Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Droomthema’s

Na mijn verhaal over Rosa was er een verzoekje om een rubriek droomthema’s te beginnen. Aan die vraag wil ik graag voldoen, want ik droom zelf graag, veel en levendig en ik vind het leuk om uit te puzzelen wat een bepaalde droom zou kunnen betekenen.

Dromen, wat is dat eigenlijk?
We dromen allemaal. Sommige mensen dromen veel, anderen dromen weinig. Er zijn mensen die hun dromen heel precies weten na te vertellen en er zijn mensen die naderhand nog wel weten dàt ze gedroomd hebben, maar die absoluut niet meer weten waarover het ging. Sommige mensen kunnen hun dromen besturen. Anderen voelen zich vaak overvallen door de gebeurtenissen en worden badend in het angstzweet wakker na een nachtmerrie. Soms springt een droom van de hak op de tak en doe je dingen die je in het dagelijkse leven helemaal niet kunt (zoals vliegen), andere dromen lijken een volledig uitgewerkt verhaal. Je hoort ook wel mensen stellig beweren dat zij nooit dromen. Dat mag zo lijken omdat ze zich er niets van herinneren, maar de wetenschap heeft aangetoond dat iedereen droomt in zijn slaap, ook al weet hij het zelf niet meer.
In het Van Dale Groot woordenboek der Nederlandse Taal wordt dromen als volgt verklaard: ‘Werkzaamheid van de geest tijdens de slaap, waardoor levendige voorstellingsreeksen, meest in grillige afwisseling, gevormd worden, zodat de persoon meent dat alles te beleven. ‘ 
Online is de definitie simpeler en korter:  ‘Gedachten, beelden die in de slaap voor de geest komen.’

Het nut van dromen.
Dromen lijkt iets te zijn waar je als mens wat aan hebt in je dagelijkse leven. Van dromen wordt gezegd dat ze een hulpmiddel zijn om te verwerken wat je overdag meemaakt.
Een andere verklaring is dat alle informatie en de inzichten die je krijgt naarmate je ouder wordt, worden opgeslagen in je geest tot je het nodig hebt. Kinderen krijgen bijvoorbeeld heel veel informatie tegelijk te verstouwen die ze niet altijd meteen kunnen gebruiken. Soms zien ze iets waar ze op het moment zelf niets van snappen, maar waarvan ze – als ze wat ouder zijn- ineens denken: “o, dat zit zó”. Die ‘bouwstenen’ komen dan lukraak terug in je dromen zodat je kunt bekijken of je ze ergens voor kunt gebruiken.

Het verklaren van dromen lijkt op het leren van een nieuwe taal.
Dromentaal heeft gemeenschappelijke thema’s en algemeen aanvaarde betekenissen, maar deze taal heeft ook zijn eigen dialecten. En die dialecten komen voort uit onze eigen ervaringen, familieverhalen, waarnemingen en gevoelens. Iemand die droomt dat hij op een boot zit en een vis vangt, kan in het dagelijkse leven een visser zijn die hoopt op een goede vangst, of iemand die hengelt naar een promotie. Dus de enige echte verklaring kan alleen door jezelf gegeven worden, hoewel je natuurlijk heel goed de hulp kunt inroepen van iemand die de droomtaal in zijn algemeenheid al kent.

Het verhaal Rosa bevat een heleboel thema’s waar ik in een volgend berichtje wat over wil zeggen. Reacties en opmerkingen,  of vragen en verhalen over eigen dromen en thema’s zijn welkom!

Delen

17 reacties op “Droomthema’s

  1. Plato
    25 jul 2012

    Oei, dat zou best eens zo kunnen zijn. Ik ga er over nadenken.

  2. jokezelf
    22 jul 2012

    Goud staat voor de beste, meest waardevolle kanten van onszelf. Dat je goudkleurige munten vindt, kan een aanwijzing zijn dat je die eigenschappen in jezelf en in anderen kan ontdekken. Een boom staat voor de basistructuur van ons innerlijke leven. Dat het geld aan de voet van een jong boompje ligt, kan betekenen dat je met beide benen op de grond staat (een boom staat meestal voor de verbinding van onszelf met de aarde, dus voor de praktische kant van het leven), dat je geniet van van het feit dat je leeft en dat je met dat innerlijke leven nog maar kort bezig bent. Die munten staan dan voor spiritueel wisselgeld.
    Dat je het telkens afwijst als ‘maar een droom’, zou kunnen betekenen dat je zelf nog niet voldoende gelooft dat je een onbewust spiritueel innerlijk hebt met veel mogelijkheden.

Geef een reactieReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 8 jul 2012 door in Dromen en getagd als , , , , , , , , .

Navigatie

Ontdek meer van Bouwen met taal

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%