Zwoz – The Man Who Plays The Mandolino

Tijd niet meegedaan met zwijmelen op zaterdag, maar gisteren reed ik van de Bollenstreek naar het Gooi met een antieke CD van Dean Martin. Heerlijk een uur lang meegezongen met al die ontzettend gouwe ouwe nummers van deze beroepszwijmelaar, die het wel uitgevonden lijkt te hebben en die -vooral in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw- bekend was als acteur, nachtclubzanger en lid van de roemruchte Rat Pack. Onder de link naar de muziek staat een wat uitgebreidere biografie. En wil je nog meer gezwijmel horen? Ga dan even langs bij Marja.

Geboorte en jeugdjaren
Dean Martin werd geboren als Dino Paul Crocetti in Steubenville, Ohio op 7 juni 1917. Zijn vader was Geatano Crocettti, een kapper afkomstig uit Abruzzi in Italië en zijn moeder was Angela Barra, een Italiaanse-Amerikaanse, afkomstig uit Fernwood (Ohio). Tot zijn vijfde jaar sprak hij alleen maar Italiaans.  Op jonge leeftijd verliet hij school en werkt hij de meest verschillende baantjes af. Hij bokste op amateurniveau voor geld onder de naam Kid Crocetti, tijdens de drooglegging vervoerde hij illegaal gestookte drank en ook werkte hij als croupier in de plaatselijke goktent. Hier trad hij op zijn zeventiende voor het eerst op. Tijdens een van deze optredens werd hij gespot door bandleider Sammy Watkins die hem in 1938 inhuurde als zanger. Twee jaar later veranderde hij zijn voornaam in Dean. Hij kon geen noot lezen, maar nam meer dan honderd albums en zeshonderd songs op.

Komiek, acteur, nummer één hit
In de jaren vijftig werkte hij jaren samen met Jerry Lewis. Ze traden op, hadden een eigen radioshow en waren regelmatig op televisie te zien. Ook maakten ze meerdere films, waarin ze zelf ook speelden. Nadat de samenwerking eindigde begon Martin aan een succesvolle solocarrière. Hij nam een aantal succesnummers op, waaronder ’That’s Amore’, ’When You’re Smiling’ en ’Oh Marie’. De laatste is ooit nog gecoverd door o.a. Andre Hazes. Deans grootste hit was ’Everybody Loves Somebody Sometimes’. Dit nummer stootte destijds The Beatles met ‘A Hard Day’s Night’ van de nummer één op de hitparade in de Verenigde Staten.

Films met de Rat Pack en de Dean Martin Show
In de jaren zestig was hij lid van de Rat Pack, met o.a. Frank Sinatra en Sammy Davis Jr., maar speelde hij ook in films (o.a. Ocean’s Eleven en Cannonball Run I en II) en had hij zijn eigen televisieshow ‘The Dean Martin Show’. In die shows komt Martin voornamelijk naar voren als een dronken playboy. Het algemene beeld van Dean is dan ook dat van een alcoholist, maar in feite was het een rol die hij uitermate goed beheerste. Doordat zijn gezondheid minder werd trad Dean Martin vanaf de jaren zeventig alleen nog op in het theater.

Vanaf 1988 was hij niet meer actief in de showbizz vanwege zijn verslechterende gezondheid. Dean Martin trouwde driemaal en had totaal acht kinderen, waarvan één geadopteerd. Hij overleed in 1995 op 78-jarige leeftijd in Beverly Hills en werd begraven in Westwood, Cincinatti, Ohio.

 

Delen

9 gedachten over “Zwoz – The Man Who Plays The Mandolino

Voeg uw reactie toe

 1. Leuk dat je weer meedoet! En meten met een fantastische zwijmel. Mijn vader was groot fan en regelmatig kwam dit nummer vroeger voorbij. Ik heb genoten.
  Je maakt een moeilijke tijd mee en ik wil je heel veel sterkte wensen.

  Liefs Frederique

  1. Klopt, ze konden een prachtige partij zingen, stonden allemaal bekend als enorme charmeurs die ook nog eens veel humor hadden. Bovendien gingen er geruchten dat ze contact hadden met de mafia. Allemaal heel spannend dus. Maar ik ging vooral voor de zang van Dean Martin.

 2. Albert y Mara fotoblog – Wij zijn Albert en Mara en wonen acht maanden per jaar aan de Costa del Sol in Spanje en de overige vier maanden verdeeld over het jaar aan het Veluwemeer in Nederland vanwege onze beide kleinkinderen. We bloggen sinds januari 2005 bij weblog. Door de problemen bij weblog vanaf september 2011 bij Blogspot. Muziek uit de 60's, 70's en 80's is onze favoriet. N.B. De "y" in onze naam is in het Spaans het Nederlandse woordje "en" 't Is maar dat je 't weet! Grtz Mara
  Albert y Mara fotoblog schreef:

  Schitterende bijdrage, deze Dean Martin. Zelfs mijn moeder, in 2014 overleden in de leeftijd van 93 jaar, was een grote fan van hem. Dus met de paplepel ingegoten. Ze zong altijd luid mee als ’Everybody Loves Somebody Sometimes’ in de Arbeidsvitaminen langskwam.
  Ook namens Mara, the lady in red 😀 , een fijne zondag toegewenst.
  Salu2 Albert

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

A WordPress.com Website. door Anders Noren.

Omhoog ↑

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%