Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

ZwoZ – Kanst du pfeifen, Johanna?

Mijn vader (over drie weken alweer vijf jaar dood) werd in 1927 geboren in Duisburg. Zijn ouders waren Nederlanders die begin  jaren twintig naar het Ruhrgebied in Duitsland verhuisden, omdat er in Nederland geen werk meer was. Mijn opa werkte in de mijnbouw. De Duitsers waren blij met deze Nederlandse arbeiders, maar na de machtsovername van Hitler in 1933, moesten ze terug naar Nederland. Ze kwamen in Amsterdam terecht, waar ze hun verdere leven opbouwden. Hoe ze dat verging, is stof voor een ander blog.

Ondanks die gedwongen verhuizing, had mijn vader goede herinneringen aan zijn kleutertijd in Duitsland en toen ik klein was zong mijn vader vaak Duitse liedjes voor mij. “Kannst du pfeiffen Johanna” kwam vaak voorbij  (vanwege mijn geboortenaam).

Klik hier voor de tekst van dit lied

De Comedian Harmonists was een bekende Duitse zanggroep die ontstond in de jaren 20 van de 20e eeuw. De groep trad op tussen 1927 en 1934 en bestond uit vijf mannelijke zangers en een pianist. Het repertoire omvatte populaire Amerikaanse liederen, traditionele volksliedjes, en aanpassingen van klassieke werken die in de barbershopstijl werden bewerkt en gezongen.
De Comedian Harmonists zongen een soort van jazz, gebruikten falsetstemmen, en deden dat op een ironiserende manier, wat een komisch effect gaf aan de muziek.
In 1933 werd hun muziek als ‘entartete’ en Joodse kunst gezien en dus verboden. De groep viel uiteen en drie Joodse leden vluchtten weg uit Duitsland. De resterende leden werden aangevuld met drie niet-Joodse collegae en ze traden tijdens de oorlog nog op onder de naam Meistersinger. Vanaf 1970 werd de muziek weer populair en doken vele historische opnamen van de groep op.
(Bron: Wikipedia)

Kijk voor meer Zwijmelen op zaterdag bij Marja

 

 

Delen

10 reacties op “ZwoZ – Kanst du pfeifen, Johanna?

 1. Kakel
  1 jan 2017

  Van de groepen heb ik nooit gehoord. Het liedje ken ik vaag omdat mijn moeder het vroeger regelmatig zong. Dus je bijzondere verhaal zorgde toch een beetje voor herkenning! Nu weet ik ook waar de oorsprong ligt. Wel zo leuk om te onthouden.
  Je vader blijft altijd je vader…Sterkte!
  Lieve groet.

 2. Matroos Beek
  31 dec 2016

  Een mooi verhaal!

 3. Regenboogvlinder
  31 dec 2016

  Leuk die associaties met muziek. Ik heb er ook zo ontzettend veel.
  Nogmaals een goed en grond 2017!

 4. gewoonanneke
  31 dec 2016

  Ik had er nog nooit van gehoord maar kan me voorstellen dat het mooie herinneringen bij je oproept. Fijne jaarwisseling en een gezond en mooi 2017

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 31 dec 2016 door in Muziek, Zwoz en getagd als , , , , , , , , , , .
%d