Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Brief uit de toekomst

MINISTERIE VAN ONTGRIJZING

OPROEP

Dagtekening; januari 2081
Betreft: Keuze Beperkende Maatregel

Geachte lezer,

Dit jaar wordt u eenentwintig. U dient zich binnen twee weken na uw verjaardag te melden bij ons bijkantoor in uw woonplaats.

Toelichting
Tussen 2010 en 2060 heeft ons land een enorme crisis doorgemaakt. Door de vergrijzing kwam vooral de gezondheidszorg onder grote druk te staan. Vanwege het tekort aan verplegend personeel werden ziekenhuisopnamen onmogelijk. Verpleeghuizen en zorginstellingen moesten sluiten. Artsen ontvingen vijf ouderen tijdens één groepsconsult en medicijnen waren op rantsoen. Rond 2050 waren er zó veel zeventig plussers, dat de noodtoestand afgekondigd werd. De pensioenen waren toen al twintig jaar bevroren en werden vanaf 2051 verder teruggebracht met honderd euro ouderenaftrek per maand voor elk jaar boven de vijfentachtig. De overlast door rondzwervende bejaarden die door geldtekort noodgedwongen op rooftocht gingen, zorgde voor een onhoudbare toestand.

Daarom is in 2060 de Keuze Beperkende Maatregel (KBM) ingegaan. Op last van de KBM wordt uw algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid beoordeeld als u eenentwintig wordt. Daarnaast wordt u getest op motivatie en de wil om te leven. Na de keuring kunt u zich, in overleg met de keuringsarts, en – eventueel – na een gesprek met een geestelijk of maatschappelijk werker, aanmelden als Werker of Opvoeder, of kiezen voor vrijwillige beëindiging.

Nadere uitwerking van de KBM

Vrijwillige Beëindiging
Kiest u voor directe beëindiging, dan verzoeken wij u uw motivatie op papier te stellen, voorzien van de handtekening van uw Opvoeder.
Heeft u eenmaal de keuze voor Werk of Opvoeding gemaakt, dan is vrijwillige beëindiging tot uw zeventigste verjaardag alleen mogelijk in het onverhoopte geval van uitzichtloos lijden. Daarna kunt u kiezen voor vrijwillige beëindiging, of met het bijkantoor een vijfjarig leefcontract afsluiten. Uiteraard wordt u dan opnieuw gekeurd. Beëindiging van uw leven vindt uiterlijk plaats één dag na uw vijfenzeventigste verjaardag.

Werk
Kiest u voor de positie van Werker, dan wordt u tot uw zeventigste verjaardag op diverse projecten ingezet. Afhankelijk van uw capaciteiten, uw onderwijsresultaten en uw gezondheidstoestand, kunt u kiezen uit verschillende beroepen. Indien nodig volgt u voor het gekozen beroep een opleiding. Uiteraard kunnen de functies, naarmate u ouder wordt, van vorm en/of intensiteit veranderen. Als u voor Werk kiest, komt u niet meer in aanmerking voor Opvoeding.

Opvoeding
Wilt u Opvoeder worden, dan heeft u het recht om, gedurende tien jaar, maximaal elke drie jaar één kind te bestellen in het Staats Laboratorium. U kunt een compositie maken met behulp van de aldaar opgeslagen, zorgvuldig geselecteerde geslachtscellen van de allerhoogste kwaliteit. Ook kunt u – na nauwkeurige screening – uw eigen genetische materiaal voor dat doel aanbieden. De zo door u gekozen structuur wordt daarna geconcipieerd in een reageerbuis. Na een succesvolle bevruchting, wordt het embryo overgeplaatst naar de Staats Ontwikkelaar. Daar groeit de foetus in de gebruikelijke negen maanden uit tot een voldragen baby.

Aardappelportretten     Ginou Choueiri

Ten tijde van de oogst van uw kind wordt u verwacht bij de receptie van uw bijkantoor, waar u het, na registratie in het Oogstregister, in ontvangst kunt nemen. Beschuit met muisjes zijn bij de feestelijkheden inbegrepen.

Uiteraard dient u zich tot aan de inschrijving van uw kind te bekwamen in ontwikkelingspsychologie, verzorging en opvoeding. Beëindiging van het leven van een Opvoeder volgt automatisch nadat een eventueel jongste kleinkind de leeftijd van eenentwintig jaar heeft bereikt of uiterlijk één dag na uw vijfenzeventigste verjaardag.

Slotbepalingen

Er wordt strikt toegezien op het naleven van Keuze Beperkende Maatregel. Ontduiking wordt ten strengste bestraft. Het Ministerie vertrouwt op uw medewerking en gaat ervan uit dat het welzijn van bevolking en Staat op deze manier verbeterd wordt.

Dit is een automatisch gegenereerde en daarom niet ondertekende brief.

.

 ————————————————

Gepubliceerd in Schoon Schip, 18e jaargang, nummer 3/2011
in het thema ‘mens en macht’ van de rubriek Wassily’s Frisbee

Ik heb dit stuk eerder geplaatst op dit blog in augustus 2011.
Nu staat 2015 voor de deur en is de toekomst vlakbij!
Delen

35 reacties op “Brief uit de toekomst

 1. Rob Alberts
  3 sep 2018
  Rob Alberts – Amsterdam-ZuidOost – Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.

  Inmiddels vordert 2018 al weer aardig.

  Ik stel voor dat je dit schrijven presenteert aan het Ministerie van Onderwijs.
  Het lerarentekort moet op deze manier simpel opgelost worden.

  Vriendelijke groet,

  • Jokezelf
   3 sep 2018

   Zou het helpen?

   • Rob Alberts
    3 sep 2018
    Rob Alberts – Amsterdam-ZuidOost – Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.

    Wat er nu gedaan wordt helpt in ieder geval niet. Misschien dat jouw visionaire blik wel de ogen opent voor veranderingen. Vrolijke groet,

 2. Harlekeyn
  19 mei 2017

  goed gevonden!

 3. rietepietz
  4 feb 2017
  rietepietz – Een niet zo piepjonge halfdigibeet die zich met verwondering door het logwereldje beweegt.

  Keigoed gedaan, best een beetje huiveringwekkend omdat er stiekem toch aardig wat elementen in zitten waar een kern van “toekomst”in zit. Petje af,

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%