Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

ZWoZ Bïa – Beijo

Beijo (spreek ui: beezjoo), betekent zoenen en is een heerlijk zomers liedje van verlangen om bij weg te dromen. Iedere keer als ik het draai, word ik vrolijk – en ik draai het nogal eens. Kun je nagaan hoe vrolijk ik door het leven ga. Ik heb haar ontdekt door De Sandwich, het zondagochtendprogramma van Jaques Klöters op Radio 5.

Bïa is de artiestennaam van de Braziliaanse Bïa Krieger. Ze zingt in het Frans, Portugees, Spaans en Engels. Toen ze 3 jaar oud was, werden haar ouders, tijdens de jaren van Braziliaanse militaire regering, ouders gedwongen in ballingschap te gaan. Ze verhuisden naar Chili, vervolgens Peru en ten slotte Portugal. Ze was 12 toen de familie terugging naar Rio de Janeiro. Daar maakte ze haar school af en ging ze naar de universiteit. Daarna verliet ze Brazilië voor een rondreis in Europa. Ze vestigde zich uiteindelijk in Parijs, waar ze haar muzikale carrière begon. Tegenwoordig is ze Canadese en woont ze in Montreal.

Bïa’s jongste album, getiteld Navegar, kwam uit in 2015. Daarmee vervolgt ze haar reis, van exploratie, van zelfontdekking, van haar muzikale geschiedenis. De teksten zijn van Bïa zelf, de muziek schreef ze grotendeels in samenwerking met Erik West-Milette. Verder staan er nummers op van Tomas Mendez, Villa-Lobos (“Melodia Sentimentale”), Gianmaria Testa en Lennon en McCartney.

Net als veel artiesten heeft Bïa verschillende talenten. Ze is een bekwaam gitarist, danst op professioneel niveau, heeft een warme en expressieve zangstem, die haar liedjes een grote diepte geven en ze componeert en zingt in verschillende stijlen zoals Afro-Braziliaans, bossa nova, chanson, pop, MPB, samba.

Wil je meer weten over Bïa? Kijk dan eens bij BESTqUEST van Philip Kay.
En wil je ook ander gezwijmel horen? Ga dan even langs bij Marja.

Delen

24 reacties op “ZWoZ Bïa – Beijo

 1. Rebelse Huisvrouw
  24 apr 2016

  Klinkt prachtig, lekker stemmetje heeft ze!

 2. frederiqueswereld1
  20 apr 2016

  Een vrolijk nummer. Heerlijk om te horen.

  Liefs Frederique

 3. Dwarsbongel
  19 apr 2016

  Verstaan doe ik de woorden niet, maar ik denk de emotie wel. Heerlijk om naar te luisteren!

 4. tagrijn
  18 apr 2016

  Leuk dat je mijn weblog hebt bezocht. En dat vraagt dus ook om een tegenbezoekje. Dat viel me niet tegen! Wat leuk en afwisselend. Vooral de wat ’talige’ onderwerpen boeien me altijd enorm. Dit muziekje doet me ook een beetje denken aan de fado waar ik een liefhebber van ben. (Al versta ik er geen fluit van!) Dus: ik kom hier terug.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 16 apr 2016 door in Muziek, Zwoz en getagd als , , , , , , , , .
%d