Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Vanaf welke leeftijd ben je een oudere?

Vanwege mijn leeftijd (66) mag ik tegenwoordig ook bloggen op hoeouderendenken.nl. Maar ik heb werkelijk geen flauw idee hoe ouderen denken. Ik kan alleen vertellen hoe IK denk. En volgens mij is dat nu niet veel anders dan toen ik 35 of 40 was. Maar ik kan mij natuurlijk sterk vergissen.

Want wanneer ben je oud? Vroeger, tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw, was dat duidelijk. Je werd 65 en vanaf dat moment was je bejaard en dus een oudere. Maar in de afgelopen decennia is het begrip oudere ernstig opgerekt. Was het eerst 60plus, al snel hoorde je als 55plusser al in het kamp van de oudere medemens. Medio jaren negentig van de vorige eeuw werden ouderenwoningen bijvoorbeeld al verhuurd aan mensen van 55 jaar en ouder. Je kon nog net niet meteen het verzorgingshuis in, maar het scheelde niet veel. En niet eens zo heel veel later, eind jaren negentig, kon je bij sommige bedrijven op je vijftigste al stoppen met werken om plaats te maken voor jongeren.

Die fijne regelingen zijn inmiddels afgeschaft. Doorwerken moesten we. Tot zeventig aan toe. Exit de VUT en geen Functioneel Leeftijds Ontslag meer. Met als logisch gevolg dat de jeugdwerkloosheid opnieuw schrikbarende vormen aannam. Dus zijn er intussen toch alweer enkele nieuwe regelingen opgetuigd, of in de maak, zoals het generatiepact uit 2015 van de Gemeente Den Haag, waar ambtenaren van 60 jaar of ouder 60% kunnen gaan werken tegen 80% van hun loon en 100% pensioenopbouw en zo meer jongeren (27-) en kans te bieden op een baan*. In Den Haag is een oudere in ieder geval al 60 jaar.

……Afbeelding van gratisography.com……

So far so good.
Maar wat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in juli 2017? 
“Jeugdwerkloosheid lager, werkloosheid ouderen nog hoger dan in 2011”. En ze voegen daaraan toe: Onder jongeren is de werkloosheid sneller afgenomen dan onder 45+ers.

VIJFENVEERTIGPLUSSERS!
Hier zakt mijn directoire van af! Je zit in de bloei van je bestaan, hebt een gezin met kinderen op de middelbare school en bent nog maar op de helft van je werkzame leven. In mijn tijd ging je op die leeftijd al steigeren als je werd ingedeeld bij de ‘middelbare leeftijd’ – tegenwoordig word je bij het CBS dus al ondergebracht bij de ouderen. Op je vijfenveertigste. Dat is toch bij de wilde spinnen af?? 
Dus ook al moeten we steeds langer doorwerken, kennelijk vinden veel bedrijven medewerkers van 45 jaar eigenlijk al te oud om nog in dienst te nemen. Zodoende schuift het ouderenhekje steeds een stukje verder naar beneden. Waar houdt dat op?

Ik schud mijn 66-jarige hoofd en denk: 45 is nog hartstikke jong. In mijn tijd was je op die leeftijd hooguit een ‘wat oudere jongere’.

*Het generatiepact werd recentelijk vervangen door een vitaliteitspact dat die koppeling oud versus jong loslaat, maar 60plussers nog wel in de gelegenheid stelt om korter te gaan werken.
Deze (enigszins bewerkte) tekst werd eerder gepubliceerd op 31 januari 2018 op hoe ouderen denken.
BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Delen

16 reacties op “Vanaf welke leeftijd ben je een oudere?

 1. gewoonanneke
  5 apr 2018

  Ik ben pas 65 geworden en dat was vroeger denk ik best oud. Maar denk dat je geest altijd jong blijft denken althans dat hoop ik dan maar. Zag dat bij mijn moeder ook die werd 100 maar haar ideeën waren veel jonger. Alleen mijn lichaam wil soms niet meer haha wat mijn geest nog wel denkt te kunnen zoals over hekken springen/klimmen en dat soort dingen……

  • Jokezelf
   8 apr 2018

   Ja, dat is het hele eieren eten: je geest blijft vele malen jonger dan je lichaam. En vroeger (toen wij opgroeiden) was 65 inderdaad oud. Veel mensen werden niet veel ouder. Dat kwam natuurlijk ook door de slechtere voeding en het harde werken wat ze moesten doen toen. Allebei mijn opa’s zijn niet ouder dan 60 geworden. En ook mijn oma’s toonden zich zo rond hun 65ste veel ouder dan wij nu. De tijden zijn, wat dit betreft in ieder geval, ten goede veranderd.

 2. Ria
  4 apr 2018

  Je bent gewoon zo oud als jeje voelt Joke:-)

 3. Villasappho
  3 apr 2018

  Sommige mensen worden niet oud die gaan alleen dood. Vroeger vond ik 30 al oud dus mij moet je het niet vragen.

  • Jokezelf
   3 apr 2018

   Toen ik in de eerste klas (nu groep 3) van de lagere school zat, mochten de zesdeklassers (nu groep 8) af en toe op de klas passen terwijl onze juf even iets anders ging doen. Ik vond die kinderen hartstikke oud, want ze stonden voor de klas. En toen ik zelf op een gegeven moment voor de klas stond op mijn 22ste, had ik een jongen in mijn klas van 17 die zich het apenzuur schrok omdat hij samen met mij de zomer daarvoor in de leiding had gezeten van een kinderkamp. En nu bleek ik ineens voor zijn klas te staan en dus stokoud! Alles is relatief 🙂

 4. Ximaar
  2 apr 2018

  Niet zo moeilijk. Gewoon bedenken tot welke leeftijd je iemand een jongere noemt. Daarboven ben je dus een oudere, omdat een middelbaardere zo ver ik weet niet bestaat als groep.

  • Jokezelf
   3 apr 2018

   Ha! Volgens mij bestaan die wel degelijk, alleen noem je ze niet zo. Ik bedoel; tot wanneer ben je dan een jongere? Volgens mij heb je baby, peuter, kleuter, kind, tiener, jongere c/q/ adolescent, volwassene, iemand van middelbare leeftijd, oudere. Dus is een jongere iemand van hooguit 25. Zou je daarna dan een oudere zijn? Denk het niet. En ze zijn dan ook nog niet middelbaar, want dat is iemand van tussen 40 en 60. Ik denk dat het veel handiger zou zijn om mensen bij hun 10-jarige leeftijdsgroep te benoemen: tieners, twintigers, dertigers, enzovoort en niet dat rare gedoe van 50plussers waar dan ook de zestigers, zeventigers en tachtigers onder vallen. Want daar wil je als vijftiger helemaal nog niet toe gerekend worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 2 apr 2018 door in Ouder worden, Samenleving en getagd als , , , , , , , , , , , , .
%d