last van heb maar het alleen vervelend vind en nergens goed voor. Die mafkees die de tijd in alle landen gelijk wil trekken spoort niet. Ja het is lastig zo’n tijdverschil met bijv. de USA , mijn zoon lijdt hier nog een beetje dubbel leven doordat hij voorlopig nog wat relaties in de USA heeft, lastig maar hij weet niet beter.
Ben ik ook voor!
In het vóórjaar gaat de klok een uur vóóruit. Op je koelkast plakken en dan vergeet je het nooit weer (-: Wat me dwarszit, is dat “de politiek” elk halfjaar mekkert over dat de klok niet meer verzet moet worden maar dat niemand de koe bij de horens vat. Zo moeilijk is dat toch niet? Afschaffen die handel.
“De politiek” vat niet of nauwelijks koeien meer bij de horens. Ze zijn verworden tot enorme wattenbollen. Erg jammer hoor. Wel roepen dat zaken ’topprioriteit’ hebben, maar het vervolgens daarbij laten tot er weer vragen worden gesteld en dan roepen dat het ‘onze hoogste aandacht’ heeft, omdat het natuurlijk wel een ’topprioriteit’ is.