Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Vanaf welke leeftijd ben je een oudere?

Vanwege mijn leeftijd (66) mag ik tegenwoordig ook bloggen op hoeouderendenken.nl. Maar ik heb werkelijk geen flauw idee hoe ouderen denken. Ik kan alleen vertellen hoe IK denk. En volgens mij is dat nu niet veel anders dan toen ik 35 of 40 was. Maar ik kan mij natuurlijk sterk vergissen.

Want wanneer ben je oud? Vroeger, tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw, was dat duidelijk. Je werd 65 en vanaf dat moment was je bejaard en dus een oudere. Maar in de afgelopen decennia is het begrip oudere ernstig opgerekt. Was het eerst 60plus, al snel hoorde je als 55plusser al in het kamp van de oudere medemens. Medio jaren negentig van de vorige eeuw werden ouderenwoningen bijvoorbeeld al verhuurd aan mensen van 55 jaar en ouder. Je kon nog net niet meteen het verzorgingshuis in, maar het scheelde niet veel. En niet eens zo heel veel later, eind jaren negentig, kon je bij sommige bedrijven op je vijftigste al stoppen met werken om plaats te maken voor jongeren.

Die fijne regelingen zijn inmiddels afgeschaft. Doorwerken moesten we. Tot zeventig aan toe. Exit de VUT en geen Functioneel Leeftijds Ontslag meer. Met als logisch gevolg dat de jeugdwerkloosheid opnieuw schrikbarende vormen aannam. Dus zijn er intussen toch alweer enkele nieuwe regelingen opgetuigd, of in de maak, zoals het generatiepact uit 2015 van de Gemeente Den Haag, waar ambtenaren van 60 jaar of ouder 60% kunnen gaan werken tegen 80% van hun loon en 100% pensioenopbouw en zo meer jongeren (27-) en kans te bieden op een baan*. In Den Haag is een oudere in ieder geval al 60 jaar.

……Afbeelding van gratisography.com……

So far so good.
Maar wat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in juli 2017? 
“Jeugdwerkloosheid lager, werkloosheid ouderen nog hoger dan in 2011”. En ze voegen daaraan toe: Onder jongeren is de werkloosheid sneller afgenomen dan onder 45+ers.

VIJFENVEERTIGPLUSSERS!
Hier zakt mijn directoire van af! Je zit in de bloei van je bestaan, hebt een gezin met kinderen op de middelbare school en bent nog maar op de helft van je werkzame leven. In mijn tijd ging je op die leeftijd al steigeren als je werd ingedeeld bij de ‘middelbare leeftijd’ – tegenwoordig word je bij het CBS dus al ondergebracht bij de ouderen. Op je vijfenveertigste. Dat is toch bij de wilde spinnen af?? 
Dus ook al moeten we steeds langer doorwerken, kennelijk vinden veel bedrijven medewerkers van 45 jaar eigenlijk al te oud om nog in dienst te nemen. Zodoende schuift het ouderenhekje steeds een stukje verder naar beneden. Waar houdt dat op?

Ik schud mijn 66-jarige hoofd en denk: 45 is nog hartstikke jong. In mijn tijd was je op die leeftijd hooguit een ‘wat oudere jongere’.

*Het generatiepact werd recentelijk vervangen door een vitaliteitspact dat die koppeling oud versus jong loslaat, maar 60plussers nog wel in de gelegenheid stelt om korter te gaan werken.
Deze (enigszins bewerkte) tekst werd eerder gepubliceerd op 31 januari 2018 op hoe ouderen denken.
BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Delen

16 reacties op “Vanaf welke leeftijd ben je een oudere?

  1. henk50
    27 jul 2018
    henk50 – Alkmaar – Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

    Toen ik gisteren in een verpleeghuis op bezoek was werd ik aangesproken met ‘jongeman’. Zo relatief is de leeftijd dus…

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 2 apr 2018 door in Ouder worden, Samenleving en getagd als , , , , , , , , , , , , .

Navigatie

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%