Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Brievenliedjes, aanmaningstwitters en boterpingetje

Liedjes over brieven gaan vaak over de liefde. Tenminste… ik ken geen enkel liedje dat gaat over het schrijven van een sollicitatiebrief. Wel ken ik wat klaagbrieven, zoals de brief van de bijstandsmoeder aan Beatrix van Harrie Jekkers en de oerbrief van Koos Speenhof die een liedje had over een zoon die in de gevangenis een brief aan zijn moeder schrijft. Maar een liedje over een zakelijke brief heb ik nog nooit gehoord. Of eentje over een dwangbevel van de deurwaarder. Bestellingen, uitnodigingen, aanmaningen en offertes. Ze komen per post, maar liedjes erover?

Ik vind het wel jammer dat er steeds minder wordt geschreven door al dat gemail, getwitter en ge-sms. Je kunt pingen en op Facebook en Hyves van alles publiceren. Handig, snel en je krijgt er geen schrijfkramp van, hooguit een muisarm of een Twitterduim. Maar ja, brieven kon je vroeger zo lekker bewaren. Na het overlijden van oude dames kwam je dan in de linnenkast bijvoorbeeld wel eens een bundeltje liefdesbrieven tegen van hun man (of hun geheime aanbidder), met een mooi lint eromheen en een gedroogde roos ertussen. Dat kun je met E-mails, Sms’jes en Twittertjes niet zo gemakkelijk doen. Je kunt ze wel uitprinten natuurlijk, maar of dat dezelfde gevoelens geeft als onvervalst papier met het handschrift van je geliefde? En zou je er ook liedjes over hebben?

Rondom de brief is van oudsher een hele industrie ontstaan. Je hebt enveloppen in alle soorten en maten en de briefopener natuurlijk. Er zijn postzegels, een brievenbus om ze te posten en ooit was er een heuse postbode om ze te bezorgen. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om. En dan die vele soorten brieven; aangetekende brieven, aanmaningen, bedel- en kettingbrieven, boterbriefjes, briefkaarten, dreig-, poeder-, kogel- en bombrieven. Verder is er de ingezonden brief, de Apostolische brief en de briefroman. Je hebt de brandbrief en het briefgeheim. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Voor E-mail, SMS en Twitter heb je dat allemaal niet. Natuurlijk, we kennen de hatemail en de scheldtweet, en je kunt elkaar virtueel een kaartje sturen, maar een SMS-roman, of een Tweetverhaal? Nou ja, dat zou nog kunnen. Het is, geloof ik, ook al ergens gedaan, al heb ik zo gauw geen voorbeeld, maar een aanmaningstwitter, boterping of een kogeltweet, een mailzegel of een twitteropener?

Johannes Vermeer (1632-1675)
heeft veel brievenschrijvers en – lezers geportretteerd. Deze bijvoorbeeld:   Brieflezend meisje bij open raam. (Rijksmuseum)

Geschreven voor De Sandwich op Hyves (inmiddels opgeheven pagina)

Delen

10 reacties op “Brievenliedjes, aanmaningstwitters en boterpingetje

  1. jokezelf
    8 mrt 2012

    dit is een test

  2. gewoonanneke
    5 mrt 2012
    gewoonanneke

    Wat een leuke blog, ben ook lid op Hyves van Sandwich omdat ik daar vroeger iedere zondagochtend naar luisterde voordat het stopte, vond het echt jammer. Maar leuk dat je daar schrijft zal eens kijken.

  3. Truus
    5 mrt 2012
    depetvantruus – Dierenliefhebster. Heb momenteel 1 kat, Nickie. Rij paard, het liefst buitenritten. Woon samen met mijn wederhelft.

    De handgeschreven brief heeft wel wat Joke. Ik heb er pas nog één gekregen van iemand die geen computer heeft. Moest wel enorm turen om het handschrift te ontcijferen. 🙂
    En een SMS-roman kan best, zo’n zes woorden verhaal. 😉

    • jokezelf
      5 mrt 2012

      HA! Ja. Daar had ik nog niet eens aan gedacht. :-). Ook niet bijdehand – het is mijn eigen uitdaging nota bene.

  4. hannekelive
    4 mrt 2012
    hannekelive

    het brieven tijdperk is echt voorbij!

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 1 mrt 2012 door in Humor en getagd als , , , , , , , .

Navigatie

Ontdek meer van Bouwen met taal

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%