WE-300 juli

Ik wil er niet in en vervolgens wil ik er niet uit.

Mijn bed bedoel ik. ’s Avonds ben ik veel te fijn aan het lezen, puzzelen of computerspelletjes aan het doen en ’s morgens lig ik te lekker in dromenland om bij het eerste geluid van de wekker uit de lakens te kruipen. Dus die wekker gaat op sluimerstand en dan nog een keer, tot ik uiteindelijk – zo tegen tienen of net daarna – denk;
“Nou is het wel genoeg geweest. De dag begint niet vanzelf, je moet opstaan!”
Tja, dat gebeurt dan ook wel, maar zo traag als (om een ‘verstandige’ uitspraak van mijn overleden moeder aan te halen) dikke poppenstront, terwijl de klokken in mijn huis mij subtiel attenderen op de verstrijkende tijd. Zonde, want de ochtend is voorbij voor ik het in de gaten heb.

Nou ben ik al enige tijd gepensioneerd, dus op zich hoef ik niet zoveel, maar uit ervaring weet ik dat je heel gemakkelijk je dagritme verandert als je aan je slaapgewoonten rommelt.

Want moet je doen om voldoende slaap te krijgen, volgens de geleerde wetenschappers?
Regelmaat toepassen, dus elke dag op dezelfde tijd naar bed en op hetzelfde uur weer opstaan (nee lieve taalpuristen, niet meteen nadat je naar bed bent gegaan, maar de volgende dag), vóór middernacht gaan slapen en ervoor zorgen dat je tenminste 6 uur effectief slaapt.

En dat soms eindeloze wakker liggen dan? Als dat het geval is, ga je er uit en doe je 20 minuten iets anders. Dan je bed weer in en als het dan weer niet gaat, opnieuw 20 minuten uit bed gaan, net zolang tot het lukt.

Enfin, het werkt echt, maar het blijft – zelfs voor een voormalig psycholoog – ingewikkeld om je gedrag te veranderen

Geschreven voor de WE300 van juli 2023, een schrijfopdracht bedacht door Plato: schrijf in 300 woorden over het woord wijzen zonder het woord te noemen.
Delen

18 gedachten over “WE-300 juli

Voeg uw reactie toe

  1. Dat ritme zit er hier wel aardig in… (al zou ik willen uitslapen, lukt dat niet met dribbelende 4-voeters die het dan wel nodig vinden om mij te laten weten dat de buitenluchten lonken;-0

  2. Herkenbaar, vooral nadat we met pensioen waren gegaan. Eerlijk gezegd vind ik het ’s winters niet zo erg. Bij mooi weer slinger ik de beentjes wel vroeger uit bed. Mooi die aanwijzingen of ik ze opvolg, beloof ik niet

  3. Regelmaat is inderdaad goed maar pas hem aan je behoefte aan, waar je zin in hebt. Je hebt immers de tijd om dat te overdenken
    Zelf sta ik vroeg op, dan voel ik me het lekkerst, ben ijverig, ga om 8 uur boodschappen doen. En zak s middags op de bank neer en lummel/lees/slaap een uur of langer.
    Prima ritme.

    ps ik kan je niet liken.

    1. Kon ik dit bericht ook niet. Bleek dat ik moest inloggen. Computers zijn rare dingen. 🤷‍♀️ Log ik in, moet ik daarna hier mijn e-mailadres, mijn naam en mijn website invullen. Snap jij het, dan snap ik het ook.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

A WordPress.com Website. door Anders Noren.

Omhoog ↑