Woordenloos

 

Ce qui se conçoit bien, s’énonce clairement et les mots pour le dire, arrivent aisément. (Boileau in l’Art d’Ecrire)
Vrij vertaald betekent dat; goede ideeën kondigen zich helder aan en de bijbehorende woorden komen vanzelf.

Wat te doen als je het gereedschap waar je aan gehecht bent, niet mag gebruiken?  De titel betekent stom, stilgevallen, zwijgend, of zonder woorden. Schrijven zonder woorden. Je kunt simpelweg zíjn in het nu. Maar hoe vertel je dat in 300 stomme woorden?  

Pixabay_Alexas_Fotos_take-it-easy-2015200_1280
Bron: Alexas Fotos via Pixabay

Wanneer zwijgen wij, vallen wij stil? Bij een ervaring die te groot is om in woorden uit te drukken. De geboorte van een kind bijvoorbeeld. Destijds, na een lange, zware bevalling, werd mijn zoontje op mijn buik gelegd. Ik vond het griezelig, want hij was blauw en zat onder het bloed. Net als ik trouwens. Maar hij keek mij aan en in zijn ogen zag ik de hele wereld. In zijn lijfje huisde een oude ziel. Woordeloos liet hij mij weten dat geboren worden het ergste is dat je kan overkomen. De rest van het leven is daarbij een peulenschil. Eenmaal gewassen en aangekleed, was de wijze blik weg om nooit meer terug te komen. Maar door dat ene pure moment verloor ik mijn angst.

Wanneer zijn wij nog meer zonder woorden? Bij meditatie en mindfulness. Bij meditatie is zíjn het ultieme doel. Je gaat naar binnen in je geest en probeert helderheid te ervaren zonder daarbij allerlei denkprocessen in gang te zetten. Dat kost jaren van intensieve training en dan nog is het bijna onmogelijk. Want het brein heeft een eigen wil; gedachten zwerven alle kanten uit en zijn moeilijk tot stoppen te dwingen. Bij mindfulness moet je juist aandachtig opmerken wat er om je heen gebeurt, en dat accepteren zonder er een oordeel over te hebben. Ook dat doe je zwijgend.

========================================================

Geschreven voor WE-300 december 2010 van Plato

Spelregels; elke maand op basis van een woord dat vaak meerdere betekenissen heeft, een stukje schrijven van exact 300 woorden. Dat ene woord mag vervolgens niet in het stukje zelf voorkomen.

Meer lezen over woordenloos?

Delen

13 gedachten over “Woordenloos

Voeg uw reactie toe

  1. Nu ik hier toch was ging ik natuurlijk ook jouw we300 “woordenloos” lezen. En dat had ik veel eerder moeten doen want wat jij schrijft over wat je bij mindfulnes moet (proberen) te doen is precies hetgene waar ik mij de laatste tijd een beetje in zit te trainen. Moeilijk, maar het brengt veel rust.
    Het is inderdaad jammer dat nu juist deze we300 zo weinig is gelezen, want het is er eentje om over na te denken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

A WordPress.com Website. door Anders Noren.

Omhoog ↑