Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Wellness voor moeder en dochter

saunaduivelPas na vijftigste verjaardag maakte ik kennis met het fenomeen sauna. Ik wist natuurlijk al langer dat er zaken bestonden als hetelucht- stoom- en zweetbaden, maar het leek mij helemaal niks; te warm en te benauwd. Bovendien – ik beken het ruiterlijk – had ik er zo mijn ideeën over; Sodom en Gomorra gaat wat ver, maar ik verwachtte toch wel enig geloer naar lichaamsdelen die ik niet aan Jan en Alleman wilde blootstellen.

Toch wist mijn dochter mij op een gegeven moment mee te tronen. We waren ons traditionele weekendje weg; naar het Thermaalbad Arcen deze keer. Lekker ouderwets ingericht, met heerlijk warme buitenbaden. Ik hield het bij geneeskrachtige baden en rustruimtes, maar zij vond de sauna een absolute must. Toen ze ontspannen en rozig terug kwam, bleef ze op me inpraten; “Héérlijk mam, zó lekker, probeer het nou eens, je vind het vast geweldig “. Ik zei al, ik had mijn bedenkingen, maar ging toch mee toen zij een tweede ronde ging maken. Want nieuwsgierig ben ik wel en wat kon mij nou gebeuren?

Niets natuurlijk, het viel reuze mee. Niemand keek, maar ik had het Spaans benauwd. Na vijf minuten stond mijn hoofd al op plofstand. Wat een opluchting toen ik met mijn oververhitte lijf in heerlijk koel water plonsde! Pfff, dacht ik, niks voor mij, geef mijn portie maar aan de overbekende Fikkie.

zweten in de saunaMaar … zeg nooit nooit, want diezelfde middag ging ik toch nog een keer met mijn dochter mee en bleef ik de volle twintig minuten zitten. Je went er kennelijk aan. Het vocht liep in verrukkelijke straaltjes uit mijn poriën. Het was me een potje genieten, net als de duik in het zwembad daarna. Sindsdien is ons jaarlijkse (winter)weekendje weg niet compleet zonder minstens één dag naar de sauna. Ik verheug me er nu al op.

Misschien vind je deze berichten ook leuk om te lezen?
Online klantenservice
Routebeschrijving
Dagbesteding

Delen

22 reacties op “Wellness voor moeder en dochter

 1. Diana peterson Diana
  10 nov 2013

  Klinkt goed joke je schrijft mooi en leest dus lekker weg !!ik wil graag thuis een infrarood sauna ,das lekker voor m’n reuma !!liefs xxDiana

 2. switha Ro
  10 nov 2013

  En áls er mensen loeren, gewoon terugloeren 😉

 3. jeetjemina
  10 nov 2013

  De mooiste sauna vind ik Thermen 2000 in Valkenburg!
  Met een buitengebied en zwembad. Heerlijk.

  • jokezelf
   11 nov 2013

   Daar ben ik nog nooit geweest, maar wie weet komt het er ooit nog eens van.

 4. Appeltje
  9 nov 2013

  Joke, wat heerlijk.
  Ik ben jarenlang om de week naar de sauna gegaan.
  Helaas gaat het lichamelijk niet meer.
  De laatste keer dat ik ging was heel grappig, in het bronnenbad in Nieuwe Schans.
  http://appelvrouw.wordpress.com/2011/01/07/bloot-in-de-sneeuw/

  • jokezelf
   11 nov 2013

   Erg leuk dat verhaal over jouw laatste keer. Jammer dat je het lichamelijk niet meer kunt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 nov 2013 door in Persoonlijk en getagd als , , , , , , , .
%d