Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

1969 – het jaar dat ik van de middelbare school kwam.

Eindexamenklas MMS – M5B 1969

In 1969 was mijn middelbare school, Fons Vitae in Amsterdam, al omgevormd van een Rooms katholieke meisjesschool tot een gemengd lyceum. De rectrix – een van de zusters Franciscanessen van Heythuysen – was opgevolgd door een leek, de leraar Latijn. Dat was wat, van nonnenschool voor meisjes tot lekenlyceum en ook open voor jongens.

Het Maagdenhuis werd bezet (ik ga ervan uit dat dat puur toeval was en niet direct gelieerd aan het toelaten van jongens op mijn middelbare school) en lagen er hippies op de Dam. Jan Wolkers had juist zijn Turks fruit gepubliceerd, dat te gewaagd was voor het eindexamen, maar dat ik toch las, op advies van mijn leraar Nederlands.

Piet de Jong was premier van Nederland, Nixon president van Amerika, Paulus VI (1963-1978) was de Paus van dienst en in juli van dat jaar zette Neil Armstrong de eerste stap op de maan. Mijn oma geloofde daar niets van: mensen op de maan, dan was je toch niet wijs?

Het was ook het jaar van Woodstock, Rockopera Tommy van The Who en de Bed-In van John en Yoko . Midnight Cowboy en Easy Rider draaide in de bioscopen. Ik was meteen fan van Dennis Hopper en Peter Fonda. Zij waren maar tien jaar jonger dan mijn vader, maar van ‘Born to be wild’, had je hem niet kunnen beschuldigen. Hij maakte medicijnen bij de firma Byk in Zwanenburg. Mijn moeder ‘wasn’t born to follow’, maar schikte zich, zij het morrend, in haar huisvrouwenbestaan en werkte bij de HEMA.

Sharon Tate (getrouwd met Roman Polanski), werd – 26 jaar oud en hoogzwanger – vermoord door leden van de Manson Family.

Feijenoord werd landskampioen en Eddy Merckx won de Tour. Niet dat mij dat interesseerde, maar dat jaar ontmoette ik ook mijn eerste echtgenoot, die sport had verheven tot het belangrijkste in zijn leven. En dan neem je er toch wat van mee.

Delen

14 reacties op “1969 – het jaar dat ik van de middelbare school kwam.

  1. henk50
    2 sep 2018
    henk50 – Alkmaar – Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

    De MMS… Gesneuveld door de Mammoetwet. De LTS was officieel voor jongens en meisjes, maar daar zat nooit een meisje op. De MMS, tsja, daar kwam je als jongen niet binnen hoewel sommige van mijn mannelijke klasgenoten toch wel droomden van een carriëre binnen de MMS. Om andere redenen dan vanwege het vakkenpakket, vermoed ik.

    • Jokezelf
      2 sep 2018

      Dat van die mannelijke dromen vermoed ik ook, hoewel die MMS echt wel een super gedegen en erg brede opleiding was: wij leerden, naast Nederlandse taal- en letterkunde, lezen, schrijven en spreken in Frans, Duits en Engels. We kregen Latijn, wis- en natuurkunde, tekenen en handarbeid, aardrijkskunde en geschiedenis. En daarbovenop, afhankelijk van de school, nuttige handwerken, kunstgeschiedenis en/of babyverzorging.
      (Tussen jou en mij gezwegen; eigenlijk was deze opleiding bedoeld om je voor te bereiden op een carrière als echtgenote van iemand met een echte carrière. Door deze opleiding kon je meepraten op niveau en verwaarloosde je je huisvrouwelijke kwaliteiten niet).

      Desalniettemin en niettegenstaande was het een prima vooropleiding voor secretaresses (een groot percentage stroomde door naar Schoevers), onderwijzeressen (een even groot percentage ging naar de PABO), en – met een toelatingsexamen en wat aanvullende cursussen – voor de universiteit (dat was meer voor de doorzetters die achteraf toch liever naar het gymnasium hadden gewild).

      Overigens werd ik – tot verlegenheid van mijn zoon destijds – erg enthousiast van de voorlichting op de HTS waar hij naartoe ging. Als het nog had gekund, had ik erg graag werktuigbouwkunde willen doen.

  2. Regenboogvlinder
    21 aug 2018
    Regenboogvlinder – Ik ben een gepensioneerde, levenslustige vrouw, moeder, schoonmoeder en oma. Vriendin van de allerliefste man van de wereld, waar ik oud mee hoop te worden! Ik heb 2 geweldige kinderen, 1 zoon en 1 dochter en daarbij als bonus een schoondochter en een schoonzoon. En 2 fantastische kleindochters van 21 en 20 die op Gran Canaria wonen. Ik woon in Noord-Holland in een heel fijn appartement en ben heel gelukkig. Hobby's: lezen, bloggen, uit eten, computeren maar dan van alles en nog wat, muziek luisteren, vakantie en dus reizen.

    1969… een mooi jaar. Ik was 19 en verloofde me in dat jaar. Daarbij volop plannen aan het maken voor mijn huwelijk. Elke zaterdag naar de stad om iets te kopen voor ons uitzet en een broodje kroket en tartaar eten bij Broodje van Kootje op het Spui. Ik trouwde een jaar later.
    Mooi logje met een stukje geschiedenis. Ik ben het boek “Joodse Buren” van Maria Boonzaaijer aan het lezen. Een van de kinderen uit dat gezin ‘zit’ dus ook op diezelfde middelbare school. Leuk om dat te lezen…

    • Jokezelf
      21 aug 2018

      Ja verloven en sparen voor mijn uitzet, dat heb ik ook nog gedaan. Maar wanneer weet ik niet meer. Eind ’70 waarschijnlijk, of begin ’71. Ik was toen ook net 19. Wij trouwden in 1972. Twintig was ik, een schaap zeg ik nu, maar toen voelde ik me heel wat 🙂

      • Regenboogvlinder
        21 aug 2018
        Regenboogvlinder – Ik ben een gepensioneerde, levenslustige vrouw, moeder, schoonmoeder en oma. Vriendin van de allerliefste man van de wereld, waar ik oud mee hoop te worden! Ik heb 2 geweldige kinderen, 1 zoon en 1 dochter en daarbij als bonus een schoondochter en een schoonzoon. En 2 fantastische kleindochters van 21 en 20 die op Gran Canaria wonen. Ik woon in Noord-Holland in een heel fijn appartement en ben heel gelukkig. Hobby's: lezen, bloggen, uit eten, computeren maar dan van alles en nog wat, muziek luisteren, vakantie en dus reizen.

        Wij trouwden voor de wet in nog 1970 en in de kerk in febr 1971. Ik was ook nog 20. Alsof je toen alles wist hè pffffff

  3. Harme van Kamp
    20 aug 2018
    Harme van Kamp – Amsterdam

    Leuke blog. Ja 1969 was een bijzonder jaar.

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19 aug 2018 door in Ooit actueel, Persoonlijk en getagd als , , , , , , , , , .

Navigatie

Ontdek meer van Bouwen met taal

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%