Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

WE-300 juli

Ik wil er niet in en vervolgens wil ik er niet uit.

Mijn bed bedoel ik. ’s Avonds ben ik veel te fijn aan het lezen, puzzelen of computerspelletjes aan het doen en ’s morgens lig ik te lekker in dromenland om bij het eerste geluid van de wekker uit de lakens te kruipen. Dus die wekker gaat op sluimerstand en dan nog een keer, tot ik uiteindelijk – zo tegen tienen of net daarna – denk;
“Nou is het wel genoeg geweest. De dag begint niet vanzelf, je moet opstaan!”
Tja, dat gebeurt dan ook wel, maar zo traag als (om een ‘verstandige’ uitspraak van mijn overleden moeder aan te halen) dikke poppenstront, terwijl de klokken in mijn huis mij subtiel attenderen op de verstrijkende tijd. Zonde, want de ochtend is voorbij voor ik het in de gaten heb.

Nou ben ik al enige tijd gepensioneerd, dus op zich hoef ik niet zoveel, maar uit ervaring weet ik dat je heel gemakkelijk je dagritme verandert als je aan je slaapgewoonten rommelt.

Want moet je doen om voldoende slaap te krijgen, volgens de geleerde wetenschappers?
Regelmaat toepassen, dus elke dag op dezelfde tijd naar bed en op hetzelfde uur weer opstaan (nee lieve taalpuristen, niet meteen nadat je naar bed bent gegaan, maar de volgende dag), vóór middernacht gaan slapen en ervoor zorgen dat je tenminste 6 uur effectief slaapt.

En dat soms eindeloze wakker liggen dan? Als dat het geval is, ga je er uit en doe je 20 minuten iets anders. Dan je bed weer in en als het dan weer niet gaat, opnieuw 20 minuten uit bed gaan, net zolang tot het lukt.

Enfin, het werkt echt, maar het blijft – zelfs voor een voormalig psycholoog – ingewikkeld om je gedrag te veranderen

Geschreven voor de WE300 van juli 2023, een schrijfopdracht bedacht door Plato: schrijf in 300 woorden over het woord wijzen zonder het woord te noemen.
Delen

18 reacties op “WE-300 juli

 1. Plato
  1 aug 2023
  Plato

  Ik kan het ook niet uitleggen Joke. WordPress is een wonderlijk geval.
  Ik heb bij mij de likes nooit geactiveerd omdat ik liever een gewone reactie heb. Likes zie ik dus niet, maar wel in mijn mailbox, die daardoor vaak uitpuilt.
  Mooi stuk waaruit blijkt: psycholoog blijf je niet tot je pensioen, je bent het voor altijd. Maar kennelijk helpt het je niet erg bij het opstaan. Mijn lijf heeft daar iets op gevonden. Ik heb gewoon pijn aan de schouders die bij beweging voor een deel verdwijnt. Maar je wordt dus wel tijdig wakker en ach… dan er (krakend) maar uit.
  Ondertussen: ik ben blij dat je weer schrijft. Hopelijk blijf je het doen want ik gun je alle rust maar het is toch fijn dat je er weer bent.
  Plato is blij.

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 28 jul 2023 door in (Zinnige) onzin en flauwekul, WE300 en getagd als , , , , , , .

Navigatie

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%