Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

ZwoZ – Kanst du pfeifen, Johanna?

Mijn vader (over drie weken alweer vijf jaar dood) werd in 1927 geboren in Duisburg. Zijn ouders waren Nederlanders die begin  jaren twintig naar het Ruhrgebied in Duitsland verhuisden, omdat er in Nederland geen werk meer was. Mijn opa werkte in de mijnbouw. De Duitsers waren blij met deze Nederlandse arbeiders, maar na de machtsovername van Hitler in 1933, moesten ze terug naar Nederland. Ze kwamen in Amsterdam terecht, waar ze hun verdere leven opbouwden. Hoe ze dat verging, is stof voor een ander blog.

Ondanks die gedwongen verhuizing, had mijn vader goede herinneringen aan zijn kleutertijd in Duitsland en toen ik klein was zong mijn vader vaak Duitse liedjes voor mij. “Kannst du pfeiffen Johanna” kwam vaak voorbij  (vanwege mijn geboortenaam).

Klik hier voor de tekst van dit lied

De Comedian Harmonists was een bekende Duitse zanggroep die ontstond in de jaren 20 van de 20e eeuw. De groep trad op tussen 1927 en 1934 en bestond uit vijf mannelijke zangers en een pianist. Het repertoire omvatte populaire Amerikaanse liederen, traditionele volksliedjes, en aanpassingen van klassieke werken die in de barbershopstijl werden bewerkt en gezongen.
De Comedian Harmonists zongen een soort van jazz, gebruikten falsetstemmen, en deden dat op een ironiserende manier, wat een komisch effect gaf aan de muziek.
In 1933 werd hun muziek als ‘entartete’ en Joodse kunst gezien en dus verboden. De groep viel uiteen en drie Joodse leden vluchtten weg uit Duitsland. De resterende leden werden aangevuld met drie niet-Joodse collegae en ze traden tijdens de oorlog nog op onder de naam Meistersinger. Vanaf 1970 werd de muziek weer populair en doken vele historische opnamen van de groep op.
(Bron: Wikipedia)

Kijk voor meer Zwijmelen op zaterdag bij Marja

 

 

Delen

10 reacties op “ZwoZ – Kanst du pfeifen, Johanna?

 1. Plato
  12 apr 2017

  Van de comedian harmonists heb ik 4 CD’s en 5 langspeelplaten. Bij elkaar geven die een mooi overzicht van de groep (natuurlijk is de echte groep die eerste, die zo jammerlijk door WO II uit elkaar werd geslagen. Ik herinner me nog een documentaire die ooit werd uitgezonden door de VPRO. Een aantal leden leefde toen nog en gaven mooi commentaar. Biberti herinner ik me, en die tenor: Ari (Lesnikov of zo) die nu in een flatje in, ik meen, Bulgarije zat en terugkeek op zijn successsen. En een ander lid woonde in de VS en zong nog steeds in de Synagoge van zijn woonplaats. Ik zou die documentaire graag nog eens zien maar het is moeilijk er aan te komen.
  Fijn dat je dit plaatste. Ik wist niet dat er nog meer liefhebbers bestonden.

 2. dwarsbongel
  6 jan 2017

  Blijkbaar ben ik oud genoeg om de beide groepsnamen wel eens gehoord te hebben… 😉 Maar de muziek herinner ik me niet, wel het vergelijkbare genre. Dit moet wel dierbare herinneringen oproepen voor je!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 31 dec 2016 door in Muziek, Zwoz en getagd als , , , , , , , , , , .
%d