Regelneven in Europa

Ik dacht even dat 1 april eraan zat te komen, maar het is een serieus bericht: door een uitspraak van Europese Hof van Justitie moeten mensen die zonnepanelen op hun dak hebben geplaatst, en daarmee energie opwekken voor eigen gebruik,  over die energie BTW betalen. Zij leveren stroom voor eigen gebruik en omdat ze die stroom leveren, zijn ze een onderneming en kunnen (lees:moeten) ze facturen uitschrijven aan zichzelf en de BTW over de waarde van die –aan zichzelf ‘verkochte’ stroom afdragen aan de belasting.

wegwaaiende biljettenHoe idioot wil je het hebben? BTW over iets dat een burger voor zichzelf regelt? Moeten we in de toekomst ook BTW gaan betalen over de groenten uit onze volkstuintjes? Of over een zelf genaaide blouse? En als we ons eigen huis schoonmaken, de tuin onderhouden, een klusje doen, de auto wassen? Ook BTW zeker? En moet mijn moeder dan BTW gaan betalen over de mantelzorg die ik haar geef? Wie verzint zoiets stoms????

Eén voordeeltje is er wel voor Nederlandse huishoudens met zonnepanelen: omdat ze zich ondernemer mogen noemen, kunnen ze de BTW die ze over de panelen hebben betaald, aftrekken van wat ze aan BTW over de opgewekte energie moeten betalen. Daar hoef je alleen maar een paar keer per jaar een dik formulier voor in te vullen, dat eveneens een paar keer per jaar door een belastingambtenaar bekeken wordt.

Ehm… zou die subsidie niet juist via de BTW weer terugvloeien in de staatskas?

.

Koot en Bie hadden in 1979 een vooruitziende blik

Deze video kwam ik tegen bij neurootje

Delen

14 gedachten over “Regelneven in Europa

Voeg uw reactie toe

  1. Ik heb zelf ook sinds kort zonnepanelen op mijn dak liggen. En ik had ook gehoord over die uitspraak van het Europese Hof. Toen had ik me al genoegzaam in de handen gewreven over het feit dat ik de BTW over de aanschaf- en aanlegkosten mag terugvragen van de belastingdienst. Dat is een eenmalige aktie dan. Maar ik ga dan ook maar een boekhouding bijhouden over mijn opbrengsten, eigen verbruik en schenkingen… Koot en Bie blijven fenomenaal.

  2. Mijn eerste reactie is inderdaad ook: belachelijk!!
    Maar als je dan toch een soort onderneming bent, is het dan niet handig om daar veel meer onder te laten vallen zodat je bijvoorbeeld je auto tegen een lager tarief kan verzekeren en allerlei aftrekposten kan creëren? Er moet toch iets mogelijk zijn om die gieren een poot uit te rukken?

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

A WordPress.com Website. door Anders Noren.

Omhoog ↑

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%