AVG oftewel Flauwekul Is Leverworst

Bron: Picjumbo free stock photos

Ons privacybeleid en wat is AVG of GDPR?

Wat word ik verschrikkelijk moe van al die onzin. Ik begrijp het best hoor, privacy enzo, maar is het nou heus noodzakelijk om daar de duvel en zijn ouwe moer mee lastig te vallen? (excusez les mots).

Ik vind het allemaal zulke enorme flauwekul. ‘Brussel’ is niet goed bij zijn hoofd (ja, zíjn hoofd, want ook in Brussel bestaat de regerende goegemeente voor het grootste gedeelte uit mannen, al vlak ik de vrouwen heus niet uit als het gaat om rare regeltjes, plannetjes en protocolletjes). Wat heeft het voor zin om alle hobbybloggers te verplichten om zoiets ingewikkelds op hun blog te laten zetten? De meeste mensen begrijpen so wie so al niks van de hele materie, hebben geen flauw idee waar ze de mosterd vandaan moeten halen die IP-adres heet en weten ook niet hoe en waar de informatie bewaard wordt die ze kennelijk bewaren over hun lezers en volgers. Nou ja op hun e-mailadressen en namen na dan die bij de reacties op hun schrijfsels terechtkomen, maar dan nog zou ik bijvoorbeeld al niet eens weten hoe ik de mailadressen e.d. moet weghalen zonder ook de reacties te verwijderen. En, het moet mij van mijn hart; ik ben toch echt niet van de straat.

Daar komt bij dat het een volkomen betekenisloze formaliteit is. Ik bedoel: wij (de hobbybloggers in het algemeen) nemen een stukje als dat van Bas van Vuren en Ben van de Blogtrommel naadloos over, of passen het een beetje aan voor op ons eigen blog. Dan krijg je dus wekenlang blogs voor je kiezen die niemand leest, want “ja hoor, dat weten we nou wel”.
Wie is hier mee gediend? Welke protocollenbedenker wordt hiermee geëerd? Wat hebben wij hier aan? Wordt de privacy daar beter mee? Wordt er nu minder, of minder vaak, of minder langdurig, informatie van ons allemaal verzameld? Slapen we er beter van? Worden we er alerter door? Ik waag dat te betwijfelen. Het is gewoon een – idioot uitvoerige – mededeling die maakt dat wij (en dan heb ik het vooral over de hobbybloggers) gevrijwaard zijn van klachten over informatieverzameling en naar dat prachtige en buitengewoon uitvoerige blog kunnen verwijzen als de internetpolitie uit Brussel langskomt om te kijken of we ons huiswerk wel hebben gedaan.

De uitdrukking flauwekul is leverworst komt uit het vooroorlogse Amsterdam. Leverworst in het zuur is een typisch Amsterdamse snack en werd flauwekul genoemd: onzin om te eten. Het was een lekkernij die vooral door Joodse zuurventers op straat werd verkocht. Aan de verrijdbare karren van de zuurventers kon ook augurken en rolmops uit het zuur krijgen. Hoe nu precies het woord flauwekul bij de leverworst terecht is gekomen is moeilijk te zeggen. De oudste betekenis van kul, ‘teelbal’, roept in ieder geval interessante associaties op. We komen kul in allerlei samenstellingen, afleidingen en uitdrukkingen tegen. De `balzak’ werd vroeger ook wel kulbeurs genoemd, er is een plant met testikelachtige knollen die kullekenskruid heet, een dronkaard werd een zatte kul genoemd, een grappenmaker een kullebroer, en in de zestiende eeuw zei men, als variant op weten waar Abraham de mosterd haalt: hij weet wel ware syne kullekens hanghen.
Delen

A WordPress.com Website. door Anders Noren.

Omhoog ↑